Чт, 2024-03-28, 13:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 30 » Український законопроект про ринок земель Світовий банк оцінює як "сирий"
11:00
Український законопроект про ринок земель Світовий банк оцінює як "сирий"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Світовий банк (СБ) занепокоєний з приводу того, що з ухваленням закону "Про ринок земель" мораторій на продаж земель буде скасовано до створення умов із впровадження належного ринку земель, пише директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер у статті для "Дзеркала тижня. Україна", опублікованій у суботу, 29 жовтня.

За його словами, законопроект містить дві найбільші проблеми. "По-перше, цей законопроект накладає занадто багато обмежень на типи власників, які зможуть купувати землю. Наприклад, виключення юридичних осіб із кола потенційних власників, і повна заборона купівлі землі іноземними громадянами призведуть до зниження попиту і, відповідно, до збереження низьких цін на землю. Такі норми також стримуватимуть інвестування в сільське господарство, хоча ці кошти вкрай необхідні для підвищення його продуктивності", - пояснює Райзер.

По-друге, на його думку, зазначений законопроект, усупереч часто декларованому, не створює умов для полегшення припливу фінансів у сільське господарство. "Банки не можуть мати в активі взяті в заставу землі, оскільки вони, як юридичні особи, мають продати їх протягом шести місяців. До того ж, повторний продаж землі, здійснений не пізніше, ніж через п’ять років після її придбання, обкладатимуть високим податком, який також відлякуватиме від розвитку ринку іпотеки земель. Пропозиція заснувати державний земельний іпотечний банк є поганим замінником створення таких умов, за яких комерційні банки були б готові надавати кредити під заставу землі", - вважає представник СБ.

На його думку, навіть якщо ці питання і можна буде вирішити, то однією лише хорошої законодавчої бази буде недостатньо для того, щоб забезпечити ефективне функціонування в Україні ринку землі. Саме тому СБ надавав підтримку у розробці нової комп'ютеризованої інформаційної системи кадастру, яку наразі встановлюють в органах земельних ресурсів в усій країні. "У цій системі зберігаються дані про розміщення земельних ділянок та їхніх власників. Ми очікуємо, що вона буде готова до середини 2012 року. Однак для захисту прав на землю та створення прозорої системи необхідно пов'язати цей кадастр із реєстром прав власності на землю, який здійснює Міністерство юстиції України. Такий зв'язок наразі відсутній, і це є причиною серйозних ризиків", - пише Райзер.

Представник СБ також наголосив, що результати опитування фермерів свідчать про те, що більшість з них ще не готові до відкриття ринку земель. "Ми погоджуємося з тим, що Україна не готова до цього ... Юридичні та інституційні умови, необхідні для функціонування ефективного ринку земель в Україні, можна створити протягом наступного року спільними зусиллями всіх зацікавлених сторін. Українські законодавці і політики не повинні підганяти цю реформу. Ризики того, що її буде проведено неправильно, є дуже високими", - зазначив Райзер.

Як повідомлялось, голова Верховної Ради України Володимир Литвин нещодавно говорив, що ключовим питанням, яке буде розглядатися на дев’ятій сесії ВР, стане закон про ринок землі.

Як повідомлялося, Кабiнет мiнiстрiв передав на розгляд Верховної Ради проект закону "Про ринок земель" №9001-1. Згiдно з пояснювальною запискою до законопроекту, документ спрямований на завершення створення ринкових умов для залучення земельних дiлянок сiльськогосподарського призначення в економiчний обiг.

Крiм того, документ передбачає запобiгання корупцiї шляхом створення єдиного порядку пiдготовки до продажу та продажу земельних дiлянок, прав оренди на них на аукцiонах, встановлює єдинi правила та обмеження з обiгу земельних дiлянок на ринку.

Вiдповiдно до законопроекту, землi сiльгосппризначення мають право купувати громадяни України, фермерськi господарства, держава в особi центрального органу влади з питань земельних ресурсiв або територiальнi громади.

Документ передбачає, що iноземнi особи не матимуть права власностi на сiльгоспземлю. При цьому юридичнi особи, якi володiють земельними дiлянками, i бiльш як 10% статутного капiталу цих дiлянок належать iноземним особам, зобов'язанi здiйснити процедуру вiдчуження землi.

Інакше її вилучатимуть у судовому порядку i передаватимуть у власнiсть держави. Законопроект також забороняє вносити право на земельну дiлянку до статутного капiталу.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 863 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ