Пт, 2024-04-26, 08:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 19 » В АП кажуть, що міністр Хорошковський - останній шанс Кабміну Азарова
11:54
В АП кажуть, що міністр Хорошковський - останній шанс Кабміну Азарова
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У верхах української влади почалися кадрові перестановки. Президент вчора вранці прийняв відставку міністра фінансів Федора Ярошенка, а до вечора призначив нового керівника Мінфіну. Ним став тепер вже екс-голова СБУ Валерій Хорошковський. В Адміністрації президента заявили, що це призначення - останній шанс "врятувати уряд", повідомляє "КоммерсантЪ-Украина". 

Експерти припускають об'єднання податкового і митного відомств у структурі Мінфіну і кажуть, що для пана Хорошковського це стане черговим кроком у просуванні кар'єрною драбиною, наступним щаблем якої може виявитися пост прем'єр-міністра України.

У те, що пан Хорошковський буде переведений на роботу в уряд, в СБУ не вірили аж до появи указу на сайті президента. "Його переведення зі служби малоймовірне, та ми його і самі не хочемо віддавати, тому що більше, ніж Валерій Хорошковський, для співробітників СБУ не зробив жоден із голів служби: наприклад, він почав будувати для нас квартири", - запевняло вдень кореспондента газети високопоставлене джерело в спецслужбі.

Інформація щодо призначення міністром не стала новиною для пана Хорошковського, оскільки його зустріч з президентом Віктором Януковичем відбулася ще минулого тижня. Джерела в Адміністрації президента (АП) стверджують, що за задумом глави держави поява Валерія Хорошковського в уряді має розблокувати хід реформ у країні.

"Ми свідомо пішли на переведення Хорошковського. Це останній шанс врятувати уряд Миколи Азарова й посилити Кабмін, - зізналося джерело в АП. - Звичайно, ми цілком усвідомлюємо, що з його відходом з СБУ можемо втратити темп у боротьбі з корупцією, локомотивом якої був Хорошковський, але зараз його зусилля потрібні в Кабінеті міністрів, в Мінфіні, щоб усунути недоліки в роботі міністерства".

Виконувати обов'язки керівника служби безпеки поки що буде перший заступник голови СБУ - начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Володимир Рокитський. Крім нього, експерти називають ще кілька можливих кандидатів на цей пост.

Нагадаємо, 18 січня Янукович прийняв заяву про відставку міністра фінансів Ярошенка, на його посаду президент призначив екс-голову СБУ Хорошковського.

Зауважимо, 11 січня на засіданні економічної ради президент Янукович закликав міністрів, яких не влаштовує хід реформ, добровільно подати у відставку. Проте ця заява Януковича була вже далеко не першою погрозою міністрам відставками або ж закликом до цього.

Кілька місяців тому ЗМІ писали, що одна фінансово-промислова група, яка контролює "РосУкрЕнерго", намагалася об'єднати Мінфін і відповідні структури по боротьбі з економічною злочинністю СБУ воєдино. Але тоді президент припинив цю спробу об'єднання силовиків з фінрозвідкою, яка перебуває під контролем Мінфіну.

Крім того, раніше Ярошенку вдавалося зберегти свою посаду тільки завдяки особистому заступництву Азарова. Так, ЗМІ писали, що Азаров особисто переконував президента Януковича зберегти свою людину в уряді, а інакше пообіцяв залишити прем'єрську посаду. Адже Янукович ще в травні 2011 року погрожував Федору Ярошенку звільненням.

А вже наприкінці 2011 року в Міністерстві фінансів України відбулася комплексна перевірка діяльності міністерства за дорученням президента Януковича. І вже тоді ЗМІ писали, що за перевіркою в Міністерстві фінансів настане відставка міністра Ярошенка. За словами обізнаного джерела ЗМІ, таким чином звільнять місце для нинішнього голови СБУ Хорошковського, який стане новим віце-прем'єром і очолить Міністерство фінансів.

Також варто зазначити, що в 2011 році уряд розглядав варіанти об'єднання митної та податкової служб, а очолити нову структуру мав Хорошковський.

Крісло міністра фінансів може бути не єдиним для Хорошковського в Кабміні

Експерти впевнені - поява Валерія Хорошковського в уряді призведе до серйозного перерозподілу впливу в Кабміні. За інформацією газети, пост міністра - не остання посада, яку він обійме найближчим часом. В Адміністрації президента готові до того, щоб пан Хорошковський став одним із заступників голови уряду.

Нагадаємо, зараз у Кабміні вакантна посада віце-прем'єра, яка звільнилася після того, як Віктор Тихонов, який раніше обіймав її, був звільнений і пізніше призначений послом України в Бєларусі. Однак і цей пост може стати не останнім у кар'єрі пана Хорошковського.

"У майбутньому це (призначення міністром фінансів) можна розглядати як ще одну сходинку на шляху сходження Хорошковського. Він не новачок в уряді, в політиці, в бізнесі, але ще не був міністром фінансів, - зазначає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. - Відставка Ярошенка не означає автоматичної відставки Азарова. Але з часом можливо, щоб прем'єр-міністром став молодий, телегенічний, візуально правильний, гнучкий і досить досвідчений політик, який зміг би повести Партію регіонів на вибори".

"Свого часу Валерій Хорошковський разом з Інною Богословською пішли з уряду Януковича, виступивши проти "азаровщини". Азаров зараз отримав два ляпаси - відставку Ярошенка і призначення Хорошковського. Тепер відкрите питання - чи варто йому працювати прем'єром, - заявив політолог Володимир Фесенко. - З призначенням Хорошковського знімається багато питань у нинішніх відносинах АП та Кабміну, але виникає інша проблема - не варто забувати про Андрія Клюєва (перший віце-прем'єр). Хорошковський спробує стати головним стратегом фінансової політики, що може зменшити роль Клюєва".

У Ярошенка кажуть, що екс-міністру створили умови, в яких він не міг працювати

В оточенні екс-міністра Федора Ярошенка газеті заявили, що фактично були створені умови, за яких той не міг далі працювати. "Перед формуванням бюджету багато хто був незадоволений розподілом коштів. До того ж на Ярошенка повісили провал переговорів із МВФ", - пояснює джерело.

Раніше після ухвалення держбюджету перший заступник голови АП Ірина Акімова, а пізніше й сам президент заявляли, що головний фінансовий документ країни має бути переглянуто за результатами першого кварталу, тому що він "не сприяє розв'язанню важливих соціальних проблем".

Гендиректор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий вважає, що "Ярошенко опинився між двох вогнів". "Потрібно було дотримуватися жорстких бюджетних параметрів, чого вимагав МВФ, тоді як ті, хто був "обділений" бюджетною увагою, висловлювали невдоволення. Така ж ситуація й з переговорами із МВФ. Це не особисто його провал, потрібно було скорочувати дефіцит "Нафтогазу", а це вже не залежало від міністра. Це політичне питання", - вважає Гладкий.

Перші претензії до Ярошенка з'явилися практично рік тому - у квітні глава держави розкритикував Ярошенка за відсутність налагодження на належному рівні відносин з областями.

Через місяць президент зробив ще одне попередження міністру за недостатнє фінансування програми будівництва кораблів класу "корвет": "Сокиру я вже підняв над вами, думайте увесь час, щоб я її не опустив".

Уже в жовтні невдоволення Януковича вилилося в комплексну перевірку  Мінфіну із залученням співробітників Держфінінспекції, Рахункової палати, Держказначейства, Державної податкової служби й СБУ. Однак звільнення тоді так і не відбулося.

На пост голови СБУ нарахували шість претендентів

Українські ЗМІ та політичні експерти бурхливо обговорюють кандидатури на посаду голови СБУ – Валерій Хорошковський, який досі очолював це відомство і напередодні був призначений президентом міністром фінансів.

Поки що виконувати обов'язки керівника служби буде перший заступник голови СБУ - начальник Головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю Володимир Рокитський. Окрім нього, серед найімовірніших кандидатів на посаду політологи називають першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, чинного заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича та голову зовнішньої розвідки Григорія Ілляшова.

Сам Ренат Кузьмін, відповідаючи на запитання"Сегодня",  чи надходила йому пропозиція очолити Службу безпеки, переінакшив відому фразу про чорну кішку в чорній кімнаті, де її немає: "Не треба шукати в чорній кімнаті чорного ротвейлера, який у ній є. І додав: "Навіщо нам з вами обговорювати, що було б, якби..."

Екс-заступник голови СБУ генерал Олександр Скіпальський досить високо оцінює шанси Кузьміна очолити Службу безпеки, однак зауважує, що президент має з кого обирати. "Це перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, начальник УСБУ в Луганській області Олександр Третяк, перші заступники голови СБУ Володимир Химей і Володимир Рокитський... Вибирати президенту є з кого. Це люди підготовлені, які близькі до Віктора Януковича, десь перетиналися з ним раніше і залишили позитивне враження", - висловив він свою думку.

Перший заступник голови комітету ВР з боротьби з оргзлочинністю і корупцією Геннадій Москаль (НУ-НС) також упевнений, що "в плані кандидатів на посаду глави СБУ-вихідців з Партії регіонів у президента дуже широка лінійка запасних". Зокрема, депутат також згадав заступника секретаря Радбезу Володимира Сівковича та керівника Служби зовнішньої розвідки Григорія Ілляшова.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 862 | Додав: adminA | Теги: міністр Хорошковський - останній ша
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ