Чт, 2024-05-02, 05:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 2 » Україна починає "м'ясо-молочну війну" з Бєларуссю
11:14
Україна починає "м'ясо-молочну війну" з Бєларуссю
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

З 1 березня в Україну заборонено завозити бєларуські молоко, молочні продукти і свинину. В українській Держветслужбі вважають, що Бєларусь не забезпечує достатнього контролю за їхньою безпечністю, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Чи справді ці продукти становлять небезпеку для здоров'я споживачів, фахівці обох країн обіцяють з'ясувати найближчим часом. А тим часом заборона зіграє на руку українським виробникам молочних продуктів, що зазнали збитків внаслідок заборони на ввезення їхньої продукції в Росію.

Як заявив учора перший заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Володимир Горжеєв, його відомство з 1 березня заборонило ввозити в Україну будь-яку молочну продукцію з Бєларусі. За його словами, починаючи з жовтня, українські санітарні служби почали фіксувати в ній перевищення припустимих норм вмісту антибіотиків.

Пан Горжеєв розповів, що відразу ж після цього в департамент ветеринарного і продовольчого нагляду Республіки Бєларусь (РБ) було надіслано попередження про те, що Україна може заборонити постачання молочної продукції з цієї держави.

"Винні тут не окремі компанії, а департамент ветнагляду Бєларусі, який не зміг забезпечити належний контроль продукції в своїй країні. Тому санкції будуть застосовуватися не до підприємств, а до всієї продукції з Бєларусі", - повідомив пан Горжеєв.

Держветслужба також заборонила ввозити в Україну бєларуську свинину. Приводом стало знищення всього поголів'я свиней в Новогрудському районі Бєларусі. У Мінсільгоспі РБ заявляють, що це відбулося в рамках "навчань по боротьбі з африканською чумою свиней". Але така версія здалася фахівцям української ветслужби непереконливою.

За словами пана Горжеєва, існує високий ризик того, що там справді була свиняча чума, збудника якої останні п'ять років періодично виявляють у Росії, недалеко від кордону з Бєларуссю (ввезення російської свинини в Україну заборонено вже п'ять років). Постачання будуть дозволені після того, як бєларуський департамент ветнагляду надасть українській стороні документальні свідчення повного контролю за якістю експортної продукції.

У департаменті ветеринарного і продовольчого нагляду РБ вчора повідомили агентству УНІАН, що офіційних претензій від української ветслужби не надходило. Втім, міністр сільського господарства РБ Михайло Русий вчора повідомив, що він у курсі цієї проблеми, і в Україну для залагодження конфлікту виїхав глава департаменту ветнагляду Юрій Пивоварчик. "Це робочі моменти, я впевнений, що проблема вирішиться за кілька днів", - сказав пан Русий. Разом з тим Володимир Горжеєв вважає, що українські фахівці повинні будуть провести повну перевірку молочних підприємств країни, на що буде потрібно набагато більше часу.

Заборона, яка стосується бєларуської свинини, навряд чи буде помітна в Україні - за даними Мінагрополітики, цей продукт практично не імпортується в країну. А ось заборона на ввезення молочної продукції може значно полегшити долю українських сироварів, які постраждали від заборони їхньої продукції в Росії.

Що призвело до зупинки підприємств і обвалу цін на сире молоко? Вони знизилися з початку року майже на 10%, до 3,8 тис грн/т, через що виробники починають різати худобу. А це загрожує дефіцитом сировини в найближчому майбутньому.

Українські експерти не виключають взаємозв'язку між заборонами в Росії та Україні. Слід зазначити, що раніше Мінськ заявляв, що також розглядає можливість накладення заборони на ввезення українських сирів, оскільки в них нібито міститься пальмова олія. "Бєларусь входить до Митного союзу з Росією, і таким чином наш уряд швидше за все спробував продемонструвати свою позицію щодо російської заборони", - вважає президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун. Втім, пан Горжеєв категорично це спростовує.

Хоч як би там було, з українського ринку на час усунули серйозного конкурента. За даними ІК "ПроАгро", в 2010 році Бєларусь була найбільшим імпортером масла і сухого молока в Україну. У цих сегментах бєларуські продукти займали близько 4-5% ринку в натуральному вираженні. У нинішній ситуації додаткова конкуренція з боку бєларуських виробників, продукцію яких багато споживачів вважають дуже якісною, для ринку небажана, зазначає пан Дикун.

"Регіонал" пов'язує "сирну війну" з виборами в Росії, опозиція - з експансією російського бізнесу

Один з чинників, у зв'язку з яким українська влада чекають закінчення виборів в Росії, - торговельні війни, пише "Сегодня".

"Під вибори часто звучать емоційні речі, це буває всюди, і це треба розуміти. Упевнений: нинішня війна навколо українських сирів - той-таки передвиборний елемент, - вважає "регіонал" Михайло Чечетов. - Після виборів пристрасті вгамуються, в нагнітанні пристрастей потреби не буде, і торговельні війни закінчаться. Тим більше що буде ратифікований договір про зону вільної торгівлі СНД".

Проте в опозиції і середовищі експертів не впевнені, що вони після виборів проблеми вичерпаються. Політолог Володимир Корнілов зв'язку між сиром і виборами не бачить: "Не знаю, скільки в питанні українського сиру політики, але можу сказати одне - в Росії цей сирний скандал пройшов практично непоміченим. Всі звикли до заяв головного санлікаря Онищенка і не звертають на них уваги. І найголовніше - Путін жодного разу не згадав про ці сири. При чому ж тут передвиборна кампанія?!"

"Бютівець" Сергій Соболєв також вважає, що вибори тут ні до чого: "Торговельні війни не припинялися ніколи. Ще до сирів почалися війни проти українських труб великого діаметру, причому тоді були мита 17%, а тепер 40%. Не припиняється війна з нашою карамеллю, а вже після сиру почалася війна з нашими вагонобудівниками, у яких зривається замовлення на 2,2 мільярда доларів. Навряд чи все це закінчиться після виборів. Йде експансія російського бізнесу, яка не має жодного стосунку до публічної політики".

Довідка. Українсько-російські торговельні "війни"

Зазначимо, що це далеко не перший торговельний конфлікт між Україною і Росією. Москва почала торговельну війну з Україною, бажаючи затягнути Київ до себе в Митний союз і відбити в українців бажання нарощувати торгівлю з Євросоюзом.

У липні "Россільгоспнагляд", а також казахстанські і бєларуські сільськогосподарські відомства заборонили більш ніж 30 українським компаніям експорт молочної і м'ясної продукції на територію країн МС.

Також російська сторона не йде на поступки українським аграрним чиновникам у питанні допуску на свій ринок цукру. Паралельно на початку червня РФ запровадила мито на імпорт карамелевої продукції, зокрема української.

У травні країни МС запровадили антидемпінгові мита на імпорт української металургійної продукції.

Зазначимо, Росія хоче бачити Україну в Митному союзі і обіцяє Києву, що товарообмін збільшиться на 9 млрд дол. А раніше прем’єр РФ Володимир Путін заявляв, що якщо Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС і піде зі своїми товарами на російський ринок, то Росія буде змушена "вибудовувати кордон" для цих товарів. Митний союз уже поступово запроваджує обмеження на імпорт продукції з України.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 947 | Додав: admin | Теги: м'ясо-молочна війна, Бєларуссь
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ