Пн, 2024-04-29, 03:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Україна відновить закупівлі газу у Росії після зниження ціни
13:34
Україна відновить закупівлі газу у Росії після зниження ціни
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

НАК "Нафтогаз України" з 1 квітня тимчасово припинив закупівлі російського газу, проте готовий їх відновити в разі юридичного підтвердження зниження ціни газу до приблизно 250 дол. за 1000 куб. м і оформлення відповідних документів з "Газпромом", повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, пише Інтерфакс-Україна.

"Поки що не брали сьогодні (російський газ). Якщо підтвердимо ціну 250 дол., то будемо купувати", - сказав він на прес-конференції в Києві в середу, 1 квітня.

Демчишин уточнив, що "Нафтогаз" і "Газпром" щодня ведуть двосторонню операційну діяльність, обмінюються різними документами. За його словами, оплата і постачання поновляться, як тільки компанії "узгодять технічну угоду, яка підтвердить ціну до того, як буде підписана "велика угода".

Водночас глава Міненерговугілля висловив сподівання, що на тристоронніх переговорах за участю ЄС 13-14 квітня вдасться остаточно юридично закріпити умови закупівлі російського газу на період до кінця майбутнього опалювального сезону 2015/16 років.

"Нам потрібно готуватися до наступного опалювального сезону. Нам потрібен договір не на другий квартал, а потрібно продовжити дію меморандуму (підписаного наприкінці жовтня 2014 року в Брюсселі) на наступний опалювальний сезон. Нам важливо розуміти ціноутворення до кінця опалювального сезону 2016 року", - пояснив міністр.

Україні для створення запасів газу на період опалювального сезону 2015-2016 рр. потрібен російський газ, повідомив Демчишин.

"Для того щоб підготуватися до опалювального сезону - так, російський газ буде потрібен", - сказав він.

Натомість Демчишин відмовився відповісти на запитання про конкретні обсяги російського газу, які потрібні будуть Україні. Демчишин пояснив, що до початку наступного опалювального сезону в українських ПСГ планується закласти 19 млрд куб. м. На сьогодні запаси в українських ПСГ становлять 7,7 млрд куб. м.

Водночас Україна щодня імпортує з Європи близько 60 млн куб. м газу або 1,8 млрд куб. м на місяць. Власний видобуток щодня становить близько 55 млн куб. м.

"Тому говорити про те, що ми зможемо накопичити 19 млрд куб. м газу без російського газу, напевно не можна", - зазначив він.

"13-14 квітня буде підписаний юридичний документ, який відкоригує повністю весь період", - спрогнозував Демчишин.

За його словами, досягнута принципова домовленість про те, що закладена в меморандумі формула буде працювати на більш тривалий період, ніж другий квартал цього року.

Він уточнив, що наразі "Нафтогаз" закуповує газ в Європі за ціною близько 280 дол. за 1000 куб. м, тому в разі зниження ціни російського газу з 329 дол. за 1000 куб. м у першому кварталі до приблизно 250 дол. за 1000 куб. м у другому відповідно до закладеної в контракті 2009 року формули і з урахуванням знижки його закупівля стає економічно вигідною.

При цьому глава Міненерговугілля України зазначив, що зафіксований у газовому контракті 2009 року принцип "бери або плати", відмова від застосування якого була закріплена домовленостями в жовтні 2014 року, як і раніше, не буде працювати.

"Принцип "бери або плати" не працює", - сказав міністр.

Демчишин підкреслив, що наразі ситуація з газопостачанням України збалансована. За його словами, після недавнього похолодання добовий відбір газу зі сховищ, в яких зараз понад 7,7 млрд куб. м., становить трохи менш ніж 10 млн куб. м на добу при обсязі споживання близько 110 млн куб. м, тоді як до похолодання споживання падало нижче 100 млн куб. м на добу і відбір з ПСГ не здійснювався.

Міністр уточнив, що по реверсу Україна щодня отримує 40-45 млн куб. м, а ще 55 млн куб. м видобуває самостійно, таким чином практично повністю балансуючи попит.

У той же час він зазначив, що необхідно накопичувати запаси до наступного опалювального сезону і також бути готовим до зростання споживання газу з боку промисловості, тому по вигідних цінах Україна готова купувати російський газ.

НАК "Нафтогаз України" використала весь аванс на закупівлю газу і на сьогодні не має заборгованості перед "Газпромом" за постачання газу Україні, повідомив Демчишин.

"Ми зараз не маємо ніякої заборгованості. Той аванс, який був здійснений на 1-й квартал, він сьогодні використаний. На сьогодні немає ні передоплати, ні боргів", - сказав Демчишин.

Нагадаємо, 23 березня Демчишин заявив, що Україна має намір з 1 квітня призупинити закупівлю російського газу, оскільки в цьому немає необхідності.

При цьому російський експерт, партнер консалтингової агенції RusEnergy Михайло Крутіхін висловив думку, що "Газпром" втратив український ринок газу.

Нагадаємо, на тристоронніх переговорах в Брюсселі 20 березня сторони майже повністю домовилися про умови постачання газу з квітня - після закінчення "зимового пакету". Різниця лише в контрактному принципі "бери або плати" – він оскаржується в Стокгольмському арбітражі і по ньому "Газпром" вже нарахував Україні штрафні санкції понад 20 млрд дол. У "зимовому пакеті" він не застосовувався. Російська сторона не хоче відмовлятися від нього далі, адже це похитне позиції "Газпрому" в суді. Зі свого боку, Київ і Брюссель висловлюються за продовження "зимового пакету".

Крім цього, російська сторона, погодившись продовжити знижку в розмірі 30%, але не більше ніж 100 дол за 1 тис. куб. м, знову ставить питання про погашення боргів, які українська сторона не визнає і оскаржує в арбітражі.

Ціна газу в контракті 2009 року прив'язана до світових цін на нафту. У першому кварталі 2015 року вона знизилася до 329 дол за 1 тис. куб. м з 378 дол за 1 тис. куб. м у четвертому кварталі 2014 року.

31 березня повідомлялося, що Російська Федерація надасть Україні знижку при закупівлі газу на три місяці - президент РФ Путін підтримав рішення про продовження на другий квартал пільгової ціни поставок газу в Україну.

Україна не платитиме за газ, який Росія сама постачатиме бойовикам, - Демчишин

Україна не буде оплачувати ті обсяги російського газу, які РФ буде самостійно постачати на території окремих районів Луганської та Донецької областей, які контролюються бойовиками, заявив Володимир Демчишин.

"Нам немає необхідності платити за газ, який ми не постачаємо", - сказав він.

Демчишин зазначив, що Україна постачає газ на окуповану територію ОРД і ОРЛ, натомість Росія не погоджувала з українською владою питання про самостійне постачання газу на цю територію.

Демчишин: Україні поки що недоцільно купувати вугілля в Росії

Українській теплоенергетиці поки що недоцільно купувати вугілля в Росії через його високу ціну, заявив Володимир Демчишин.

"Просто економічно поки недоцільно", - сказав він.

Демчишин пояснив, що російське вугілля на кордоні з Україною коштує 70 дол./тонну, тоді як українське вугілля, яке вивозиться із зони АТО, коштує 1100 грн/тонну.

Демчишин сказав, що щодня із зони АТО на підконтрольну українській владі територію вивозиться 15 тис. тонн вугілля.

У той же час компанія "Центренерго" отримує з Росії лише незначні обсяги вугілля - залишки обсягів, за які була проведена передоплата попереднім керівництвом компанії "Центренерго".

Демчишин зазначив, що немає принципових підходів до закупівлі вугілля в Росії: якщо ціна російського вугілля знизиться, або українського зросте, то нинішні пропорції закупівель можуть помінятися.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 863 | Додав: adminA | Теги: Україна, закупівлі газу, Росії, зниження ціни
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ