Сб, 2024-04-27, 04:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 25 » Українські журналісти вимагають звільнення бєларуських колег
12:02
Українські журналісти вимагають звільнення бєларуських колег
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Рух "Стоп цензурі!" та громадська кампанія "Новий громадянин" підтримують заяву Бєларуської асоціації журналістів щодо масових порушень прав журналістів, що тривають від 19 грудня 2010 року – дня виборів президента Бєларусі. Про це йдеться в їх заяві, переданій УНІАН.

"Ми, українські журналісти та представники громадських організацій, вимагаємо звільнення з-під варти наших бєларуських колег, припинення утисків, цькування та залякування журналістів, забезпечення права на вільне висловлення думок, а також отримання, зберігання і розповсюдження інформації", - наголошується в заяві.

Крім того, її автори вважають неприпустимим проведення обшуків, а також вилучення обладнання та носіїв інформації, і вимагають повернути бєларуським журналістам їхнє майно.

Як зазначається в заяві, за даними БАЖ, як мінімум 27 журналістів було затримано, понад 20 журналістів постраждали внаслідок насильницьких дій співробітників міліції, 10 журналістів було притягнуто до адміністративної відповідальності та затримано на термін від 10 до 15 діб. Шестеро журналістів і членів Бєларуської асоціації журналістів перебувають під вартою після звинувачення в організації масових заворушень та участі в них.

За ґратами утримують журналістку "Новой газеты" (Росія) Ірину Халіп, редактора сайту "Хартія-97" Наталію Радіну, публіциста Олександра Федуту, редактора газети "Товарищ", члена правління БАЖ Сергія Возняка, членів ради Бєларуської асоціації журналістів Павла Севяринця і Дмитра Бондаренка. Їм загрожує покарання – до 15 років позбавлення волі.

Також відбулися обшуки з вилученням техніки в редакції газети "Наша ніва" і помешканні її головного редактора, у бєларуському ПЕН-центрі, у редакції газети "Борисовские новости" і в будинку її редактора, у квартирі гомельської журналістки телеканалу "Белсат" Лариси Щирокової, у редакції інтернет-видання "Сильные новости", у помешканнях журналістів Катерини Ткаченко, Анджея Почобута (Gazeta Wyborcza), Віктора Федоровича (БелаПАН); були допитані редактор газети "Новы час" Олексій Король, шеф-редактор газети "Народная воля" Світлана Калінкіна, журналіст Ірина Чернявка та інші. Паралельно тривають процеси публічної дискредитації перелічених вище осіб, зазначається в заяві.

Рух "Стоп цензурі!" та громадська кампанія "Новий громадянин" переконані, що такі дії матимуть серйозні негативні наслідки як для бєларуського керівництва, так і для країни в цілому, оскільки можуть призвести до міжнародної ізоляції цієї держави.

Нагадаємо, що після проведення виборів президента Бєларусі 19 грудня 2010 року, опозиція в Мінську вийшла на акцію протесту проти офіційних результатів виборів, згідно з якими перемогу здобув чільний президент Олександр Лукашенко. В результаті міліція із застосуванням сили розігнала багатотисячний мітинг, сотні людей було побито і затримано. Всього затримали більше 600 осіб, серед яких були журналісти, іноземні громадяни та кандидати в президенти.

Наприкінці грудня семи колишнім кандидатам в президенти Бєларусі було висунуто звинувачення в організації масових безладів 19 грудня.

Пізніше, 6 січня 2011 року, звинуваченими у справі про масові безлади було оголошено 25 людей. Якщо їх визнають винними в масових безладах, їм загрожуватиме до 15 років позбавлення волі. Ще дев'ятеро осіб перебувають у статусі підозрюваних, з них троє під вартою, п'ятеро під підпискою про невиїзд, а один знаходиться за межами країни.

Міжнародне співтовариство, у свою чергу, різко засудило дії Лукашенка.

Зокрема, Німеччина та інші країни ЄС висловили бажання бойкотувати інавгурацію Лукашенка, яка пройшла 21 січня. Також вступ Лукашенка на посаду голови держави бойкотували посли ЄС і США. Натомість Україна проігнорувала бойкот світової співдружності і відправила свого представника на інавгурацію.

А напередодні Європарламент прийняв резолюцію, яка закликає до негайного введення санкцій проти керівництва Бєларусі, поки не буде звільнено всіх політичних ув'язнених і поміщених під варту представників опозиції. Коментуючи рішення Європарламенту, Лукашенко пригрозив вжити відповідних заходів.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 893 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ