Пт, 2024-04-26, 02:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 22 » Українські лікарі в Лівії працюють під дулами автоматів. Про евакуацію в МЗС ще тільки роздумують
17:20
Українські лікарі в Лівії працюють під дулами автоматів. Про евакуацію в МЗС ще тільки роздумують
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

У містах Лівії опинилися близько 3 тисяч українських громадян, які працюють там у сфері медицини. Поки український МЗС думає над евакуацією українців з країни, українських лікарів беруть у полон і примушують задарма працювати на благо місцевої революції, пише "Комсомольская правда в Украине".

"Те, що тут твориться, це справжнє пекло. Третій день до нас в лікарню надходять сотні поранених і убитих, морги переповнені", - каже терапевт центрального шпиталю Бенгазі №12 Михайло Фіртель, який приїхав до Африки з Житомира.

- Український МЗС заперечує, що по демонстрантах в Лівії стріляли українці
- МЗС обіцяє евакуювати 200 українців з Тріполі, а в Бенгазі зруйновано аеропорт
- ЗМІ: українці пілотують літаки, які обстрілюють лівійські міста. Міноборони спростовує
- ВПС Лівії бомбардують мирне населення. Лівійські дипломати масово зрікаються Каддафі
- Коментарі українців у Лівії: "У країні хаос і анархія. Головне - пробитися до аеропорту"
- InoPressa. Комічний бедуїн виявився банальним злочинцем

"Революція проходила повз нас. Персонал під охороною привозив і відвозив з роботи додому. Але в суботу все змінилося, - каже терапевт. - Наприкінці робочого дня нас зібрали якісь люди у військовій формі і повідомили, що місто тепер належить опозиції. Представники старої влади втекли".

У зв'язку з величезною кількістю поранених українцям сказали, що зміни у них не буде. Їх відправили на мобільні медпункти, які організували у всіх школах міста. "Що з нашими колегами, ми не знаємо, на зв'язок вони не виходять. Цілком імовірно, що вони працюють під кулями", - каже лікар.

За словами доктора, гості з автоматами спочатку говорили ввічливо, але врешті попередили: якщо хтось захоче втекти - розстріляють на місці. "Нібито ми в цій країні заробляли гроші, ось тепер потрібно "пахати" на благо революції. А те, що лікарі добу не відпочивали, їх не хвилює. Залишати територію лікарні ми вже не можемо. На вході стоїть охорона. А у деяких наших колег є дружини і діти. Вони вимушені сидіти в підвалі і чекати допомоги".

Відступаючи з Бенгазі, військові вдарили по повстанцях артилерією. Снаряди вибухали за сотню метрів від центрального шпиталю. "Поранених і загиблих заносили десятками, у людей були відірвані кінцівки, у багатьох осколкові поранення, - кажуть лікарі. - Військові підігнали у місто ракетну установку і вдарили прямо по похоронній процесії. Потім відкрили вогонь з великокаліберного кулемета. Можна тільки уявити, яке було місиво! Тільки до нашої лікарні привезли 600 людей. Ніхто з персоналу не спав третю добу, ми вже непритомніємо. Довго в такому темпі не протягнемо".

Зазначимо, минулого року сенсацією витоків Wikileaks стала депеша американської розвідки про "розкішну медсестру-українку", яка постійно перебуває поряд з головою країни Муаммаром Каддафі і сильно на нього впливає.

Після численних спроб виданню вдалося додзвонитися в українське посольство в Лівії. "До нас надходить інформація про постраждалих українців, але ми не можемо її перевірити, бо не працює зв'язок і немає Інтернету, - розповів один з дипломатів. - Ситуація дуже напружена. Наші співробітники не виходять на вулицю - там постійно чути автоматні черги і вибухи. Будівлю посольства ніхто не охороняє, тому нам самим потрібно бути напоготові. Виїхати звідси ми теж не можемо - в країні немає бензину, до речі, дуже важка ситуація і з продовольством".

У телефонній трубці почулися звуки автоматної черги. "Ось бачите, все і так чутно, - стомленим голосом продовжив дипломат. - Чи буде евакуація, сказати поки що важко. Інформації немає".

У МЗС заявляють, що українські дипломати докладають всі зусилля, щоб перевірити інформацію про те, що українських лікарів під прицілом примушують працювати в охопленій протестами Лівії. "Ми повинні спиратися виключно на провірені факти. Зараз дипломати прагнуть перевірити цю інформацію", - сказав прес-секретар МЗС України Олександр Дікусаров.

Він підкреслив, що робота медиків "дуже важлива і затребувана, тому не можна відкидати нічого".

Напередодні уряд створив робочу групу на чолі з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим для "оперативного реагування на ситуацію на Близькому сході і в Північній Африці". Тим часом влада країн ЄС і Туреччини вже евакуювала більшість своїх громадян.

За даними, що надходять з Лівії, за весь час протестів у країні загинуло до 500 людей. Очевидці повідомляють, що обстрілу і ударів з повітря зазнають навіть спокійні житлові райони.

МЗС обіцяє евакуювати 200 українців з Тріполі, а в Бенгазі зруйновано аеропорт

З Києва до Тріполі 22 лютого буде відправлено літак Міністерства оборони України для евакуації громадян України, що перебувають у Лівії.

"Міністерство закордонних справ відпрацьовує питання відправки в Тріполі літак для евакуації наших співвітчизників. Ми чекаємо, що сьогодні з Києва до Тріполі відправиться літак Міністерства оборони України з кількістю посадочних місць близько 210-ти", - повідомив прес-секретар МЗС Олександр Дікусаров на брифінгу у вівторок в Києві.

Дікусаров повідомив, що наразі вирішуються технічні питання, уточнюється час відправлення літака з Києва. За його словами, з'ясовується, куди саме літак приземлиться - або в аеропорт столиці Лівії, або на військовий аеропорт поблизу Тріполі.

Він зазначив, що станом на 21 лютого підтвердили готовність евакуюватися 170 громадян України, які проживають в Лівії. До їх переліку також входять члени сімей співробітників посольства України в Лівії.

За даними МЗС, 180 громадян України проживають у Тріполі і околицях, близько 150 - живуть на сході країни. За словами Дікусарова, це тільки ті, хто офіційно реєструвався в посольстві України в Лівії. "За нашими підрахунками, у Лівії можуть перебувати близько 2,5-3 тисяч громадян України. Велика частина з них - медики", - сказав прес-секретар МЗС України.

Дікусаров заявив, що серед постраждалих у сутичках в Лівії українців немає. "Загиблих і постраждалих громадян України внаслідок заворушень немає", - сказав він. Неясно, звідки у дипломата така інформація, адже в країні хаос і зв'язок працює з великими перебоями.

Дипломат зазначив, що, за інформацією посольства Лівії в Україні, лівійська сторона максимально сприятиме евакуації українських громадян, отриманню ними виїзних дозволів, які передбачені лівійським законодавством, а також сприятиме в розриві робочих контрактів.

Він також повідомив, що українські дипломати домовилися з керівниками дипломатичних місій ЄС, РФ, СНД про регулярний обмін інформацією і координацію дій.

Як йдеться у повідомленні Міноборони, президент Віктор Янукович доручив провести операцію з евакуації українців з Лівії. Доручення дане міністрові оборони Михайлу Єжелю спільно з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком.

За даними Міноборони, у Генштабі Збройних Сил України "в терміновому порядку було розроблено план евакуації і створена оперативна група". "Для проведення операції з евакуації підготовлений військово-транспортний літак Іл-76МД зі складу 25-ої бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України, яка дислокується у Запоріжжі", - сказано в повідомленні.

У прес-службі підкреслили, що до складу екіпажу літака призначені "найдосвідченіші вітчизняні льотчики на чолі з командиром корабля льотчиком 1-го класу підполковником Володимиром Бухальським".

"Наразі Іл-76МД зробив переліт з місця постійного базування на військовий майданчик аеропорту "Бориспіль", дозаправився пальним, екіпаж пройшов митні процедури і готовий до вильоту до Лівії", - повідомляють в Міноборони.

Дипломатичними каналами проводиться узгодження аеродрому посадки Іл-76МД на території Лівії для проведення безпечної евакуації громадян України.

Зазначимо, країни Європи, Туреччина, США потурбувалися про евакуацію своїх громадян з Лівії ще два дні тому. Так само чинять і багато компаній, чиї співробітники працюють в країні.

Злітно-посадкові смуги аеропорту лівійського міста Бенгазі зруйновані, отже посадка літаків неможлива, повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на МЗС Єгипту.

Бенгазі є другим за величиною містом Лівії, де другий тиждень продовжуються сутички урядових сил з прихильниками опозиції, що вимагають повалення режиму лівійського лідера полковника Муаммара Каддафі. У місті працюють сотні українців. Руйнування ЗПС в аеропорту Бенгазі може ускладнити їх евакуацію.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 1048 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ