Пт, 2024-04-19, 22:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 18 » В Угорщині тисячі людей вийшли на демонстрацію проти змін конституції
11:30
В Угорщині тисячі людей вийшли на демонстрацію проти змін конституції
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Декілька тисяч людей вийшли 17 березня на демонстрацію проти прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, яка проходила у центрі Будапешта, повідомляє AFP.

Акція, спочатку запланована на 15 березня, була перенесена на два дні через сильний снігопад. Організаторами її став рух Milla ("Мільйон за свободу угорської преси"), що виник на початку 2011 року.

За даними AFP, 17 березня на вулиці вийшли близько чотирьох тисяч осіб, за оцінками Reuters - близько трьох тисяч. Між тим, згідно зі статистикою на 2012 рік, все населення Будапешта складає близько 1,7 мільйона чоловік.

Віктор Орбан, який у 2010 році повторно зайняв пост прем'єр-міністра, є лідером правлячої партії "Фідес" (Fidesz), що ініціювала зміну основного закону країни.

Останні, четверті за рахунком, поправки до конституції, були прийняті угорським парламентом 12 березня. Вони припускають, серед іншого, скорочення повноважень Конституційного суду, який тепер зможе оцінювати тільки саму процедуру внесення нових змін до конституції, не враховуючи їх змісту.

Крім того, поправки передбачають заборону на розміщення в ході передвиборчих кампаній політичної реклами у недержавних ЗМІ, а також вводять обмеження на студентські стипендії.

Нові поправки зазнали критики як з боку угорської опозиції, яка оголосила їх такими, що підривають основи демократії, так і Конституційного суду країни. Проти висловились також представники Євросоюзу, США, в тому числі Рада Європи, яка захищає права людини. Орбан, в свою чергу, звинуватив Євросоюз у втручанні у внутрішні справи країни.

Нова конституція, також прийнята за ініціативою правлячої партії, набула чинності 1 січня 2012 року, викликавши критичні зауваження з боку опозиції і ЄС.

Конституція Угорщини востаннє змінювалася в грудні 2012 року. Поправка до Основного закону, що забороняє продаж землі іноземцям, була внесена на підставі прийнятого парламентом країни рішення. За заборону проголосували переважна більшість парламентарів. У заяві міністерства сільського господарства та розвитку регіонів Угорщини це рішення було названо "історичним" і яке ознаменувало "початок нової ери сільського господарства" країни.

Нагадаємо, 2 січня 2012 року близько 30 тисяч людей вийшли на вулиці Будапешта, щоб висловити протест проти нової конституції Угорщині, яка набрала чинності з 1 січня. Критики нового Основного закону країни вказують, що він обмежує повноваження Конституційного суду, змінює систему виборів у вигідній для партії "Фідес" редакції, а також послаблює незалежність центрального банку.

Єврокомісія була обурена законом, який, як вважають європейські законодавці, надасть прем'єр-міністру Угорщини Орбану додаткові важелі контролю над центральним банком країни, зазначає газета. До того ж, Єврокомісію не влаштували закони, що стосуються ЗМІ.

Інцидент став черговим витком напруженості у відносинах між Брюсселем і Будапештом, який намагається отримати додаткову фінансову допомогу від Євросоюзу і МВФ, після того як обсяг державного боргу країни різко злетів за останні місяці. При цьому курс угорського форинта різко знизився.

Пізніше угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан письмово запевнив голову Європейської комісії Жозе Мануела Баррозу, що країна змінить текст трьох нових законів, які не влаштовують ЄС.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 881 | Додав: adminA | Теги: тисячі людей, зміни Конституції, демонстрація, Угорщина
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ