Пт, 2024-04-19, 06:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 26 » Україна з Росією закликають підвищити безпеку атома і говорити правду
17:24
Україна з Росією закликають підвищити безпеку атома і говорити правду
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Янукович і Медведєв зустрілися в Чорнобилі, де взяли участь у церемонії закладання першого каменя майбутнього пам'ятника ліквідаторам чорнобильської аварії, передає "Інтерфакс-Україна".

Сам монумент має бути споруджено до 14 грудня, коли в Україні відзначається День ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Саме цього дня в 1986 році уряд СРСР оголосив про повну ліквідацію аварії.

Медведєв і Янукович під час символічної церемонії зняли покривала з закладного каменя майбутнього монумента. Він розміщується у парку міста Чорнобиля, який посаджено до 25-х роковин найбільшої атомної техногенної катастрофи.

Біля входу до парку розташована скульптурна композиція "Третій ангел" за сюжетом з Апокаліпсису. Президенти оглянули її. З іншого боку від пам'ятного каменя розташований меморіальний центр, розміщений у будівлі колишнього кінотеатру. Медведєв і Янукович пройшли і оглянули також інтерактивну експозицію "Зірка Полин", присвячену ліквідатором ЧАЕС, яка також належить до меморіального центру.

Медведєв і Янукович відвідали Свято-Іллінський Чорнобильський храм - єдину церкву, що діє в Чорнобилі на території зони відчуження. Біля входу в храм президентів зустріли патріарх Московський і всієї Русі Кирило, митрополит Київський і всієї України Володимир. У присутності глав держав відбулася великодня служба.

Після цього вони поклали квіти до меморіального знаку пам'яті жертв ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Голови держав під дзвони вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Нагадаємо, що 26 квітня 2011 виповнюється 25 років з того дня, коли в Україні сталася наймасштабніша техногенна катастрофа сучасності - аварія на Чорнобильській АЕС. У зв'язку з цим в Україні та світі проходять відповідні заходи, присвячені роковинам трагедії.

Зокрема, як раніше повідомлялося, на 26 квітня було заплановано тристоронню зустріч лідерів України, Росії та Бєларусі в Києві. Але пізніше стало відомо, що президент Бєларусі Олександр Лукашенко 26 квітня не приїде до України і проведе цей день у регіонах своєї країни.

Янукович: людство завжди пам'ятатиме ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Світла пам'ять про ліквідаторів чорнобильської аварії житиме у віках, заявляє президент України Віктор Янукович.

"Я хочу сьогодні вкотре сказати, що світла пам'ять про тих ліквідаторів, які працювали, долаючи наслідки чорнобильської катастрофи, житиме в поколіннях, вона житиме у вдячній пам'яті людей", - сказав він на церемонії пам'яті жертв ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС в Прип'яті 26 квітня.

Янукович зазначив, що ліквідатори, які працювали 25 років тому на місці аварії, представляли різні національності та їх тоді не поділяли кордони. За словами голови української держави, сьогодні, через 25 років після аварії на ЧАЕС і після аварії на японській АЕС "Фукусіма - 1" весь світ переконався, що такі катастрофи не мають кордонів і долати їх необхідно спільними зусиллями всіх країн.

Янукович заявляє, що створення на Чорнобильській АЕС дослідницького центру допоможе світу мінімізувати можливі кризи в ядерній енергетиці.

"Те рішення, яке було ухвалено на цій конференції (донорська конференція – ред.) про створення тут, у Чорнобилі, науково-практичного дослідницького центру з боротьби з ядерними катастрофами, техногенними катастрофами, - це те рішення, яке сприятиме світовій спільноті створити науково-практичну базу, що буде задіяна в перспективі й служитиме всьому світу та всьому людству", - сказав він на церемонії пам'яті жертв ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС у Прип'яті у вівторок.

Медведєв: Один з уроків Чорнобиля - необхідно говорити громадянам правду про катастрофи

Держави зобов'язані повідомляти своїм громадянам усю правду у разі техногенних катастроф, вважає президент РФ Дмитро Медведєв.

"Обов'язок держави полягає в тому, щоб говорити людям правду. Слід зізнатися, держава не завжди правильно поводилася", - сказав Медведєв на пам'ятній церемонії у зв’язку з 25-ми роковинами з дня трагедії в Чорнобилі.

"Ми усі маємо бути чесними, ми маємо давати абсолютно точну інформацію про те, що відбувається, хоч би де це відбувалося і хоч би в чому це полягало. Це також один з уроків Чорнобильської катастрофи", - сказав президент РФ.

Він також наголосив, що сьогодні держава зобов'язана зробити усе, щоб допомогти ліквідаторам, усім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії. Говорячи про ліквідаторів аварії, Медведєв зазначив, що "те, що було зроблено, допомогло вижити величезній кількості людей".

"Після того, що сталося, завдяки праці величезної кількості людей - жителів України, у той період Російської Федерації (РРФСР), інших республік - було проведено дуже важку та вкрай необхідну роботу з ліквідації наслідків аварії", - зазначив глава держави.

На жаль, наголосив він, багатьом, хто працював у Чорнобилі, це коштувало життя. "Наслідки аварії могли бути надзвичайними, вони і так були величезні. Але коли б не праця ліквідаторів, коли б не праця пожежників, рятувальників і лікарів, ці наслідки мали б глобальний характер. Ми зобов'язані про це пам'ятати", - сказав Медведєв.

Медведєв повідомив, що у вівторок направив лідерам найбільших держав світу пропозиції стосовно безпечного розвитку ядерної енергетики.

"Сьогодні я надіслав пропозиції лідерам найбільших держав, нашим друзям і партнерам зі Співдружності Незалежних Держав, звичайно, Україні, спрямовані на те, щоб забезпечити належний розвиток ядерної енергетики у світі, запобігаючи водночас глобальним катастрофічним наслідкам", - сказав Медведєв на церемонії у зв’язку з 25-ми роковинами аварії на Чорнобильській АЕС.

Глава РФ наголосив, що, "мабуть, нам доведеться подумати про підготовку нових міжнародних конвенцій". "Ніхто не запропонував поки що інших джерел енергії, які змогли б замінити ядерну енергетику. Та, ймовірно, це і не потрібно. Головне, щоб ми розуміли, з якою силою має справу людство, і щоб наші рішення, технологічні рішення, відповідали тим викликам, які створює ядерна енергія", - сказав Медведєв.

З моменту аварії на Чорнобильській АЕС, зазначив президент, було вжито різних заходів, засвоєно важкі уроки й прийнято важливі стандарти. "Але трагедії останніх періодів й особливо японська трагедія - на станції "Фукусіма-1" - показали, що ми зобов'язані робити додаткові зусилля для того, щоб ядерна енергетика була по-справжньому мирною і вирішувала ті великі завдання, які вона покликана вирішувати", - сказав Медведєв.

У зв'язку з цим, вважає президент РФ, країни світу мають об'єднатися й підготувати нову нормативну основу, "яка діятиме в масштабах усієї нашої планети".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 923 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ