Сб, 2024-04-20, 05:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 20 » В організмі людини знайшли "вимикач" бажання випити
15:45
В організмі людини знайшли "вимикач" бажання випити
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Американські дослідники виявили у людини ген, який може допомогти в боротьбі з алкоголізмом. Активізація роботи даного гена здатна призвести до повної відмови людини від вживання алкоголю.

Відкриття зроблено науковою групою з Університету штату Північна Кароліна. У ході досліджень вчені виявили, що 10-20% сучасного населення планети мають ген CYP2E1, який може допомогти захистити організм від алкоголю. "Ген викликає фізичну відразу до алкоголю", - заявив керівник досліджень професор Кірк Вілхелмсен. "Ми багато дізналися про те, як цей ген впливає на роботу головного мозку", - зазначив він.

Отримані американськими науковцями результати відкривають шлях до створення новітніх ліків від алкогольної залежності, викликаної генетичною схильністю. Наприклад, людям можна буде давати препарати, виготовлені на основі CYP2E1, щоб підвищити їхню чутливість до алкоголю, яка посилить і відразу до нього.

Споживаний людиною алкоголь розщеплюється здебільшого в печінці, але деяка частина потрапляє і в мозок, де обробляється ферментом. Роботу цього ферменту і визначає вказаний ген. При його наявності організм легше і швидше розщеплює алкоголь, тому людина п'яніє набагато швидше за своїх товаришів по чарці.

Дослідники зробили відкриття за підсумками експерименту, в якому взяли участь 200 пар студентів. Кожна пара складалася з брата і сестри (або двох братів чи двох сестер), у яких один з батьків страждав алкогольною залежністю. Але при цьому самі піддослідні не мали підвищеної пристрасті до алкоголю. Кожен піддослідний отримував суміш, що складалася з алкоголю на зерновій основі та соди, еквівалентну трьом середнім порціям. Через певні проміжки часу студентів регулярно запитували, чи відчувають вони себе п'яними або тверезими, сонними або ж, навпаки, бадьорими. Отримані дані вчені порівняли з результатами генетичного дослідження піддослідних.

Професор Вілхелмсен застерігає від завищених очікувань. "Алкоголізм - це дуже складне захворювання, і є безліч складних причин пияцтва. Це може бути лише однією з причин", - заявив він.

Представник громадської організації Alcohol Concern Дон Шенкер заявив, що здебільшого причиною алкоголізму стають соціальні проблеми, випивка ж використовується як засіб позбавитися них.

Алкоголізм обумовлений як генетичною схильністю, так і зовнішніми умовами, вважає професор Колін Драммонд з лондонського Інституту психіатрії. "Загальновизнаним фактом є те, що алкогольна залежність - справа сімейна", - сказав фахівець з пагубних пристрастей. Наприклад, алкогольна залежність батьків учетверо збільшує ймовірність її набуття дітьми.

Відзначимо, що Україна втрачає щороку більш як 40 тис життів, загублених саме алкоголем. Це близько 8 тис отруєнь алкоголем, майже 8 тис - кардіопатій тощо - це й інші захворювання, а також нещасні випадки, які трапляються через вживання алкоголю: куріння в ліжку в нетверезому стані - людина згоріла або, наприклад, вийшла або виїхала на трасу - ДТП і трагічні наслідки.

А кожен росіянин, від немовляти до старого, в середньому вживає 17 літрів чистого спирту на рік - це світовий рекорд.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1394 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ