Сб, 2024-04-27, 01:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Листопад » 28 » Україна поминає жертв Голодомору 1932-1933 років
11:13
Україна поминає жертв Голодомору 1932-1933 років
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Цього року виповнюється 82 річниця організованого комуністичною владою колишнього СРСР геноциду українського народу - Голодомору 1932-1933 років. У Києві, як і в інших містах України та за кордоном, відбудуться жалобні заходи до Дня пам'яті жертв Голодомору, передає УНІАН.

Тема заходів - Люди правди, ті хто зберігав свідоцтва та доносив їх до світу.

За даними останнього дослідження, проведеного Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України спільно з американськими дослідниками, в Україні в 1932-1934 роках від голоду померли близько 4 млн осіб, або 13% всього населення.

Згідно з іншими даними, в пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні вмирали 24 людини, щогодини - 1440, щодоби - 34 тисячі 560. Таким чином загинули 4,5 млн українців.

О 16.00 разом з загальнонаціональною хвилиною мовчання відбудеться вже традиційна громадська акція "Запали свічку пам'яті". Кожен громадянин може запалити свічку і встановити її на підвіконні (або на балконі), вшанувавши таким чином пам'ять мільйонів українців, які були вбиті голодом в Україні.

25 листопада в Національному музеї "Меморіал пам'яті жертв Голодомору" відкрилася виставка "Люди правди". Експозиція присвячена тим, хто не боявся розповідати правду про жахливий злочин сталінізму.

Згідно з нинішніми соціологічними дослідженнями, 80% українців вважають Голодомор геноцидом.

24 країни офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу.

СБУ відкрила архів кримінальних справ проти українців, які намагалися протистояти розкуркуленню і колективізації

Архів Служби безпеки України презентував матеріали кримінальних справ проти людей, які чинили опір діям радянської влади у 20-30 роках ХХ ст, що у підсумку призвели до Голодомору 1932-33 років.

"В рамках загальнодержавних заходів, присвячених пам'яті жертв геноциду українського народу - Голодомору 1932-1933 років в Україні, галузевий державний архів Служби безпеки України представляє низку документів із архівних кримінальних справ, що зберігаються в архівних підрозділах регіональних органів СБУ", - йдеться в повідомленні прес-центру СБ України.

В українській спецслужбі відзначили, що фігуранти недавно знайдених архівних кримінальних справ "пручалися розкуркулюванню, колективізації, насильницькій хлібозаготівлі та іншим заходам тоталітарної влади, які призвели до тяжкого руйнування українського села та Голодомору".

Фотокопії цих кримінальних справ, а також більш докладна інформація про них оприлюднені на сайті СБУ.

Турчинов закликав запалити свічки в пам'ять про загиблих від голоду

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у своєму зверненні до Дня пам'яті жертв голодоморів закликав запалити свічки в пам'ять про загиблих під час організованих радянською владою злочинів проти українців.

"Сьогодні День пам'яті жертв голодоморів... Страшно навіть не те, що в Україні був голодомор, страшно, що він був не один. Свідома політика знищення цілого народу, політика знищення України та українців. Ці звірячі досліди були проведені над нашою країною тричі. У 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 роках за особистою вказівкою Сталіна", - зазначив Турчинов у своєму зверненні до українського народу, оприлюдненому прес-лужба РНБО.

Секретар РНБО підкреслив, що більше чотирьох мільйонів українців стали жертвами тільки голодомору 1932-1933 років.

"Більше чотирьох мільйонів перерваних в нескінченних жахливих муках життів... Це був свідомий злочин радянської влади, який її правонаступниця - РФ - гордовито відмовляється визнавати. Але рано чи пізно розплата за злочини все одно настане...", - висловив переконання він.

Турчинов закликав у суботу, 28 листопада, о 16:00 запалити свічку, щоб вшанувати пам'ять українців, загиблих під час геноциду.

"Вічна пам'ять...", - додав він.

Гройсман закликав українців долучитися до загальнонаціональної хвилини мовчання

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів закликав українців долучитися до загальнонаціональної хвилини мовчання та вшанувати пам'ять мільйонів загиблих через спланованого машиною тоталітаризму геноциду.

"Сьогодні ми вшановуємо пам'ять жертв голодоморів. Ці жорстокі акти геноциду українського народу, сплановані і реалізовані каральною машиною тоталітаризму, забрали мільйони життів ні в чому не винних людей. І найжахливішим з них став Голодомор 1932-1933 років", - йдеться у зверненні спікера парламенту, оприлюдненому на сайті ВР.

Гройсман зазначив, що життя кожної людини - це найбільша цінність у цивілізованому світі, і будь-яке посягання на неї ніколи не матиме виправдання.

"Закликаю всіх громадян нашої держави приєднатися до загальнонаціональної хвилини мовчання. Адже людське горе, так само як і людське милосердя і співчуття, не мають національних, політичних чи релігійних ознак", - закликав він.

Спікер побажав, щоб в житті українців ніколи не повторилися ці жахи, "і наші діти і внуки не знатимуть, якою страшною бідою є голод".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 741 | Додав: adminA | Теги: Україна поминає жертв Голодомору 19
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ