Чт, 2024-04-18, 07:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Січень » 25 » Україна посіла 131 місце в рейтингу сприйняття корупції
14:27
Україна посіла 131 місце в рейтингу сприйняття корупції
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/

У світовому Індексі сприйняття корупції за 2016 рік Україна отримала 29 балів зі 100 можливих, що на 2 бали більше за показник попереднього року. Про це повідомляє "Transparency International – Україна".

Покращенню позиції у світовому рейтингу СРІ сприяло просування антикорупційної реформи, але відсутність дієвої судової системи та фактична безкарність корупціонерів не дає Україні зробити потужний ривок і подолати 30-бальний бар’єр, що зветься "ганьбою для нації", зазначають експерти організації.

У всесвітньому рейтингу СРІ Україна посіла 131-ше місце зі 176 країн. Цю сходинку із показником 29 балів разом з нами розділили Казахстан, Росія, Непал та Іран.

Найбільше балів Україні принесло дослідження World Justice Project Rule of Law Index, що враховується в побудові СРІ. Показник нашої держави в цьому дослідженні зріс на +10 балів порівняно з минулими роками.

Експерти пов’язують це зі зменшенням використання службового становища в органах виконавчої влади (показник покращився на 14%), в поліції та збройних силах (показник покращився на 6%), але в судовій гілці влади ситуація залишилася тією ж, що й за часів режиму Віктора Януковича. Про цю ж проблему свідчить і дослідження World Competitiveness Yearbook яке принесло цього року Україні +3 бали.

Високу роль громадянського суспільства у втіленні демократичних перетворень відзначає дослідження Freedom House Nations in Transit, цього року воно принесло Україні +4 бали.

Підзвітність державних закупівель завдяки системі ProZorro, державне фінансування партій, перші розслідування НАБУ, участь громадськості в антикорупційних реформах – саме ці зміни експерти назвали найголовнішими. Але найбільшими викликами дослідження визнало слабкість інституцій, покликаних забезпечувати верховенство права, надмірну зарегульованість економіки та зосередження влади в руках олігархічних кланів.

Негативними оцінками Україну нагородили дослідження World Economic Forum Executive Opinion Survey (-1 бал) та Economist Intelligence Unit Country Risk Ratings (-2 бали). Бізнес побачив значну корупцію при розподілі державних коштів, а судову систему визнав нездатною зашкодити цьому. Внаслідок роботи систем ProZorro та Dozorro випадки порушень у закупівлях стали більш очевидними для бізнесу та громадськості, порівняно з паперовими тендерами.

Як відомо, Індекс сприйняття корупції базується на незалежних опитуваннях, в яких беруть участь міжнародні фінансові та правозахисні експерти, в тому числі Світового банку, Freedom House, World Economic Forum тощо. Індекс є оцінкою від 0 (дуже високий рівень корупції) до 100 (вкрай низький рівень корупції).

TI пояснила, що тягне Україну на корупційне дно, і запропонувала 5 кроків

Виконавчий директор "Transparency International Україна" Ярослав Юрчишин вважає, що безкарність і недієве правосуддя не дають Україні здійснити прорив у подоланні корупції. Так він прокоментував позицію України в Індексі сприйняття корупції за 2016 рік, повідомляє "Transparency International – Україна".

"За останні роки Україна пройшла багато випробувань і досягла певних позитивних змін на рівні розкриття публічних фінансів, нетерпимості населення до корупції, нового антикорупційного законодавства", – зазначив він.

"Але безкарність, яку досі відчувають корупціонери, зводить нанівець позитивні досягнення і не дає реформі відбутися. Відсутність результатів по поверненню коштів режиму Януковича і його соратників – яскраве цьому свідчення", – додав Юрчишин.

"Якщо не відбудеться реального очищення системи правосуддя – ми не зможемо розімкнути коло безкарності і перейти на якісно новий рівень. Покращення СРІ неможливе без прозорої, справедливої судової системи, яка буде надійною для інвесторів та бізнесу", – переконаний він.

Аналітик TI-Україна Олександр Калітенко в інтерв’ю DW також сказав, що зростання в індексі СРІ на 2 бали "є недостатнім для країни, влада якої назвала боротьбу з корупцією своїм головним пріоритетом".

"Відсутність дієвої судової системи і фактична безкарність корупціонерів тримають Україну на "корупційному дні", – сказав він.

"Незважаючи на проведення реформ, пересічні громадяни й український бізнес, міжнародні спостерігачі наразі скептично налаштовані щодо успішності боротьби з корупцією в Україні. Є високі очікування. Та інститути, що покликані забезпечувати верховенства права, на жаль, є слабкими", – пояснив експерт.

Він нагадав, що не покарані Віктор Янукович і його соратники, не повернено державних активів, та й на факти корупції чинної влади "не було належної реакції".

Калітенко зазначив, що є певні результати у НАБУ, де розслідують вже 25 проваджень за аналізом електронних декларацій, а от "результатів НАЗК досі немає".

"До бюджету повернуто близько 400 мільйонів гривень завдяки ліквідації різних "схем" у "Запоріжжяобленерго", "Укргазвидобуванні", справі військового прокурора сил АТО Кулика тощо. Але є і багато перешкод. Як приклад – справа судді Чауса..." – сказав експерт.

"Тransparency International Україна" пропонує 5 кроків для реальних антикорупційних змін:

- Створити ефективну та дієву систему антикорупційного правосуддя із залученням іноземних спеціалістів як нейтральних спостерігачів та партнерів. Очистити політичну верхівку від корупціонерів та покарати їх.

- Повернути активи, вкрадені у держави колишнім президентом Віктором Януковичем та його поплічниками. Забезпечити суд над ними.

- Негайно розпочати перевірку е-декларацій та моніторингу стилю життя, забезпечити відповідне покарання, яке б не було вибірковим.

- Розширити повноваження Національного антикорупційного бюро, дозволивши йому незалежно прослуховувати посадовців.

- Провести аудит та знизити ступінь секретності в секторі безпеки та оборони за напрямками: статті держбюджету, річні плани держзакупівель, інформація про проведення закупівель та укладені контракти.

Нагадаємо, за результатами світового Індексу сприйняття корупції CPI 2015 року за рік Україні вдалося заробити лише один додатковий бал, який наразі становить лише 27 зі 100 можливих. У всесвітньому рейтингу Україна посідала 130-те місце зі 168 позицій замість 142-го зі 175 у 2014 році.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 801 | Додав: adminA | Теги: 131 місце, Україна, рейтинг сприйняття корупції
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ