Сб, 2024-04-20, 00:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Березень » 22 » В рамках проекту "Декомпресія" у Парижі покажуть сучасне мистецтво України
12:41
В рамках проекту "Декомпресія" у Парижі покажуть сучасне мистецтво України
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

З 18 квітня до 7 травня у Парижі буде представлено проект візуального та медіамистецтва "Декомпресія".

Проект стане головною візуальною сторінкою фестивалю сучасної української культури "Україна – вільна сцена", що відбудеться у французькій столиці з 18 квітня до 7 травня, передає Gazeta.ua.

Проект візуального та медіамистецтва "Декомпресія" об'єднав роботи цілої групи українських митців, які найновітнішими засобами медіа-арту, перформансу, звукових та світлових інсталяцій, створення арт-буків осмислили та інтерпретували події, що відбулися в Україні протягом 2013-2014 років і зміни, які пережило суспільство на шляху із глибин політичної задухи на поверхню все ще розбурханого суспільного океану у пошуках ковтка свободи.

Учасники проекту "Декомпресія": Антон Байбаков, Гамлет Зіньковський, Алевтина Кахідзе, Дар'я Кольцова, Роман Михайлов, Роман Мінін, Олександр Михед, Сергій Петлюк, Юлія Полуніна-Бут, Віктор Сидоренко, Оксана Чепелик, Аліна Якубенко, арт-група ЙОД, Олександр Єльцин, Максим Дондюк, Ілля Павлов, Марія Норазян.

Декомпресія – життєво небезпечний для людини стан, в якому її кров може фактично "закипіти" при занадто швидкому підйомі із морської глибини на поверхню. Українці протягом останніх років перебували в задушливій політичній атмосфері і не мали іншого вибору, крім як "піднятися на поверхню" за ковтком свіжого повітря. Проте цей підйом виявився занадто швидким і тепер Україні потрібно спинятися час від часу, прилаштовуючись до нових умов, "видихаючи з організму країни залишкові гази". Проект "Декомпресія" – це філософська "розмова" про революцію гідності, про страхи та романтизовані надії, про біль та про єдність.

Ініціаторами проекту стали "ГогольFest" в Україні та "SOUFFLE collectif" у Франції. Проект буде представлено у готичному соборі Сен-Мері поруч із славетним Центром Помпіду в самому центрі Парижа. В контексті одного із головних світових майданчиків сучасного мистецтва буде презентовано роботи цілої групи українських митців, які найновітнішими засобами медіа-арту, перформансу, звукових та світлових інсталяцій, створення арт-буків осмислили та інтерпретували події, що відбулися в Україні протягом 2013-2014 років і зміни, які переживає суспільство нині.

Куратором проекту стала молода українська художниця і куратор Дар'я Кольцова:

"Кураторський вибір сучасних напрямів мистецтва (медіа-арт, відео-інсталяції, перформанс, звукове мистецтво тощо) не є звичним для українських виставок за кордоном, оскільки при істотно більшому бюджеті ці роботи є, перш за все, іміджевими. Їх важко комерціалізувати. Проте саме такий проект реально впливає на сучасний імідж України у світі, привертає увагу до країни та протидіє негативній пропаганді ЗМІ.

"Декомпресія" - фактично перший великий груповий проект українського сучасного мистецтва у сакральному просторі. Дуже важливо, що майже всі роботи майбутньої виставки створені у режимі site specific або адаптовані спеціально для цього незвичайного місця, а відтак зможуть глибше і точніше розкрити український зміст у французькому контексті".

Серед учасників – як уже відомі у світі українські митці, так і молоді талановиті художники, які найгучніше заявили про себе протягом останнього року. Відвідувачів виставки зустрічатиме видовищна вулична інсталяція на фасаді храму, масштабна світлова інсталяція у середохресті готичної базиліки, аудіо-інсталяції у сповідальнях храму, відео-роботи експонуватимуться у крипті собору. Експозиція буде доповнена авторськими арт-буками і фото книгами.

Для повнішого ознайомлення парижан із контекстом виставки та з українським суспільними настроями автори експозиції готують карту-гід та книгу, що складатимуться із статусів у соціальних мережах, опублікованих нашими співвітчизниками у найнапруженіші моменти Революції Гідності. Видання-дослідження (українською та французькою) розповість простою та зрозумілою кожному мовою складну історію останнього року, пояснить почуття та мотивацію українців, зв'язки подій, причини та наслідки Майдану і подальших подій. Роботу виставки також доповнить програма щоденних кураторських екскурсій французькою, англійською та українською мовами.

Проект "Декомпресія" відкриється літературно-мистецьким перформансом. Колаж із текстів української літератури різних історичних епох разом із творами новітнього візуального мистецтва складуть цілісне концептуальне висловлювання про постійну боротьбу і відчуття задухи від несвободи. Перформанс пройде за участі акторів театру "Дах", куратором виступить письменник Олександр Михед.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 802 | Додав: adminA | Теги: сучасне мистецтво України, проекту Декомпресія, Парижі
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ