Сб, 2024-04-20, 10:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 29 » Українська економіка у 2012 році - 12 найбільших ризиків
12:32
Українська економіка у 2012 році - 12 найбільших ризиків
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Українське щотижневе видання "Дзеркало тижня. Україна" склало список основних викликів, з якими доведеться зіткнутися вітчизняній економіці цього року.

Топ-12 економічних ризиків 2012

1. Рецесія в Європі, охолодження інших економік світу

Ескалація кризи в Європі загрожує скороченням припливу інвестицій в Україну, відтоком валюти, подорожчанням позик, ускладненням рефінансування зовнішньої заборгованості і т.п.

2. Консервація цін на російський газ

У найближчій перспективі реальної альтернативи російському "блакитному паливу" немає, всупереч деклараціям уряду (вугільним, сланцевим, власного видобутку, азербайджанським і т.д.). Від того, якою буде ціна, значно залежать курс гривні та рівень інфляції. А підвищення тарифів на газ для населення на 50% може додати до інфляції більше 1%.

3. Непоновлення співпраці з МВФ

Якщо Україна не зможе домовитися з Росією про зниження ціни газу, гроші МВФ стануть критичними. Разом з тим, активізація взаємодії з МВФ важлива, насамперед, як сигнал для іноземних інвесторів, що з Україною можна мати справу. А їхні кошти вкрай потрібні для формування профіциту фінансового рахунку, без якого НБУ буде непросто утримати гривню.

4. Девальвація

Багато експертів погоджуються, що стабільна гривня в 2011 році стала результатом насамперед жорсткої монетарної політики НБУ. Враховуючи наближення виборів, Нацбанк намагатиметься і надалі гнути свою лінію. Але маневрувати доведеться по лезу ножа. За розрахунками експертів з Німецької консультативної групи з питань економічних реформ, для врівноваження платіжного балансу та забезпечення незмінності золотовалютних резервів курс гривні повинен девальвувати до $ 8,4 грн.

5. Обслуговування зовнішніх боргів

До 1 жовтня 2012 року державна, банківський і корпоративний сектори повинні повернути 52,6 млрд дол зовнішніх запозичень. Можливість рефінансування боргів ускладнюватиметься непростою кон’юнктурою на міжнародних фінансових ринках. Якщо це і відбудеться, то за вищою ціною.

6. Соцпопулізм перед парламентськими виборами

Враховуючи незначне підвищення соцстандартів в чинному варіанті бюджету, з наближенням виборів його, найімовірніше, переглянуть.

7. Посилення фіскального тиску на бізнес

Індикатором вибіркового підходу ДПС до платників податків може бути не тільки сумно відоме відшкодування ПДВ. Але і, скажімо, зменшення збору акцизу на алкоголь (до цього бізнесу, як відомо, має відношення не один представник чинної політсили) і зростання тіньового обороту алкогольних виробів (дані Інституту економіки і прогнозування) до 40%.

8. Зменшення інвестицій в економіку

При існуючих порядках у державі фактично жоден бізнесмен не може бути впевнений у непорушності права приватної власності, захисту своїх інтересів законними методами. Складається враження, що інвестувати в Україну можуть наважитися або божевільні, або самогубці. У рік виборів український інвестор завжди не особливо охоче вкладає свої кошти в економіку.

9. Скорочення кредитування

Проблеми з ліквідністю банків у другій половині 2011 року призвели до скорочення кредитного портфеля. Охолодження економіки в 2012 році знизить як бажання банків видавати кредити, так і бажання позичальників їх брати. Додатковим важелем гальмування кредитування будуть зусилля регулятора зі стримування ринку споживчих позик.

10. Ослаблення банківського сектора

Наближення виборів, девальваційні очікування, ускладнення макроекономічної ситуації здатні спровокувати відтік коштів населення з депозитів, які вже традиційно для України можуть піти на валютний ринок і спровокувати новий виток проблем.

11. Низький урожай

Одним з ключових чинників зростання інфляції в 2012 році може стати низький урожай (частка продуктів харчування в структурі інфляції – 53,5%). Через минулорічне надвиробництво овочів і, відповідно, різке падіння цін на них (на 44,1%), селяни понесли чималі збитки (високий урожай – теж традиційно проблема в Україні), і далеко не всі ризикуватимуть цього року ще раз.

12. Подорожчання пального

Торік пальне і мастила подорожчали на 30,9%. Зростання цін у 2012-му може бути не менш болючим. Вже очевидний привід для запуску інфляційного маховика – світове зростання цін на нафту через напруження навколо Ірану.

Відзначимо, що під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі, що проходив 25-27 січня 2012 року, відомі представники фінансово-промислових кіл і лідери інноваційних галузей бізнесу дійшли згоди стосовно того, що структурна криза світової економіки є наслідком дисбалансу в розподілі інструментів і коштів в їх прикладному аспекті для розвитку і зростання макрорегіонів.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1040 | Додав: adminA | Теги: 12 найбільших ризиків
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ