Пт, 2024-03-29, 03:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 26 » Україну іноземні правозахисники порівняли з Угандою, Афганістаном і М'янмою
12:19
Україну іноземні правозахисники порівняли з Угандою, Афганістаном і М'янмою
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Міжнародна федерація прав людини (FIDH) опублікувала щорічний звіт, присвячений діяльності правозахисників у різних державах світу. У ньому описані конкретні випадки утисків і переслідувань журналістів, громадських активістів і правозахисників. За значимістю порушень Україну віднесено в одну групу країн разом з Угандою, Афганістаном і М'янмою. Вітчизняні правозахисники назвали звіт FIDH поверховим і необ'єктивним, передає "КоммерсантЪ-Украина".

У опублікованому вчора звіті FIDH становище правозахисників в Україні аналізувалося в контексті Східної Європи і Центральної Азії. Автори документу зазначили, що з початку 2010-го до середини 2011 року ситуація в регіоні помітно погіршала. Разом з Бєларуссю, Росією, Узбекистаном і іншими країнами СНД в Україні різко зросли авторитарні тенденції.

У доповіді перераховані конкретні випадки утиску журналістів і правозахисників, зокрема, зникнення головного редактора харківської газети "Новий стиль" Василя Климентьєва і арешт директора львівського музею "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого, який підозрювався СБУ в розголошуванні нерозсекречених даних про діяльність ОУН-УПА. Прикметно, що пан Забілий заявив, що не вважає себе правозахисником. "Проте закритість інформації, ускладнений доступ до архівів в Україні, безумовно, утруднює правозахисну діяльність, наприклад, в частині встановлення конкретних імен військових злочинців", - вважає він.

У документі також згадано обшук в квартирі координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана, якого підозрювали в поширенні порнографії; репресії проти активістів, що заважали будівництву дороги на території харківського парку ім. Горького; побиття і спроби порушення кримінальних справ проти голови кримського відділення Всеукраїнської громадської організації інвалідів споживачів психіатричної допомоги "ЮЗЕР" Андрія Федосова, який оприлюднив інформацію про погані умови утримання в психіатричних закладах Криму.

У результаті Україну зараховано до категорії держав, де зафіксовано "найсерйозніший тиск на правозахисників". До таких країн експерти FIDH також віднесли Латвію, Ірак, Уганду, Руанду, Індонезію, Афганістан, Пакистан, Індію, М'янму і більшість латиноамериканських країн.

Ситуація в інших пострадянських країнах, зокрема, Росії та Грузії, оцінюється авторами звіту як більш сприятлива, хоча там і спостерігаються "атаки, погрози та політичні репресії" щодо правозахисників.

Експерти по-різному оцінюють висновки міжнародних правозахисників. На думку заступника голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова і інформації Олександра Голуба (Компартія) становище правозахисників в Україні критичне і впродовж останніх кількох років не поліпшилося. "Проте нам не допоможуть змінити ситуацію звіти міжнародних організацій, які є лише інструментом в геополітичній боротьбі. Це - серйозна внутрішня проблема України, яку можна усунути тільки повною зміною системи влади",- заявив пан Голуб.

Правозахисник Володимир Чемерис вважає звіт FIDH поверховим і необ'єктивним: "Імовірно, ця організація або не має в розпорядженні достатніх даних, або політично ангажована. У Росії і Грузії зникають і гинуть правозахисники. А в Україні нам вдалося протистояти спробам законодавчих обмежень свободи зборів і прав громадських організацій".

Європейська федерація журналістів і ПАРЄ теж стурбовані станом свободи слова в Україні.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 817 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ