Пт, 2024-04-19, 09:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 15 » В ЄС вважають нову справу проти Тимошенко індикатором переслідування
11:03
В ЄС вважають нову справу проти Тимошенко індикатором переслідування
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Порушення нової справи проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко є індикатором вибіркового використання правосуддя у політично вмотивованих переслідуваннях лідерів опозиції, повідомляє УНIАН.

Про це у Брюсселі заявила речник Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Майя Кощанчич.

- Грищенко стосовно ЄС запевняє, що важлива не дата, а прогрес
- Яценюк переймається, що якщо Тимошенко не звільнять, то запланований вступ до ЄС може бути зірваний

"Ми взяли до уваги рішення Головного слідчого управління Служби безпеки України порушити кримінальну справу проти Юлії Тимошенко та Павла Лазаренка за заборгованість "Єдиних енергетичних систем України", що, за обвинуваченнями, була перекладена на Кабінет міністрів України. Ми чекаємо на додаткові деталі", - зазначається у коментарі.

Кощанчич зауважила, що відкриття нової кримінальної справи лише через декілька днів після винесення вироку Тимошенко у рамках процесу, який "не відповідав міжнародним стандартам щодо чесності, прозорості та незалежності судового процесу", є індикатором вибіркового використання правосуддя у політично вмотивованих переслідуваннях лідерів опозиції.

"Ми не ставимо під питання право на початок кримінального розслідування або передачі під суд видатних осіб України. Наша стурбованість не щодо політиків, вона щодо сутності переслідування та проведення судового процесу", - заявила речник Верховного представника ЄС.

Вона також наголосила, що Євросоюз уважно стежитиме за новою справою проти Тимошенко і продовжить наполягати на потребі забезпечити юридичний процес відповідно до міжнародних стандартів.

"Як нещодавно було заявлено Верховним представником Кетрін Ештон, те, як українська влада в цілому поважатиме універсальні цінності та верховенство права, і, зокрема, як проводитимуться кримінальні справи проти членів колишнього уряду, містить ризик глибоких ускладнень для двосторонніх відносин Україна - ЄС, включаючи укладання угоди про асоціацію, наш політичний діалог та більш тісну співпрацю", - підкреслила Кощанчич.

Нагадаємо, 11 жовтня Печерський райсуд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років ув'язнення з забороною обіймати певні державні посади протягом ще 3 років. Також суд зобов'язав Тимошенко виплатити "Нафтогазу України" 1,516 млрд грн.

А 12 жовтня СБУ порушено нову кримінальну справу проти Тимошенко за фактом замаху на розтрату коштів державного бюджету України в розмірі більше 405 млн дол.

Янукович заявив, що рішення суду щодо Тимошенко не є остаточним. За словами Януковича, вирок суду ґрунтувався на чинному Кримінально-процесуальному кодексі зразка 1962 року, який сильно застарів.

Сама Тимошенко раніше стверджувала, що вирок їй було написано ще до порушення кримінальної справи за вказівкою самого Януковича, бо той вважає її небезпечним конкурентом.

Політики Європейського Союзу розкритикували вирок Тимошенко, назвавши суд над екс-прем'єром політично вмотивованим. Зокрема голова європейського парламенту Єжи Бузек висловив стурбованість ситуацією у сфері верховенства права в Україні у зв'язку з вироком Юлії Тимошенко і закликав українську владу поважати принципи, які є необхідною умовою для підписання Угоди про асоціацію.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон на пленарному засіданні Європейського парламенту заявила, що кримінальне переслідування Тимошенко є політично вмотивованим, а винесений вирок не поважає міжнародних стандартів. "Це - неприйнятно для країни, яка проголошує відданість європейським цінностям".

Грищенко стосовно ЄС запевняє, що важлива не дата, а прогрес

Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом потрібна обом.

Про це заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко в ефірі телеканалу "Інтер", коментуючи перспективу скасування поїздки президента Віктора Януковича до Брюсселю.

"Ми готуємось до контактів на самому високому політичному рівні", - зазначив він.

"Питання не в конкретній даті, питання, скоріше в тому, щоб ми могли вийти з такого контакту з певним відчуттям реального прогресу з тим, що домовленості, які можуть бути досягнуті щодо угоди були практичними результативними і дозволили нам фіксувати цей прогрес", - додав політик.

Грищенко зазначив, що "поєднання наших реформаторських зусиль з тим, що очікує Європа від держави, яка намагається і буде укладати угоду про асоціацію, для цього потрібен діалог на всіх рівнях".

Міністр уточнив, що "угода про асоціацію потрібна і Україні, і ЄС"

"Сьогодні головне сконцентруватись, аби завершити фазу переговорів, аби вийти на домовленості, з якими ми житимемо довгий час. Крім економічних домовленостей важливі питання про європерспективи. В цілому ця робота триває", - заявив він.

"Це те, що визначає майбутнє не тільки України в Європі, а й Європи в цілому", - підсумував дипломат.

Як відомо, проведення зустрічі Януковича і президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозо 20 жовтня опинилося під сумнівом в зв'язку з засудженням Юлії Тимошенко до 7 років тюрми.

За словами дипломатів, враховуючи настрої в Брюсселі, українська сторона спробує зробити так, що ініціатива перенести візит виходила з Банкової, а не від Євросоюзу.

Яценюк переймається, що якщо Тимошенко не звільнять, то запланований вступ до ЄС може бути зірваний

Якщо екс-прем'єра Юлію Тимошенко не випустять на наступному тижні, то це означатиме, що влада виконує план по зриву вступу України до Європейського Союзу.

Таку думку озвучив лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк в ефірі програми "Шустер Live", повідомляє видання "Українська правда".

"Шановний Віктор Федорович, прийміть вольове політичне рішення, дайте вказівку парламенту у вівторок проголосувати за закон про декриміналізацію відповідальності", - звернувся депутат до президента.

"Скасуйте статтю 365 Кримінального кодексу України, яка була народжена у 1927 році. Сталін придумав цю статтю, за якою Тимошенко сьогодні сидить", - додав він.

"Це завдання на наступний тиждень", - уточнив він.

Яценюк також заявив, що "якщо на наступний тиждень Тимошенко не буде випущена з тюрми, я можу з повною впевненістю сказати, що це план по зриву фактичного вступу України до Європейського Союзу".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 839 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ