Чт, 2024-04-25, 01:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Лютий » 1 » В сільській місцевості "невидиме" забруднення повітря виявилося таким же токсичним, як міський смог
14:38
В сільській місцевості "невидиме" забруднення повітря виявилося таким же токсичним, як міський смог
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Мікроскопічні частинки можуть проникати у легені, руйнуючи клітини та тканини.

Забруднення повітря легко побачити, коли воно осідає у вигляді смогу над містом. Але вчені знайшли шкідливі частки і в сільському повітрі, яке здавалося "чистим".

Мікроскопічні частинки діаметром менше 2,5 мікрометрів (РМ 2,5) можуть завдавати дуже серйозної шкоди людському організму. Вони достатньо невеликі для того, щоб проникнути в легені та спричинити руйнування клітин та тканин у них. Всесвітня організація охорони здоров'я встановила гранично допустимий рівень подібних частинок, який водночас не враховує особливості їхнього складу.

У ході нового дослідження вчені з'ясували, що кількість мікроскопічних частинок може бути не таким важливим фактором, як їхній хімічний склад. Це відбувається через те, що деякі легші частинки з більшою часткою ймовірності виробляють активні форми кисню, які можуть токсично впливати на здоров'я людини.

Вчені з США порівняли три міські райони та один сільський і виявили у всіх однакові рівні окисного потенціалу, навіть незважаючи на те, що концентрація РМ2,5 у сільській місцевості була нижчою. У той час як на сільськогосподарську діяльність припадає лише 12% маси PM2,5 у сільській місцевості, на її частку припадає понад 60% клітинного окисного потенціалу регіону. Окисний потенціал більшості міських об'єктів становив лише 54%.

Дослідження засноване на тижневих пробах РМ2,5, які були отримані влітку та восени 2018 року, а також взимку та навесні 2019 року в Чикаго, Індіанаполісі та Сент-Луїсі, а також у сільській місцевості в Іллінойсі. Аналізуючи склад, масу та окисний потенціал цих зразків, команда виявила кореляцію між масою та токсичністю дрібних твердих частинок.

Більш легкі хімікати в сільській місцевості з більшою ймовірністю виробляли шкідливі для здоров'я побічні продукти. Сліди заліза та вуглецю корелювали з клітинним окисним потенціалом протягом року. Склад інших промислових хімікатів, таких як алюміній, свинець, мідь і марганець мав потенціал до збільшення взимку і осінню.

Виявлена сезонна свідчить про те, що багато токсичних хімічних речовин, які присутні в повітрі, пов'язані з сільськогосподарською діяльністю, такою як застосування добрив та гербіцидів. Фосфорні добрива, які розпорошують на посіви, наприклад, містять забруднюючі речовини важких металів, таких як свинець та хром, які можуть легко проникати у повітря та наші легені. Подібним чином розпорошують і мідні фунгіциди.

Сільський регіон, що вивчається, знаходився на відстані 12 кілометрів від найближчої вугільної електростанції, але на спалювання вугілля і біомаси припадало більше 80% маси РМ2,5. Зазначається, що якби вчені просто вимірювали обсяг РМ2,5, вони заявили б, що найбільшою небезпекою було саме спалювання вугілля. Але інші сільськогосподарські джерела, набагато легші, виявилися набагато токсичнішими, ніж спалена біомаса.

Раніше вчені заявили про те, що забруднення повітря у містах забирає життя людей. За даними вчених, лише у 2019 році забруднення повітря призвело до 1,8 мільйона смертей у світі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 553 | Додав: adminA | Теги: токсичне, забруднення повітря, смог, сільська місцевість
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ