Чт, 2024-03-28, 11:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 2 » Універсальна програма працевлаштування українців
09:23
Універсальна програма працевлаштування українців
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
До 6 жовтня, тобто вже до кінця поточного тижня, Кабінет міністрів зобов'язаний надати президенту Віктору Януковичу всеосяжний план по боротьбі з безробіттям. Якщо, звичайно, президент не забуде його з уряду витребувати, а то ж наші високопоставлені чиновники тільки й норовлять, що записати цінні вказівки в поминальнички, та так і забути про них.
Користуються недбалі чиновники тим, що президент зайнятий і може всього не згадати ...
Тим часом, за даними на початок вересня, у Державній службі зайнятості було зареєстровано майже 430 тисяч безробітних. За рапортом бюрократів рівень безробіття стійко знижується.
А ось за прикидками міжнародної організації праці безробітних в Україні втричі більше, тобто зовсім не 430 тис., а понад 1, 7 мільйона чоловік. При цьому Мінсоцполітики нагадує, що безробітними в Україні вважаються всі особи, що звернулися в Держслужбу зайнятості та перебувають на обліку як безробітні, ті ж хто не звернувся, такими не вважаються. Це просто гуляючі громадяни ...
1700000 безробітних - це майже 8 відсотків працездатного населення, трохи вище норми, яка характерна для нормальної капіталістичної економіки. У буржуазних учених прийнято вважати, що якщо економіка зростає нормальними темпами, то 5-6% працездатного населення обов'язково будуть без роботи. Німецький журналіст, економіст, соціолог і взагалі видатний філософ позаминулого століття Карл Маркс називав їх резервною армією пролетаріату. Відповідно до його концепції, коли проб'є час революції, резервісти повинні завдати вирішального удару по буржуям.
На Заході з часом революції не склалося, а в Російській імперії вирішальний удар по буржуїнам завдали не безробітні пролетарі, а  солдати Петроградського гарнізону, що збунтувалися, але то справа минула, нас же цікавить даний час і, так би мовити, перспектива ...
Загалом, є в Україні чи то 430 000, чи то 1,7 мільйона безробітних. Не працюють з найрізноманітніших причин. Десь немає роботи. Хтось не хоче. У когось є інші доходи. У столиці або великому місті це може бути квартира, яка дісталася у спадок від бабусі - якщо її здавати, то працювати вже необов'язково. У селі роботи за гроші може не бути - усі живуть з городу. Комусь допомагають батьки, а хтось працює, але неофіційно.
Але наш уряд побачив можливість ощасливити маленьких українців та всіх працевлаштувати. У походженні турботи можна не сумніватися - напевно заокеанські радники рекомендували. У США тема стимулювання бізнесу до створення робочих місць - ключове питання будь якої виборчої кампанії. Правда, ліквідувати це саме безробіття так і не вийшло. Та й не ставив ніхто собі такої мети після Франкліна Рузвельта.
Великі плани
На початку вересня, за два місяці до виборів у парламент, проблемою безробіття перейнявся президент Віктор Янукович. Справа це хороша, правильна. Зібравши Комітет з економічних реформ, президент дав прочухана недбайливим чиновникам і зажадав комплексну програму боротьби з безробіттям.
«Ми повинні за наступні три роки зменшити рівень безробіття молодих громадян вдвічі», - заявив Віктор Янукович.
Дещо дивно, чому тільки вдвічі, адже уряду доручено підготувати комплексну програму вирішення проблеми зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць. Чому б не викоренити молодіжне безробіття взагалі?
Вирішення проблеми зайнятості, на переконання Януковича, є «ключем до якісно нового соціального розвитку країни».
«Треба врахувати особливості працевлаштування різних категорій громадян за соціальним статусом, місцем проживання та віком. Ключова вимога - програма має містити чіткі критерії успішності. Треба ставити конкретні завдання по кожній з категорій безробітних », - сказав він.
Глобальна мета - викоренити безробіття зовсім. «Безробітна здорова людина - це проблема, яка повинна зникнути у нас в державі", - заявив президент.
Ось так, не більше і не менше - щоб не було.
Ясна річ, що першим відгукнувся на президентський заклик, той кому належить за посадою - колись старший з реформ, а нині борець за права безробітних і пенсіонерів віце-прем'єр і міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Йому президентський посил якраз на руку - адже його відомство готувало нову версію «Закону про зайнятість», які повинен облагодіяти і роботодавців, і працівників.
«Цим законом ми вирішуємо 3 проблеми. По-перше, впроваджуємо стимули для роботодавців, щоб їм було вигідно створювати робочі місця. По-друге, практично даємо путівку у життя молодим. І, по-третє, закон підтримує людей зрілого віку, яким складно конкурувати на ринку праці », - зазначив Тігіпко.
Заперечити нічого, але не варто забувати, що за майже 3 роки в уряді пан Тігіпко чим тільки не займався. Від Податкового кодексу до пенсійної реформи, і скрізь віщав про видатні досягнення, але жодної проблеми так і не вирішив.
Податкова система як була однією з найгірших у світі, так і залишилася.
У Пенсійному фонді дефіцит теж на місці, а після реалізації соціальних ініціатив президента він тільки виросте, в цьому немає ні найменших сумнівів.
Так що безробітним і роботодавцям (яких повинен стимулювати закон про зайнятість) особливо радіти не варто.
Тим не менш, плани у Сергія Леонідовича грандіозні. «Все, що ми робили, треба продовжувати, ми створювали нове податкове законодавство, і те, що вдалося зробити, як початок можна абсолютно позитивно сприймати. Ми зменшили кількість податків з 42 до 23. Зараз вже готовий законопроект, який зменшує цю кількість до 9. Не так давно почав діяти змінений Податковий кодекс. Є позитивна реакція бізнесу », - говорить він.
Де пан Тігіпко зустрів цю позитивну реакцію, незрозуміло, але хто його знає. Всякі є люди на світі, може комусь сподобалося ...
Тепер на черзі новий мегапроект - боротьба з безробіттям.
Тігіпко вважає, що абсолютно реальним є створення в Україні до 2020 року 6 мільйонів нових робочих місць. «В Україні зараз 4 мільйони чоловік працюють нелегально. Якщо взяти ще три мільйони, які виїхали за кордон, всього буде 7 мільйонів. Ні на одну хвилину ми не повинні заспокоюватися, тому що ця проблема буде хвилювати нас ще довго. До 2020 року реальним є створення 6 мільйонів нових робочих місць в Україні », - додав Тігіпко.
Ті, хто не хворіють на склероз і досягли хоча б 25-річного віку, повинні пам'ятати, хто у нас в країні не так давно заснував гасло про створення кількох мільйонів нових робочих місць. Пам'ятаєте, як звали цю людину?
Ні?
Це був незабутній Віктор Андрійович Ющенко, який балотувався в той час на посаду президента нашої країни. Ось він і обіцяв п'ять мільйонів робочих місць за п'ять років. Результати загальновідомі.
Зрозуміло, що партія конкретних справ повинна ставити більш амбітні цілі, тому мільйон ще накинули зверху. Щоб масштаб відчувався ...
Особливі надії віце-прем'єр покладає на імпортозаміщення. «Якщо подивитися на те, скільки товарів імпортується в Україну, і уявити, що все це буде вироблятися у нас, на наших підприємствах, то стане зрозумілим, що створення 6 млн робочих місць - абсолютно реалістична мета», - підсумував Сергій Тігіпко.
Звичайно, якщо все робити у нас, то це непогано, тим більше що представити в фантазіях можна багато чого, тільки от як бути з дійсністю?
Стимул до праці
Як не крути, а людина істота ледача. Рідко хто отримує велике задоволення від роботи, навіть за гроші. Ігри, розваги, дозвільна балаканина або навіть спори, що у мережі, що поза нею - це зовсім інша справа. Це справжній інтерес майже будь-якої людини.
Але проблема в тому, що за це не платять грошей, а вони потрібні, щоб байдикувати, купувати, відпочивати і т.д.
Як казав гуру капіталістичної економіки минулого століття Людвіг фон Мізес (до речі, уродженець Львова) - робота має негативну корисність. Тобто, штука це неприємна, але корисна, щось на зразок риб'ячого жиру.
Виникає питання - як змусити людину працювати?
При капіталізмі все просто: з одного боку страх перед голодом, втратою звичного рівня добробуту і навіть житла, з іншого - реклама дражнить апетит, так би мовити, манить ...
При комунізмі ще простіше. Трудова дисципліна. Як вчив Володимир Ілліч Ленін - хто не працює, той не їсть. Ухилятися? Поставимо до стінки. Ну, або відправимо в Сибір прибирати сніг. Весь.
Там ухилятися не дадуть.
Навіть при порівняно м'якому брежнєвському розвиненому соціалізмі радянським громадянам не працювати було не можна. Як пишуть на плакатах Компартії - при наших дідах за таке садили. Комуністи, як завжди брешуть, «за таке» садили і при наших батьках ...
У законодавстві СРСР в 1961-1991 рр.. була спеціальна стаття кримінального кодексу за дармоїдство і ведення паразитичного способу життя на нетрудові доходи. Коштувало радянській людині три місяці не попрацювати, як до нього навідувався дільничний і мило питав: на що живемо, шановний? На які кошти, так би мовити, існуємо? При необхідності обіцяв допомогти з працевлаштуванням ...
І доводилося працювати.
Сучасна Україна унікальна країна. У нас поєднують елементи соціалізму і капіталізму в найхимерніших конфігураціях.
З одного боку, є вимога глави держави, щоб безробіття зникло, з іншого - садити за дармоїдство ніби як не збираються. А як же тоді бути?
Навіть якщо зростання ВВП в Україні буде вимірюватися двозначними цифрами, то й тоді безробітні будуть. Ну, є люди, які не хочуть працювати.
І якщо їх усього 1% населення, то в Україні це вже 460 тис. чоловік. Звичайно, Україна не Китай, але країна чималенька. Так що при відносно вільному режимі безробіття буде завжди.
А ось щоб воно зникло, тоді треба заводити трудові армії та працювати за наказом. До речі, досвід є. У 20-і роки на Донбасі тему трудових армій залізно рухав видатний революціонер Лев Давидович Троцький, так що приклад є.
Тільки от питання, кому він  потрібен у вільній країні XXI століття?
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1531 | Додав: adminA | Теги: програма працевлаштування українців
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ