Сб, 2024-04-20, 14:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Січень » 23 » Україна склала програму роботи на чолі Радбезу ООН
20:22
Україна склала програму роботи на чолі Радбезу ООН
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Протягом головування України в Радбезі ООН упродовж лютого українська делегація винесе на обговорення два тематичних питання: захист об'єктів критичної інфраструктури та врегулювання конфліктів у Європі, участь у яких візьмуть представники ЄС, ОБСЄ, МАГАТЕ й інших міжнародних організацій. Про це в інтерв'ю LB.ua повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

За його словами, перша тема - захист об'єктів критичної інфраструктури, буде розглядатися 13 лютого.

"Тому що світ настільки технологічний, що ми навіть самі не уявляємо, що означає відключити електроенергію, наприклад, у такому місті, як Нью-Йорк: це значно складніше й небезпечніше, ніж просто не буде світла у квартирах. А тим паче, з нинішніми терористичними загрозами. Фактично це один із сегментів гібридних воєн, про які зараз багато говорять. Звичайно, ця тема дуже актуальна в першу чергу для України, але є не менш актуальною і для багатьох інших країн", - сказав Єльченко.

На ці дебати запрошено спеціальних експертів. По-перше, це представники міжнародних організацій, зокрема ті, що займаються питаннями загроз у відповідних секторах економіки, як ОЗХЗ (Організація із заборони хімічної зброї), Міжнародна морська організація, Інтерпол і т.ін. А по-друге, це незалежні фахівці. Наприклад, одним із них буде колишній заступник гендиректора МАГАТЕ Оллі Хейнонен. За результатами заплановано ухвалення спеціальної резолюції.

Друга тема - врегулювання конфліктів у Європі, запропонована для розгляду на 21 лютого. "Хоч як дивно, але це питання в цілому не розглядалося в рамках Ради Безпеки років 20. Востаннє, коли це було приблизно в такому самому форматі, це відбувалося під час воєн на Балканах, у розпал постюгославських конфліктів. А це середина 90-х", - зазначив посол.

За його словами, Україну найбільше в цих дебатах цікавить, як працюють або не працюють механізми врегулювання конфліктів у Європі. "Для нас це важливо в контексті ситуації на Донбасі. Саме в контексті того, що це європейський конфлікт, який загрожує не тільки Європі, а й усьому світу. І що він дуже далекий від урегулювання. Для інших країн, з боку майже всіх членів ЄС, також величезний інтерес до цієї теми, тому що питання європейської безпеки - це не тільки НАТО. З іншого боку, буде можливість знову порушити питання так званих "заморожених конфліктів", - сказав Єльченко.

Він повідомив, що на цю дискусію запрошено високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріку Могеріні, голову ОБСЄ, міністра закордонних справ Австрії Себастіана Курца, генерального секретаря ОБСЄ Ламберто Дзаньєра. Можливо, будуть ще представники інших європейських організацій, ГУАМ тощо.

Єльченко додав, що головування України в Радбезі ООН у лютому буде використано для розв'язання українських проблем, у тому числі питання відкриття офісу підтримки ООН в Україні.

"Ми використовуємо всі можливості для того, щоб порушити наші питання. Наприклад, по першій темі - захисту критичної інфраструктури", - сказав Єльченко.

Щодо останніх тематичних дебатів про конфлікти в Європі, то "це буде прекрасний привід порушити наше питання і послухати, що думають інші.

Також ми обов'язково знову поставимо питання про відкриття в Україні офісу підтримки ООН і про більшу роль Генерального секретаря".

"Не хочу загадувати наперед, але я думаю, що в лютому матимемо щонайменше кілька можливостей для того, щоб, користуючись головуванням, спробувати прийняти рішення Ради Безпеки принаймні про відкриття офісу ООН в Україні. Який буде займатися моніторингом виконання Мінських домовленостей. Але це залежить не тільки від ситуації тут, а ще й від того, як піде наш переговорний процес з ОБСЄ - ми не хочемо заважати, щоб один процес накладався на інший. Тож якщо буде можливість і необхідність, ми обов'язково це питання в лютому порушимо", - сказав Єльченко.

При цьому посол попросив не перебільшувати роль і значення саме головування цього місяця, "тому що важливіший сам процес членства в Радбезі, а він дворічний".

Міжнародна ситуація навколо України дає нам серйозну надію - Єльченко

Міжнародна ситуація навколо України зараз почала вирівнюватися, що дає нам серйозну надію на поліпшення ситуації, додав Єльченко.

"Якщо наприкінці року в повітрі витав якийсь песимізм (у Сирії щось пішло не так, почали говорити про можливе зняття санкцій із Росії, Ле Пен почала визнавати Крим російським), то зараз, як здається, ситуація почала вирівнюватися. Сьогодні ситуація вже не виглядає так, що санкції знімуть, або знову про нас усі забудуть, або нас проміняють. І це надихає. Тож у нас з'являється серйозна надія", - пояснив дипломат.

У зв'язку з цим Єльченко назвав кілька фактів, які свідчать про цю позитивну динаміку: в середині грудня відбулося схвалення резолюції з приводу Криму - це перший документ ООН, де Росію відкрито називають агресором і окупантом; голова Міжнародного кримінального суду зробив висновок, що ситуація в Криму є чистою агресією і підпадає під воєнні злочини; нещодавно МЗС України подало позов до Міжнародного суду ООН, у результаті чого серйозні юристи почали вже аналізувати наслідки: на відміну від резолюції Генасамблеї або навіть Ради Безпеки ООН, які не виконуються, будь-яке рішення Міжнародного суду ООН треба буде виконувати.

"Так, ми не говоримо, що рішення на користь України буде вже завтра. Так, це займе кілька років. Але всі серйозні юристи кажуть, що рішення буде однозначно на користь України - тому що є серйозна доказова база, від якої нікуди не дінешся. І друге - це рішення буде виконано всіма національними судами. А це означає, що підуть арешти російської власності за кордоном, суден, літаків. Якщо до цього додати санкції, які вже впливають на економічну ситуацію в Росії, то наслідки для Кремля будуть набагато серйозніші, ніж хтось собі там уявляє. Переконаний, що і в самій Росії вже все більше людей усвідомлюють, що не все так просто і легко, як їм показують у телевізорі", - зазначив Єльченко.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: Україна, програма роботи на чолі Радбезу ООН
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ