Сб, 2024-04-27, 05:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 24 » Українські церкви все частіше сваряться
15:45
Українські церкви все частіше сваряться
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

Відносини між УПЦ Московського патріархату і Київського патріархату все більше загострюються. Днями глава УПЦ КП Філарет заявив, що з приходом нової влади у нього намагаються відбирати храми. В УПЦ МП кажуть, що це не так, а священики втікають від Філарета, пише газета "Сегодня".

Філарет запевняє, що випадків, коли храми переходять до Московського патріархату, стає дедалі більше. "У Рівненській області почали скликати населення і агітувати за перехід у Московський патріархат. В Одесі секретар прес-служби митрополита Володимира заявив, що треба Київський патріархат ліквідувати. Ми побудували храм у Макарові за гроші Київського патріархату. А вони переоформили цей храм на Московський", - розповів він.

Схожа історія і в Яготині, де каменем спотикання став Троїцький собор. У 1800 роки його збудував гетьман Кирило Розумовський, в 1930-ті - зруйнували комуністи, в 1994-му взялася відновлювати держава, і 29 березня 2012 так і недобудований собор перейшов на баланс місцевої влади.

"Ми не тільки освячували це місце, а й давали гроші на відновлення храму, а тепер Московський патріархат хоче забрати його собі. І яготинська влада хотіла минулого тижня передати їм храм", - поскаржився Філарет.

Утім, в УПЦ МП запевняють, що все не так. "І близько ніхто нічого не збирався нам передавати. Собор відновлювали як пам'ятник архітектури, як музей. Щоб там служити, наприклад, його треба перебудувати зсередини. Зараз до цього собору підбираються послідовники Філарета. 7 квітня, на Благовіщення, вони провели на території храму мітинг", - розповів отець Рустик, благочинний Яготинського району.

На його думку, УПЦ КП вирішила зазіхнути на собор тому, що їм, по суті, нема де молитися. "У 1994 році, неподалік споруджуваного собору УПЦ КП відкрила молитовний будинок. А незабаром ми побудували на території лікарні невеликий храм, і до нас почали переходити священики КП. Ось вони і вирішили відігратися", - переконаний святий отець.

В УПЦ МП кажуть, що силоміць нікого до себе не тягнуть і до допомоги влади не вдаються. "Священики від Філарета йшли завжди, в тому числі за часів Ющенка. Тому що його церква вважається церквою тільки в Україні. Навіть багато депутатів, які публічно виступають за Філарета, хреститися і вінчатися ходять до нас", - каже Василь Анісімов, прес-секретар УПЦ МП.

Зазначимо, що і всередині УПЦ МП відбуваються внутрішні конфлікти, повідомляли різні джерела. Один із конфліктів прокоментував патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет, сказавши, що якщо головою УПЦ МП стане митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, то в цій церкві відбудеться розкол.

Філарет заявив також, що голова Російської православної церкви патріарх Кирило поставив перед собою мету знищити незалежність Української православної церкви Московського патріархату. Також Філарет заявляв, що в 2011 році на УПЦ Київського патріархату чинився тиск з боку Московського патріархату за сприяння влади. Крім того, патріарх казав, що знищення УПЦ КП реалізується як сценарій "подолання розколу" між УПЦ МП і УПЦ КП і здійснюється за допомогою влади.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 989 | Додав: admin | Теги: УПЦ МП, українська церква, УПЦ КП
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ