Пт, 2024-04-26, 21:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 21 » Україна відзначає День рідної мови. "Наша Україна" мітингує, а ПР обіцяє не закривати українських шкіл
17:08
Україна відзначає День рідної мови. "Наша Україна" мітингує, а ПР обіцяє не закривати українських шкіл
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Міжнародний день рідної мови відзначають 21 лютого. Його запроваджено з ініціативи ЮНЕСКО з 2000 року, повідомляє УНІАН.

Мета такого заходу - привернути увагу до підтримки мовного й культурного розмаїття. ЮНЕСКО тлумачить поняття "мова" не лише як засіб для спілкування, але також як культурну спадщину й вираження культурної ідентичності. Загалом у світі говорять приблизно шістьма тисячами різних мов, стверджують дослідники ЮНЕСКО, але половині усіх мов загрожує зникнення.

- Депутати написали урядовцям листа з вимогою не закривати українські школи
- Письменники склали звернення на захист української мови та закликали українців не мовчати
- Партія регіонів пообіцяла припинити закривати українські школи
- У БЮТ вважають, що влада здійснює "гуманітарний геноцид"

За даними ЮНЕСКО, в Україні нараховується 15 мов, які можуть зникнути. Серед них – караїмська, кримськотатарська, урумська, русинська. Разом зі зникненням мови, зазначають дослідники, втрачається й культурне надбання: забуваються поетичні твори, легенди, приказки та жарти.

З-поміж причин зникнення мов експерти ЮНЕСКО називають війни, депортації, міграцію, а також мовне змішання. Крім того, сучасні технології сприяють посиленому домінуванню окремих великих мов, наприклад, англійської. З нагоди Міжнародного дня рідної мови сьогодні у Львові понад 50 письменників з різних міст України проведуть всеукраїнський письменницький марафон "Рідною мовою".

У центрі Києва в понеділок відбулася нечисленна акція з нагоди Міжнародного дня рідної мови, передає "Інтерфакс-Україна".

Близько десяти представників партії "Наша Україна" зібралися в понеділок уранці на Майдані Незалежності. Учасники акції тримали партійні та національні прапори, а також плакати з написами "Рідна мова - єдиний народ", "На сторожі рідного слова", "Збережімо мову!". Представники "Нашої України" читали вірші про рідну мову.

Закон про мови, який розширює сферу застосування російської мови в Україні, можуть ухвалити влітку цього року, сказав депутат Партії регіонів Вадим Колесніченко.

Нагадаємо, 7 вересня цього року був зареєстрований проект закону "Про мови в Україні", який фактично запроваджує другу державну мову. Його внесли представники коаліції народні депутати Олександр Єфремов (Партія регіонів), Петро Симоненко (Компартія) і Сергій Гриневецький (Блок Литвина). За задумом розробників, законопроект у разі його прийняття забезпечить імплементацію Європейської хартії регіональних мов і мов меншин, ратифіковану Верховною Радою в 1999 році.

Проти законопроекту "Про мови в Україні" було проведено масові акції протесту. У загальноукраїнській акції протесту проти "другої державної" загалом взяли участь більш як 4 тис осіб. Учасники акції вимагали зняти з реєстрації цей законопроект. Також проти законопроекту виступають опозиція, різні експерти і громадські діячі.

Натомість в Україні відбувається реальна дискримінація україномовних громадян. У Красному Лучі на Луганщині п'ятеро батьків учнів україномовної школи вже третю добу проводять голодування на знак протесту проти її закриття. Також повідомлялося, що на місці закритої школи в Красному Лучі може з'явитися офіс Партії регіонів.

Киянці Олені Вороновій, яка влаштовувалася до однієї зі столичних кав’ярень офіціанткою, поставили вимогу розмовляти тільки російською.

А кілька місяців тому у Миколаєві пенсіонера звинуватили в хуліганстві за те, що він вимагав від службовця "Ощадбанку" спілкуватися українською мовою.

А в Одесі новий мер Олексій Костусєв наказав подавати йому документи тільки російською мовою. Одеські депутати також зробили російську мовою спілкування в ході проведення засідання.

Партія регіонів пообіцяла припинити закривати українські школи

Закриття в деяких регіонах країни шкіл, у яких навчання ведеться українською мовою, є обмеженням свободи вибору громадян, заявив депутат від Партії регіонів, доктор філософських наук Віталій Заблоцький, передає Радіо "Свобода".

"Це теж є проблемою. Кажуть, зокрема і мої колеги, про необхідність збереження свободи вибору", - сказав він. "Якщо такі випадки трапляються, то це теж обмеження свободи вибору, і необхідно категорично покласти край таким тенденціям, зберігати українську школу", - вважає Заблоцький.

У БЮТ вважають, що влада здійснює "гуманітарний геноцид"

В Україні триває процес русифікації, вважає народний депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Володимир Бондаренко, передає "ЛІГАБізнесІнформ".

"Ідеться про політику нової влади. Хіба ця влада виконує положення Конституції, зокрема статті, що стосуються мови? У ній написано, що держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах життя й на всій своїй території", - сказав Бондаренко.

"Чи є ще десь така країна у світі, яка буде піклуватися про розвиток нашої мови? Її немає. Тому наша нація повинна захищати й розвивати те, що є основним для будь-якої держави", - додав він. Але сьогодні, за словами Бондаренка, "відбуваються процеси, які інакше як русифікацією назвати не можна".

"Українську мову, українську історію, українську науку витісняють з усіх сфер життя. А школи – це основа держави. Якщо людей доводять до голодування за те, щоб мати змогу навчатися рідною мовою – це справжній гуманітарний геноцид", - заявив "бютівець".

На думку Бондаренка, слова президента Віктора Януковича про те, що сьогодні всі конфесії, мови й національності в Україні рівні – неправда. "Сьогодні влада проводить політику русифікації. Потрібно розуміти, що сьогодні влада веде наступ на все українське", - зазначив "бютівець".

"Русифікація – процес безперебійний. Він в Україні ніколи не припинявся", - упевнений Бондаренко. "Хоча визначення російськомовного як непатріота – це неправильно. Приміром, Київ здебільшого говорить російською мовою, але голосує патріотично", - додав він.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 965 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ