Чт, 2024-04-25, 12:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Серпень » 8 » Українці чекають допомоги від держави і зневажають безробітних
14:53
Українці чекають допомоги від держави і зневажають безробітних
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
68,8% українців вважають, що держава повинна створити умови, щоб люди самі могли забезпечити собі гідний рівень життя. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведені Центром "Соціальний моніторинг" спільно з Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка.

Дані представила сьогодні на прес-конференції у Києві голова правління інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва, передає УНІАН.

"Сьогодні зберігається дуже високий запит на патерналізм, але відбувається вже відчуття і розуміння того, що людина сама має щось робити, і орієнтація на те, що держава насправді повинна зробити умови для того, щоб громадяни самі могли забезпечити собі гідне життя", - сказала Балакірєва.

Водночас, за її словами, 28,6% респондентів вважають, що держава повинна забезпечити всім громадянам достойний рівень життя, нехай не дуже високий, але всім.

Разом з тим, зауважила Балакірєва, більшість респондентів віком від 18 до 59 років вважає, що держава повинна створювати громадянам умови для того, щоб вони могли самостійно забезпечити собі гідне життя. І лише менше чверті українців у цій віковій категорії вважають, що держава повинна забезпечити громадянам достойний рівень життя.

54,6% громадян старших за 60 років більше покладаються на державу, і лише 45,4% вважає, що держава повинна створювати умови для самостійної діяльності громадян.

За словами Балакірєвої, результати соціологічного опитування дають змогу зробити висновок, що населення України в переважній більшості схильне покладати на державу повну відповідальність за всі без винятку напрями соціальної політики. Соціальна політика загалом та її конкретна реалізація громадянами вбачається як прямий обов’язок центральних органів влади.

Також Балакірєва наголосила на розбіжностях у поглядах представників різних соціальних груп, яка дає чітке уявлення щодо пріоритетності тих чи інших заходів. На сьогодні найбільший пріоритет має кілька напрямів: забезпечення пенсіонерів та літніх людей прийнятними умовами життя; допомога інвалідам; забезпечення інтеграції інвалідів у суспільне життя та створення сприятливих умов для їхнього працевлаштування; надання якісних соціальних пільг.

При цьому 22,5% респондентів вважають, що люди повинні бути рівними в соціально-економічному, матеріальному плані, і не повинно бути багатих і бідних. При цьому 74% вважають, що люди повинні бути рівними перед законом, мати рівні права, а їхнє матеріальне забезпечення має залежати від праці й здібностей.

Водночас, як показало опитування, 52,4% респондентів погоджуються, що велика відмінність між доходами людей є прийнятною, оскільки різні здібності й докладені зусилля мають винагороджуватися належним чином, не погоджуються з цим 24,8% опитаних, вагаються - 22,8%.

Опитування проводилось у червні 2013 року Центром "Соціальний моніторинг" спільно з Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка. Всього було опитано 2008 респондентів в усіх регіонах України віком від 18 років. Статистична похибка становить 1,34-2,24%.

Зазначимо, в останнє десятиліття в Україні спостерігається тенденція прямої залежності рівня доходів від отриманої освіти. Про це повідомив директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.

"У 1985-1990 роках у нас було дослідження, репрезентативне для населення Києва. Найбільш забезпеченими тоді були кваліфіковані робітники. З інтелігенції більше за інших були забезпечені кандидати і доктори наук. Але зв'язку між освітою і доходами не було. А нині він прямий: що вища освіта, то вищі доходи - щороку освіта дає велику зарплату", - впевнений Паніотто.

Створенню ефективної системи соцзабезпечення в Україні заважають корупція і недосконала державна політика

Майже 57% українців впевнені, що недосконала державна політика і корупція в органах держвлади заважають створенню в Україні ефективної та справедливої ​​системи соціального забезпечення.

Результати відповідного соціального опитування, проведеного центром "Соціальний моніторинг" і Українським інститутом соціальних досліджень ім.Яременка за участю Інституту економіки та прогнозування НАН України, були презентовані на прес-конференції в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з опитуванням, 32,4% українців вважають, що створенню системи соцзабезпечення заважає недосконала державна політика, 24,7% звинувачують у цьому корупцію, 11,6% - несправедливий розподіл соціальних благ (великі виплати отримують ті, хто їх не заслуговує), 10% - поганий стан економіки, 6,9% - наявність тіньової економіки та ухилення від сплати податків.

Крім того, 68,8% опитаних вважають, що держава повинна створити умови для того, щоб громадяни самі могли забезпечити собі гідний рівень життя, 28,6% - що саме держава має забезпечити всім громадянам гідний рівень життя.

Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи цей показник, назвав проблемою той факт, що в українському суспільстві панує стереотип щодо ролі держави у забезпеченні рівня життя громадян. "У нас досі переважає стереотип, що держава повинна відповідати за все. І він накладається на інший стереотип - держава не тільки за все відповідає, але держава в усьому винна", - підкреслив експерт і додав, що це пов'язано з властивим українцям "феноменом недовіри" до влади.

За його словами, на такому тлі навіть хороші і правильні ініціативи уряду можуть сприйматися як щось погане і антинародне.

Згідно з даними опитування, 74% респондентів вважають, що люди повинні мати рівні права, але матеріальний рівень повинен залежати від праці і здібностей. Із ствердженням "в Україні не повинно бути багатих і бідних" погодилися 22,5% співвітчизників. При цьому дослідження показало, що найбільш суперечливі в суспільстві є думка щодо шляхів встановлення соціальної справедливості. "З одного боку 74% респондентів згодні з тим, що матеріальний стан має відповідати праці та здібностям людини, з другого боку - більш як 40% висловили бажання, щоб держава перерозподіляла доходи на користь бідних коштом багатих", - повідомила голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка Ольга Балакірєва.

За її словами, такі дані говорять про те, що на сьогодні зберігається потужний запит на патерналізм в українському суспільстві, однак разом з тим спостерігається і розуміння того, що людина сама мусить щось робити, а держава має створити умови для громадян у сфері забезпечення гідного рівня життя.

Дослідження показало: 68,2% респондентів вважають, що на нинішній день багатьом людям вдається отримувати пільги і послуги, на які вони не мають законного права. Також більшість українців (71,1%) вважають, що в ситуації з обмеженими бюджетними коштами держава повинна підтримувати працездатних громадян шляхом підвищення зарплат і створення робочих місць, 23,9% упевнені, що необхідно підтримувати непрацездатних і малозабезпечених, 5% опитаних не змогли відповісти.

Кажучи про визначення "соціальна справедливість", 93% респондентів відзначили, що це законність і захист прав для всіх, 90% - рівноправність у всіх сферах життя, 88% - прості правила отримання державної допомоги, 65% - допомога тільки непрацездатним громадянам.

Як показало опитування, населення України найкраще проінформовано про такі напрями державної соціальної політики: виплата 1 тис. грн компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР - 86,6%, підвищення зарплат працівникам бюджетної сфери - 67,4%, запровадження податку на розкіш - 56,1%, дешеві кредити на житло - 44,3%, вдосконалення механізму індексації та перерахунок пенсій - 42,6%, збільшення розміру разової допомоги ветеранам - 28,4%.

Аналізуючи результати дослідження, Фесенко підкреслив, що в цілому за всього критичного ставлення до влади ситуація видається відносно спокійною і стабільною: "Я думаю, що це те завдання мінімум, яке виконують і виконавча влада, і Мінсоцполітики".

"Я думаю, що зараз у принципі ситуація свідчить про те, що ми у сфері соцполітики стоїмо на певному роздоріжжі. Адже у складних бюджетних умовах навряд чи можна очікувати радикальних соціальних реформ - не та політична та соціально-економічна ситуація. Але дослідження свідчить про те, що реформи потрібні, і певна основа для цього існує", - підкреслив експерт.

Опитування проводилося в червні 2013 року, всього було опитано 2008 респондентів старших за 18 років у всіх регіонах України. Похибка вибірки не перевищує 2,24%.

Понад 40% українців вважають безробітних ледарями

41,2% українців вважають, що більшість безробітних насправді не намагаються знайти роботу. Про це свідчить опитування громадської думки, проведене Центром "Соціальний моніторинг" спільно з Українським інститутом соціальних досліджень ім. Олександра Яременка за участю відділу моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України".

Так, 41,2% респондентів повністю згодні з твердженням "більшість безробітних насправді не намагаються знайти роботу", 34,2% респондентів тією чи іншою мірою не згодні з цією тезою. Прикметно, що з цим твердженням згодні 23,5% безробітних і не згодні 29%.

Дві третини українців (68%) упевнені, що багато хто отримує пільги і послуги, на які вони не мають права, і лише 9% не погодилися з такою думкою.

На запитання "Що має бути пріоритетним у ситуації обмеженості бюджетних коштів в Україні? (підтримка працездатних чи непрацездатних), 71,1% українців відповіли, що держава має підтримувати, в першу чергу, працездатних громадян шляхом підвищення заробітної плати, створення робочих місць, сприяння розвитку малому та середньому бізнесу. 23,9% вважають, що першочерговим для держави має стати підтримка непрацездатних і малозабезпечених громадян шляхом збільшення соціальної допомоги, виплат, субсидій.

Всього було опитано 2008 респондентів, що мешкають в усіх областях України, включаючи Київ та Автономну Республіку Крим. Стандартні відхилення становлять 1,34-2,24%.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 958 | Додав: adminA | Теги: українці, держави, безробітних, допомоги
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ