Сб, 2024-04-20, 16:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 15 » Українці протестують проти нового Житлового кодексу
10:16
Українці протестують проти нового Житлового кодексу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/



Сьогодні в Києві протестуватимуть проти ухвалення Верховною Радою Житлового кодексу. Ініціатори акції стверджують, що цей кодекс істотно обмежить у правах власників помешкань на користь керівних компаній і значно розширить права забудовників, передає Радіо "Свобода".

Натомість автори документу твердять, що Житловий кодекс створює передумови для створення ринку надання комунальних послуг, а також запевняють, що найбільш неприйнятні норми вже видалили з проекту, який вже пройшов перше читання.

У громадському комітеті "Проти комунального рабства", який виступив ініціатором акції протесту, наголошують, що новий Житловий кодекс написано так, що громадяни, які мешкають у багатоквартирних будинках, стануть безправними у власних помешканнях.

"Людям нав’язуватимуть керівні компанії. Людей примусово заганятимуть в об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – ОСББ, які зараз є добровільними. Їх ставитимуть перед фактом, що вони тепер є таким об’єднанням і несуть солідарну відповідальність перед керівною компанією. Відмовитися від її послуг ти не можеш", – каже координатор акції Михайло Свистович.

Зараз громадяни можуть відстоювати свої інтереси перед комунальними компаніями, які є власністю громади, а зробити це у відносинах із приватною керівною компанією буде значно складніше.

У громадському комітеті "Проти комунального рабства" запевняють, що проект Житлового кодексу, серед іншого, суперечить урядовому законопроектові про ОСББ. На відміну від Житлового кодексу, законопроект від Кабміну громадські активісти сприймають схвально. Тож складається унікальна для України ситуація, коли чи не вперше відбудеться акція протесту, учасники якої висловлюватимуть свою підтримку урядовому законопроектові, іронізує Михайло Свистович.

Натомість один з авторів Житлового кодексу депутат-"нашоукраїнець" Зиновій Шкутяк стверджує, що кодекс відкриває шлях для створення ринку комунальних послуг і, відповідно, конкуренції на ньому.

"Без нового Житлового кодексу, без відкриття цих воріт ми й далі матимемо пострадянське житлово-комунальне господарство, яке людям завдає більше проблем, ніж надає якісних послуг", – переконує народний обранець.

Також Зиновій Шкутяк запевняє, що кодекс готується до другого читання, і новації, які викликали різке неприйняття громадськості, будуть видалені із законопроекту. Зокрема, за його словами, "питання про виселення людей винесені з житлово-комунального кодексу, бо це питання радше для кримінального чи якогось іншого кодексу, там сотні правок внесено".

Тим часом Директор науково-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко звертає увагу на недосконалість проекту Житлового кодексу.

"Кодекс передбачає повну регуляцію певної сфери суспільно-правових відносин. А в цьому законопроекті норми виписані лише частково, а паралельно передбачається дія окремих законів, що регулюють діяльність житлово-комунальної сфери", – зазначає експерт.

Він переконаний, що чинний нині Житловий кодекс УРСР, ухвалений ще 1983 року, не відповідає вимогам часу, адже тоді просто не було приватного житла, а зараз абсолютна більшість помешкань приватизована. Проте, на думку Олександра Сергієнка, легше буде написати новий, ніж допрацювати наявний законопроект.

Сьогодні ж проект Житлового кодексу готуватимуть до другого читання на засіданні профільного парламентського комітету з питань будівництва, житлово-комунального господарства і регіональної політики.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 878 | Додав: admin | Теги: житловий кодекс
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ