Ср, 2024-05-01, 23:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 25 » Українські письменники обурені Концепцією мовної освіти в Україні, схваленої МОН
11:43
Українські письменники обурені Концепцією мовної освіти в Україні, схваленої МОН
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Розроблений Міністерством освіти і науки, молоді та спорту проект Концепції мовної освіти в Україні є неприйнятним та таким, що не має права на існування в українській освіті. Про це йдеться у зверненні низки українських письменників до міністра зазначеної установи Дмитра Табачника.

"Опублікований документ фактично дає підстави для того, щоб у сфері освіти російська мова користувалася невиправданими перевагами, суттєво зменшуючи стимули до вивчення державної української мови не тільки представниками інших національностей, які мешкають на території України, а й українцями", - йдеться у зверненні.

Зокрема, як зазначають письменники, міністерський текст містить сумнівні твердження, як-от: "російською мовою вільно володіє більшість мешканців нашої країни" тощо. "За своєю суттю така постановка питання є продовженням антиукраїнської мовної політики і стоїть в одному ряду з законопроектом "Про мови в Україні" авторства Єфремова- Гриневецького- Симоненка, негативну оцінку якому уже давно дала українська громадськість, провідні науковці та інституції, міжнародне співтовариство", - говориться у зверненні.

Звернення підписали: Наталка Білоцерківець, Теодозія Зарівна, Микола Рябчук, Людмила Таран, Ірен Роздобудько, Олександр Ільченко, Анатолій Дністровий, Ірена Карпа, Лариса Денисенко та інші.

Відзначимо, що Міністерство освіти і науки, молоді та спорту завершило громадське обговорення проекту концепції мовної освіти в Україні. Документ підвищує статус і розширює сферу використання російської мови, а також пропонує вільний вибір мови навчання. Науковці й викладачі вважають, що реалізація концепції призведе до русифікації української освіти.

Концепцію мовної освіти в Україні Міносвіти (МОН) оприлюднило 27 грудня минулого року. Пропозиції та зауваження до документа приймалися до закінчення новорічних і різдвяних свят - 20 січня. Концепція визначає цілі та завдання вивчення мов у дошкільну, середню, вищу і післядипломну освіту. Як пояснили в Міносвіти, на її основі будуть розроблені державні стандарти мовного навчання, навчальні програми для шкіл і вишів, а також підручники.

У запропонованій концепції МОН російська мова розглядається не як мова національної меншини, а як мова "міжнаціонального спілкування". "Для значної кількості громадян України російська мова є рідною. Нею вільно володіє більшість мешканців нашої країни. Це одна з найпоширеніших міжнародних мов, споріднена українській", - наголошується в документі. Його автори також підкреслюють, що "вільний вибір мови навчання є важливою характеристикою демократичного суспільства та концепції мовної освіти в Україні".

"Ми не проти української мови, але російській мові в концепції дійсно відводиться самостійна роль, тому що це мова міжнаціонального і міждержавного спілкування в країнах СНД", - заявила один з авторів концепції, професор кафедри педагогіки і психології Південноукраїнського регіонального інституту післядипломної педагогічної освіти Євдокія Голобородько.

За її словами, більш як 67% населення України використовують російську мову для повсякденного спілкування. "Під час громадського обговорення було висловлено десятки зауважень, здебільшого критикують посилення ролі російської мови. Але в порівнянні з іншими мовами національних меншин частка російської в Україні незрівнянно більша! Прикро, коли русофобія доходить до абсурду", - вважає професор.

У свою чергу, з'явилась інформація, що Міністерство освіти провело обговорення Концепції мовної освіти в Україні заднім числом, заявляє громадський рух "Не будь байдужим!". За спостереженням руху, у ніч проти 24 січня з сайту Міносвіти прибрали повідомлення про те, що обговорення проекту згаданої Концепції розпочалося 27 грудня 2010 року, а з’явилася інформація, що пропозиції та зауваження приймалися з серпня 2010 року до 20 січня 2011 року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 919 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ