Пт, 2024-03-29, 07:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 6 » Україна підготувала документи для позову проти "ворожої" Росії
09:32
Україна підготувала документи для позову проти "ворожої" Росії
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Україна підготувала документи, необхідні для подачі позову до арбітражного суду щодо суперечки з Росією у газовій сфері. Про це повідомив Янукович, пише газета "КоммерсантЪ-Украина".

Янукович розповів, що Київ вимагає від Москви орієнтуватися при визначенні вартості газу на розцінки, які Росія виставляє Німеччини, мінус транспортні витрати і передбачена харківськими угодами додаткова знижка в 100 дол.

"Ми вже півтора року ведемо переговори на цю тему і платимо день в день, місяць за місяцем за існуючими контрактами. Півтора року переговорів не увінчалися успіхом - так колись же їх потрібно закінчувати! Позиція Росії для нас категорично неприйнятна, і, якщо вона не зміниться, ми підемо в Міжнародний арбітраж. Є система міжнародних судів - це і Стокгольмський суд, і Міжнародний арбітраж в Гаазі", - сказав Янукович.

"Зараз мова йде виключно про повернення до справедливої ціни - це ціна для Німеччини мінус 70 дол транзитного тарифа від кордону Росії до Німеччини. Доречі, E. On Ruhrgas подав до суду на "Газпром", вимагаючи перегляду контрактної ціни. Ми ж говоримо про те, щоб брати за основу сьогоднішню німецьку ціну", - повідомив Янукович.

Нагадаємо, що останнім часом Україна вустами перших осіб держави, президента і прем'єр-міністра, неодноразово заявляла про невигідність підписаних колишньою головою уряду Юлією Тимошенко 2009 року газових контрактів з Росією. Українська влада наполягає на перегляді угод, які, на її думку, не відповідають ринковим реаліям. Зі свого боку, президент і голова уряду Росії постійно повторюють, що контракт було нібито укладено в рамках міжнародного права і за вказівками глав держав, тому його слід виконувати.

Як президент Віктор Янукович, так і прем'єр-міністр Микола Азаров у відповідь на відмову російської сторони вести переговори про зниження ціни на газ, вже заявляли про те, що Україна може звернутися до суду, щоб змінити контракти.

Крім того, українська влада впроваджує план зі зниження залежності країни від російського газу, який є одним з головних енергоносіїв для економіки України. Тривають переговори з міжнародними інвесторами про збільшення видобутку та розробки власних родовищ.

Янукович: Росія виставила Україні не чесну ціну на газ, як для "ворога"

Президент України Віктор Янукович назвав суму, яку вважає справедливою ціною за російський газ, і заявив, що не піде на поступки щодо газових контрактів заради їх перегляду.

Незважаючи на довгі переговори і зустріч глав МЗС двох країн, прогресу в цій "газовій суперечці" не помітно.

"Ми впевнені в тому, що ціна для України некоректна, що умови виписані, ніби для ворога. Ці контракти дискредитують стратегічний рівень наших взаємин", - заявив президент України.

За словами українського лідера, його країна переплачує за російський газ 5-6 млрд доларів, тобто за 10 років контракту набігає сума в 60 млрд доларів, а це близько 20% щорічного бюджету країни.

Москва сприймає вимоги Києва як "утриманство" і вибивання знижок, а Київ - як повернення "в цивілізоване русло, до ринкової європейської ціни".

"Я б на місці Медведєва такі ярлики не вішав. Це абсолютно некоректно. Ми не бідні родичі. І не хочемо бути, і не будемо ними ніколи. Ми незалежна держава. Ми платимо на 100% цю велику ціну. І зовсім не потрібно радіти тому, що вони знайшли спосіб у 2009 році змусити (колишнього прем'єра Юлію) Тимошенко підписати цю угоду. Коли нам погано і наші друзі радіють - це нехороша ознака", - заявив Янукович.

Що стосується судового процесу проти екс-прем'єра, то, як стверджує український президент, Росія захищає Тимошенко, "оскільки вона подпісала дуже вигідний для Росії контракт". "Тому Росії потрібно переконувати весь світ, що вона все зробила правильно і законно. Але ми вважаємо, що на це питання відповість суд", - запевнив Янукович.

Янукович заявляє, що Росія після харківських угод обіцяла переглянути газові контракти

Президент України Віктор Янукович заявляє, що домовленість між Україною і Росією про перегляд газових контрактів була досягнута в 2010 році при підписанні харківських угод.

Янукович відзначив, що харківські угоди вигідні для України. "Ми свідомо пішли на їх пыдписання. Але я можу повідомити, що в Харкові ми домовлялися не зупинятися на тих угодах. Ми тоді домовилися повністю переглянути контракти і перейти на нові взаємини в газовій сфері. Але потім пішли півтора роки обіцянок - "так-так-так, ми подивимося, обов'язково переглянемо", і в підсумку по сьогоднішній день все залишилося на рівні "так-так-так", - сказав президент.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 797 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ