Вт, 2024-04-23, 19:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 21 » Уряд Кіпру приготував "план Б" і обіцяє не чіпати вкладів іноземців
10:59
Уряд Кіпру приготував "план Б" і обіцяє не чіпати вкладів іноземців
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/
Президент Кіпру вдень у четвер, 21 березня, представить "план Б" щодо виведення країни з кризи. Про це оголосило державне телебачення.

За даними кіпрських ЗМІ, уряд, ймовірно, запропонує оподатковувати вклади понад 100 тисяч євро, а не понад 20 тисяч, як планувалося раніше.

Неназвані джерела в уряді дали зрозуміти, що голосування за альтернативний пакет заходів може відбутися вже в четвер, 21 березня.

Податок на банківські вклади, запропонований урядом Кіпру - один з можливих способів скоротити дефіцит бюджету. Це, своєю чергою, є умовою надання стабілізаційного кредиту з боку ЄС у розмірі 10 мільярдів євро.

20 березня міністр фінансів Кіпру Міхаліс Сарріс у Москві зустрівся з очільником російського Мінфіну і запропонував частку в національній газовій компанії Кіпру, а також інші преференції в енергетичному секторі в обмін на дозвіл обкласти одноразовим 20-30-відсотковим податком всі російські депозити в банках острова. Офіційно ні російські, ні кіпрські чиновники цих повідомлень не коментували.

Додамо, що вкладникам з Росії в кіпрських банках належать депозити на 18,3 млрд доларів. Вони можуть втратити близько 2 млрд доларів. Гроші на поповнення бюджету візьмуть із офшорів, корпоративний податок підвищено до 12,5%.

Ситуація унікальна, визнають європейські чиновники, але жорсткість вжитих заходів пояснюється особливостями фінансової системи країни - однієї з головних офшорних юрисдикцій для російського бізнесу.

Нагадаємо, Європейський Союз та Міжнародний валютний фонд (МВФ) у суботу ухвалили рішення надати Кіпру кредит на 10 млрд євро, щоб врятувати фінансову систему країни від банкрутства.

ЄС і МВФ наполягли, що депозити розміром більш ніж 100 тис євро в кіпрських банках були оподатковані на 9,9%, депозити менш ніж 100 тис євро - податком 6,75%.

Загальна сума вкладів у кіпрських банках становить близько 68 млрд євро, податок дозволить зібрати в бюджет країни близько 5,8 млрд євро. Влада Кіпру обіцяє взамін втрачених грошей надати вкладникам акції банків, в яких зберігаються кошти.

Кіпр обіцяє не чіпати вкладів іноземців

Депозити іноземних вкладників у кіпрських банках будуть захищені, заявив заступник голови Центрального банку Кіпру Євдокимос Ксенофонтос після наради у президента Нікоса Анастасідіса.

Він висловив оптимізм з приводу майбутнього, незважаючи на несприятливу ситуацію, повідомляє Кіпрське агентство новин. Нинішнє становище може бути виправлено, сказав він.

"Ми можемо це зробити. Трійці доведеться змиритися. Ми повинні бути готові йти на жертви, і це стосується кіпрських вкладників. Але ми не можемо зробити це з іноземними вкладниками, які довірили нам (гроші). Це було б крадіжкою", - сказав заступник глави ЦБ, передає РИА "Новости".

Раніше телеканал Mega повідомив, що після безрезультатних переговорів з трійкою і Росією уряд Кіпру має намір повернутися до первісного сценарію податку на вклади. Однак "стрижка" торкнеться тільки сум, що перевищують 100 тисяч євро, і разовий податок на них буде менше раніше запропонованих 9,9%. Крім цього новий план передбачає створення "хорошого" і "поганого" банків. У "хороший" будуть переведені депозити до 100 тисяч євро і обслуговувані кредити, а в поганий - депозити понад 100 тисяч євро і необслуговувані кредити. Мета - провести санацію "поганого" банку протягом шести місяців.

Крім цього, передбачається зібрати 3 мільярди євро із страхових фондів і продати Cyprus Popular Bank, другий за величиною, банківській групі Кіпру, яка працює під брендом Laiki. Від продажу банку влада має намір виручити 3 мільярди євро, повідомляє телеканал.

"Повернутися до початкового плану доводиться після дуже холодного прийому плану Б з боку трійки. Іноземні кредитори зайняли дуже жорстку позицію, заявляючи, що Кіпр повинен був затвердити в неділю законопроект щодо "стрижки" депозитів... У той же час холодний прийом надали Кіпру і в Москві... Росія демонструє відсутність будь-якого ентузіазму до угоди, Москва не хоче погіршувати відносини з Європою заради такої маленької країни, як Кіпр", - передає телеканал.

Економіст пояснив, чому банки Кіпру не цікаві для олігархів

Олігархи вже років зо два не тримають своїх грошей у кіпрських банках. Про це в ефірі телеканалу ТВі заявив президент Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко.

Зокрема, Охріменко зазначив, що банки Кіпру замалі для великих грошей.

"Гроші олігархи вже років два на Кіпрі не тримають", – сказав експерт.

"Кіпрські банки дуже мізерні, з ними вже не працюють великі бізнесмени", - додав він.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 877 | Додав: adminA | Теги: вклади іноземців, План Б, Уряд Кіпру
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ