Пт, 2024-04-26, 22:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 21 » Україна впала в рейтингу свободи преси через цензуру і ставлення влади
16:18
Україна впала в рейтингу свободи преси через цензуру і ставлення влади
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

 Україна впала у рейтингу свободи преси через повернення цензури, напади на журналістів та реакцію влади. Про це заявила керівник європейського відділу організації "Репортери без кордонів" Ельза Відаль у коментарі "Deutsche Welle" щодо падіння України в рейтингу свободи преси цього року вниз на 42 позиції.

"Україна суттєво опустилася в цьогорічному рейтингу, що було визначено за різними критеріями. Ми були свідками певних тенденцій в країні, зокрема, повернення цензури, особливо це стосується телебачення. Ми також занепокоєні значною кількістю нападів на журналістів", - сказала вона.

"Ще одним вирішальним фактором, що вплинув на втрату позицій України, стала реакція влади, яка несерйозно реагувала на наступ на пресу і журналістів. Якщо ж була реакція, то іноді журналісти, котрі були жертвами агресії, самі опинялися під підозрою", - зазначила Відаль.

"Ми занепокоєні ситуацією в Україні. Місія "Репортерів без кордонів" вже відвідала Україну в липні цього року. Тепер ми готуємо наступну, яку, можливо, здійснимо наприкінці цього року, тож ми пильно відстежуємо розвиток ситуації в Україні", - сказала вона.

Відаль висловила сподівання, що "відбудуться певні позитивні зрушення". "Але є дуже чутливі речі, які мають дискутуватися в Україні, наприклад, створення системи суспільного мовлення", - зазначила вона.

Найбільшою проблемою для свободи ЗМІ в Україні керівник європейського відділу організації "Репортери без кордонів" сформулювала так: "Я би сказала, що бракує політичної волі взятися за створення середовища, в якому преса була б захищеною, мала б підтримку у своїй ролі як одного зі стовпів демократичної України". За словами Відаль, "Репортери без кордонів" подають владі України сигнал: "Навіть якщо цьогорічний результат (рейтингу) і може розглядатися як поганий, це можливість для керівництва відреагувати, оскільки воно має реальну владу".

"Якщо ситуація змінюється, якщо беруться зобов'язання, а зміни імплементуються, то, звісно, рейтинг підвищується. Тож ми хочемо сказати: майбутнє у ваших руках, якщо ви хочете виправити ситуацію, то у вас є гарна можливість це зробити", - сказала вона. Говорячи про механізми, які є в "Репортерів без кордонів" для захисту українських журналістів від тиску чи погроз, Відаль сказала: "Ми можемо певною мірою запобігати насильству, оскільки, якщо починається тиск на міжнародному рівні, то для людей, які хочуть тиснути на ЗМІ, стає не так просто це робити, не чуючи запитань і не пояснюючи, що вони намагаються робити".

"Ми намагаємося ускладнити це людям, для яких справжня цінність свободи слова є незручною. Хоч у нас і немає можливостей влади, але в нас є влада впливу, ми можемо надавати інформацію тим, хто має політичну владу. Тож ми можемо робити дедалі менш зручною ситуацію для тих, хто хотів би обійти питання свободи преси", - додала вона.

Тим не менш, українська влада вважає, що в України немає проблем зі свободою слова. Так, президент Янукович очікує від представників ЗМІ конкретної інформації щодо випадків, коли їм заважають говорити правду під час виконання професійних обов'язків. У зв'язку з цим він звернувся до представників ЗМІ з проханням поінформувати його про те, "хто вам заважає писати правду". "Назвіть мені прізвища, назвіть мені компанію, власника. Поки що я конкретної відповіді не отримав", - сказав Янукович.

Віктор Янукович заявив, що ніхто з його оточення не тисне на журналістів і не обмежує свободу слова. "Я сьогодні не знаю ні в Апараті президента, ні в Кабінеті міністрів людей, які б займалися цією справою - тиснули на журналістів... Покажіть мені таку людину. Якщо вона є - вона не буде працювати на державній службі", - сказав президент. При цьому він підкреслив, що, відвідуючи регіони і маючи багато зустрічей з громадянами, "не чув таких слів від людей, що існує тиск на ЗМІ".

На думку Януковича, дискусія навколо свободи слова і цензури в Україні нагнітається з метою використання цієї теми як "засобу політичної боротьби". Хоча раніше президент визнав, що в Україні є деякі проблеми зі свободою слова і демократичними правами.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 912 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ