Сб, 2024-04-20, 13:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 31 » Українські лікарі відмовляються покидати Лівію
12:20
Українські лікарі відмовляються покидати Лівію
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Колишній диктатор і лідер Лівії Муаммар Каддафі дав українським медикам у чужій країні те, що першокласні спеціалісти не могли отримати вдома - хорошу зарплату і хороші умови праці.

На ґанку нейрохірургічного шпиталю у місті Збея за 50 кілометрів від Тріполі серед сотні смаглявих людей у білих халатах вирізняється група українських лікарів і медсестер. Вони приїхали у Лівію за часів Каддафі, передає ТСН.

Терапевт Оксана Шпарко у Лівії вже вісім років. У Сумах у неї син, який навчається в медінституті, і мама – Оксана щомісяця переказує рідним гроші.

"Звісно, ми сумуємо, звісно, ми хочемо додому. Але ми повинні тут працювати, щоб підтримувати наші сім'ї вдома", - каже вона.

Зарплата українського медика у Лівії - від 700 доларів у медсестри до 1000 доларів у лікаря. Порівняно з Україною це великі гроші. На додачу - умови роботи пристойні.

"Це томограф, дуже гарна якість. У нас неврологи були в Києві, кажуть - дуже погана якість комп'ютерів, а у нас - ми бачимо все навіть до дрібниць", - розповідає Оксана.

Лікар-анестезіолог Вадим із задоволенням показує відділення, операційну - там сучасні і дорогі апарати. Він навіть невпевнений, що десь в Україні є така техніка.

За дванадцять років, які Вадим працює у Лівії, він встиг добре вивчити лівійців. За його словами, вони ніколи не вирізнялися агресією. Тому останні події його приголомшили.

Українська медсестра Неля знає багатьох повстанців, але політику з ними не обговорює:

"Я не буду коментувати з приводу того, що тут коїлося, погане коїлося чи добре, я бажаю їм єдине - щоб у них вийшло те, чого вони собі бажають. От і все".

Невелика кімнатка з балконом, комп'ютер, і спільний хол – де можна повечеряти з колегами. От і все, що має Неля на чужині.

"Живеться - ну як сказати. Ну не вдома, не з родиною, але тим не менше, ми почуваємося теж як рідні тут", - каже вона.

Українці під час війни по кілька днів не виходили з операційних. На цьому в інтерв'ю особливо наголошує новий очільник шпиталю.

"Українські лікарі – вони дуже сильно допомогли нам. Вони справді дуже високі професіонали, вони весь цей час залишалися з нами і працювали дуже самовіддано", - каже менеджер шпиталю у Збеї.

Поки що лівійці продовжують святкувати. Апофеозом став день проголошення нової Лівії. Та вже зрозуміло - попри весь оптимізм, майбутнє арабської країни залишається туманним. Як і доля українців у ній.

Нагадаємо, зараз у Лівії залишилося близько 1500 українських медиків. Залишати країну вони не збираються, хоча розповідають, які жахіття там пережили.

Зазначимо, українська медсестра Оксана Балинська, яка працювала у Муаммара Каддафі, подумує знову повернутися до Лівії.

На запитання, чому, всупереч нестабільності в Лівії, звідти не поспішають їхати українські медики, Балинська відповіла: "За великим рахунком, їх війна серйозно не торкнулася. Так, були втрати. Але на тлі інших жертв це не змусило українців терміново тікати звідти. Скажу більше: вони у відносній безпеці. Думаю, ніхто не поставить їм за провину те, що вони роблять, - це лікарі, медсестри, і їхня праця завжди буде поза політикою".




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 847 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ