Пт, 2024-03-29, 15:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 21 » В опозиції хочуть ліквідувати "кишеньковий" КСУ
20:43
В опозиції хочуть ліквідувати "кишеньковий" КСУ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Ініціатива опозиції, що пропонує ліквідувати Конституційний Суд, а його функції передати Верховному Суду, – непрофесійна. Про це в коментарі Тиждень.ua заявив екс-суддя КС Микола Козюбра.

"Це – абсолютно неграмотний і непрофесійний підхід… Так, проблема справді існує, але це не означає, що її треба вирішувати у такий примітивний спосіб… Треба змінювати підходи до формування Конституційного Суду, вносити зміни до КС, а не передавати (функції КС. – ред.) судам загальної юрисдикції", – заявив він.

Козюбра пояснює, що судді загальної юрисдикції, у тому числі Верховного Суду, не впораються із функціями КС.

"Судді судів в загальної юрисдикції не готові до цих повноважень і Верховний Суд у тому числі. Це – не властиво нашій системі і суддям, що підтверджує нинішній склад КС, де більшість суддів – із судів загальної юрисдикції", – зазначив Козюбра.

Як відомо, більше 50% українських суддів у судах загальної юрисдикції обрані довічно.

На його думку, до складу КС повинні входити як конституціоналісти-теоретики, так і практики.

"Судді судів загальної юрисдикції вищих інстанцій повинні входити до суду, однак вони повинні складати близько третини складу КС. Наприклад, у Польщі в складі конституційного трибуналу немає жодного судді. З 15 суддів трибуналу 12 – теоретики: 9 професорів та три (по-нашому) доценти. Ще троє – адвокати. Це – також негативно, вони (теоретики – ред.) не повинні домінувати в КС", – зазначив екс-суддя КС, додавши, що Україна пішла по "азіатському шляху" у формуванні складу КС.

Політолог Вадим Карасьов також критикує ініціативу опозиції.

"Зрозуміло, що КС повинен існувати як і в будь-якій країні. Проблема в тому, в якій якості він існуватиме. Це (ініціатива опозиції. – ред.) – ще один піарний вистріл, вистріл "по горобцях", – вважає він.

"Ця ідея – абсолютно недоречна, тому що потрібно думати не про ліквідацію КС, а про створення нового суду. І треба виводити ідею конституціоналізму в маси, а не знищувати її", – додав він.

Нагадаємо, фракції ВО "Батьківщина" і ВО "Свобода" у Верховній Раді розробили законопроект, яким ініціюють внесення змін у Конституцію в частині ліквідації Конституційного Суду й передачі його повноважень Верховному Суду. Опозиційний законопроект пропонує змінити механізм обрання суддів на посаді. Всі рішення щодо обрання, звільнення суддів, за законопроектом, пропонується передати Вищій раді юстиції. При цьому, її склад пропонується скоротити до 15 членів, 10 з яких обираються з'їздом суддів, а 5 - парламентом. Законопроект пропонує обмежити повноваження президента в частині створення або ліквідації судів і передати їх парламенту шляхом затвердження спеціальних законів. Крім того, проект закону пропонує скасувати повноваження прокуратури із загального нагляду.

Наразі фракції зібрали під цим законопроектом 127 підписів з необхідних 150 для реєстрації в парламенті.

Зазначимо, що за нинішніх умов Конституційний суд перетворився на політичний інструмент, втративши нейтральний статус арбітра.

Витоки ситуації беруть початок у 2004 році, коли під час гострої політичної кризи і Помаранчевої революції до Конституції України була внесена поправка екс-глави адміністрації президента Кучми - Віктора Медведчука. У новій редакції Основного закону України проголошувався перехід до парламентсько-президентської форми правління і продовження повноважень Ради до 5 років.

У 2010 році зі зміною влади нові власники повноважень на Банковій, 6 вирішили закріпити легітимність, вдавшись до змін у Конституції.

На першому етапі 30 вересня 2010 року КСУ визнав неконституційною політичну реформу 2004 року, встановивши повернення до Конституції 1996 року, де проголошується форма республіки - президентсько-парламентська - не президентська(!).

На другому етапі партія влади планує провести зміни до Основного закону - або за допомогою загальноукраїнського референдуму, або шляхом делегування функції зі зміни Конституції ">Верховній Раді чи Верховному суду.

Втративши неупередженість, Конституційний Суд України перетворюється на політично заангажований інститут чинної влади.

Нагадаємо, 18 липня головою Конституційного суду України обрали суддю з Єнакієво В'ячеслава Овчаренка.

У грудні 2002-го, через місяць після призначення Віктора Януковича прем'єр-міністром, Овчаренко став головою міського суду в Єнакієво - місці, де безслідно зникли матеріали справ про засудження Януковича. Овчаренко пояснив факт зникнення документів тим, що в період з 1989 по 2000 років в Єнакіївському міському суді була відсутня охорона приміщень.

Довідка. Конституційний суд

Вперше конституційний суд з'явився в Австрії у 1920 році.

Конституційний суд - вищий орган конституційного контролю, до компетенції якого входить оцінка відповідності правових норм Конституції. Конституційний суд (на відміну від всіх інших судів) має право скасувати закон або інший нормативний правовий акт, у разі визнання його неконституційним.

У ряді держав немає конституційних судів, а повноваження визначати конституційність законів (і скасовувати ті з них, що суперечать Конституції) має Верховний суд (наприклад, Верховний суд США, Швейцарський Верховний суд).


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1050 | Додав: adminA | Теги: ліквідувати кишеньковий КСУ, опозиції
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ