Пт, 2024-03-29, 06:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Травень » 18 » Україна вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар
10:44
Україна вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Сьогодні, 18 травня, Україна відзначає День скорботи і пам'яті - 71-ші роковини депортації кримськотатарського народу.

Напередодні ввечері в Сімферополі кримські татари, які відмовилися брати участь у провладних заходах, приурочених до Дня депортації кримськотатарського народу, вшанували пам'ять загиблих у депортації, запустивши в небо десятки вогняних куль. Про це повідомляє Крим.Реалії.

"Ми запускаємо в небо вогняні кулі. Згадуючи тих, хто так і не зміг повернутися на батьківщину, до Криму. Ми запускаємо в небо кулі як символ, що все скороминуще, все має свій початок і кінець, а значить, рано чи пізно російська окупація теж закінчиться", - розповіла мешканка сімферопольського мікрорайону Фонтани Гульнара.

Вогняні кулі також були помічені і в інших районах міста, і навіть на площі Леніна, - де в ті хвилини російська влада Криму проводила акцію "Запали вогник у своєму серці".

Нагадаємо, 17 травня близько 4 тисяч кримських татар піднялися на Чатир-Даг у рамках заходів, приурочених до 71-х роковин депортації. Деякі учасники сходження - з Українського культурного центру - принесли з собою українські прапори, щоб сфотографуватися на пам'ять.

У свою чергу російська окупаційна прокуратура "винесла застереження" керівництву Меджлісу, фактично заборонивши будь-які масові заходи місцевому корінному населенню.

У Києві пройшла акція пам'яті жертв депортації кримських татар

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що з 14 по 18 травня у столиці України заплановано меморіальні заходи зі вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу - депортації 18 травня 1944 року. Про це повідомляє УНН.

Так, 18 травня о 16.00 в Національній опері України відбудеться офіційний меморіальний захід "Вечір-реквієм", в якому візьмуть участь керівники вищих органів державної влади і управління України, члени Меджлісу кримськотатарського народу, народні депутати України, представники громадськості, студентство.

Цього ж дня о 19.00 на Майдані Незалежності відбудеться Всеукраїнський траурний мітинг на честь жертв геноциду кримськотатарського народу. На ньому вступлять керівники та члени Меджлісу, представники політичних партій та громадських організацій, народні депутати України.

17 травня у Києві на Майдані Незалежності пройшла акція-реквієм "Запали вогник у своєму серці", яка присвячена 71-х роковинам депортації кримськотатарського народу. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

Під час заходу свічками був викладений контур півострова Крим з цифрою 71, а також контури національного кримськотатарського символу "Тамга" і напис "No genocide".

Акція почалася з гімну України і гімну кримських татар, згодом - близько 200 учасників акції, що прийшли на Майдан Незалежності, запалили свічки під жалобні пісні кримськотатарського народу.

За словами організаторів, така акція-реквієм проходить в Україні з 2008 року.

У Львові запалили свічки пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу

17 травня у Львові відбулася масова акція "Запали вогник у своєму серці" до 71-ї річниці сталінської депортації кримських татар. На площі біля пам'ятника Шевченку десятки кримських татар і львів'ян запалили свічки пам'яті за жертвами насильницького примусового виселення народу зі своєї батьківщини. Сталінська депортація забрала життя майже половини корінного народу Криму.

Учасники акції виклали зі свічок зображення півострова Крим з цифрами "71", а також українські та кримськотатарські символи - тризуб і тамгу, передає Gazeta.ua.

"Всі мої рідні постраждали від депортації. Моя бабуся була депортована. До цих пір продовжується ця біль, і не хочеться, щоб це знову повторилося. Сьогодні влада Російської Федерації діє схоже. Це дуже гостро відчувається в кожному з нас", - каже активіст Тимур Канатаев.

Акція "Запали вогник у своєму серці" традиційно проходить щорічно в дні роковин депортації кримських татар. Подібні заходи проходять у Києві, Берліні, Варшаві та Харкові.

У Херсоні заклали сквер пам'яті жертв депортації

У Херсоні в неділю до 71-ї річниці депортації кримськотатарського народу заклали сквер пам'яті її жертв.

Як повідомляє кореспондент Укринформа, сквер буде розташовуватися біля найбільшого в місті кіноконцертного залу "Ювілейний".

"Посадили 71 дерево. Це катальпа. Вибрали цю породу тому, що саджанці катальпи добре приживаються. Саджанці - місцеві, з Херсонщини, ми купили їх у Каховці. Садили дерева в цілому понад 100 осіб - з Херсона, з навколишніх населених пунктів, а також з Криму. Кілька людей спеціально приїхали з Криму в Херсон, щоб взяти участь у закладанні цього скверу", - розповів Ібрагім Сулейманов, голова правління херсонської благодійної організації" Кримськотатарський культурно-спортивний центр "Куреш", яка є організатором цієї акції.

За словами голови правління центру "Куреш", за саджанцями в новому сквері Херсона будуть доглядати тим, хто їх висаджував. "Було вирішено так: кожна сім'я садить одне дерево і доглядає за ним, несе за нього відповідальність", - зазначив Сулейманов.

Після того як посадили дерева, учасники акції пустили в небо 71 повітряна кулька - сині і жовті.

А на завершення акції всіх бажаючих організатори пригощали кримськотатарським пловом та солодощами.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1136 | Додав: adminA | Теги: Україна, жертв депортації кримських татар
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ