Пт, 2024-04-19, 23:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 22 » В Україні банки фіксують відтік гривневих депозитів: населення не довіряє нацвалюті
10:39
В Україні банки фіксують відтік гривневих депозитів: населення не довіряє нацвалюті
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

У серпні вперше після проходження першої хвилі фінансової кризи в 2008-2009 роках населення припинило нести депозити в банки - чистий відтік коштів з гривневих рахунків становив 810 млн гривень. Банкіри пояснюють цю динаміку девальваційними очікуваннями громадян і недовірою до гривні, оскільки внески населення в іноземній валюті зростають.

Гостра криза ліквідності, з якою кредитні установи зіткнулися наприкінці літа, частково була викликана тим, що населення припинило нести заощадження в банки. У серпні обсяг депозитів фізичних осіб у гривні скоротився на 810 млн грн, повідомили вчора в Нацбанку. Такого не траплялося вже два роки, оскільки весь цей час гривневі внески громадян лише зростали. Востаннє відтік коштів фіксувався в жовтні 2009 року, коли система втратила 167 млн грн. А найбільший відтік відбувся в жовтні 2008 року - аж на 12,3 млрд грн.

Банкіри пояснюють серпневе зниження портфеля внесків ослабленням довіри населення до національної валюти. "У серпні були дві тенденції - населення забирало депозити або конвертувало їх в долари і залишало на рахунках. Курс євро тоді ще був високим, тому переводили переважно в долари або золото", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Сергій Борисов.

Це підтверджують дані НБУ, згідно з якими населення нарощувало портфель депозитів у валюті. "У серпні приплив внесків в доларах продовжувався і становив 1,9 млрд грн. Друга причина відтоку коштів з банків - зростання продажів автомобілів в серпні на 45%, до 21 тис штук, - пояснює аналітик ІК Concorde Capital Світлана Рекрут. - Якщо припустити, що середня ціна нового автомобіля становить близько 18 тисяч доларів, то загальний обсяг ринку в серпні - близько 3 млрд грн. Частина цієї суми була прокредитована банками - зростання позик в національній валюті фізичним особам за серпень досягло 3,4 млрд грн, а частина коштів могла бути витрачена із заощаджень громадян".

Другим несподіваним трендом серпня, коли банки скаржилися на невеликі залишки на коррахунках підприємств, стала активна купівля іноземної валюти юридичними особами. У серпні юрособи поклали на рахунки в іноземній валюті 3 млрд грн, тоді як за попередні сім місяців - 5,6 млрд грн.

"У липні спостерігався відтік гривневих депозитів на 6,3 млрд грн. Частина цієї суми могла піти на сплату податків. На решту гривневих коштів швидше за все була куплена іноземна валюта, яка повернулася в банківську систему. Це пов'язано в першу чергу з високими девальваційними очікуваннями", - зазначає Рекрут.

Цю тенденцію посилили негативні новини зі США. "Підвищена нервозність на фінансових ринках у зв'язку зі зниженням кредитного рейтингу США посилила негативний новинний потік, який досяг не тільки професійних учасників ринку, а й населення, - вважає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. - В умовах підвищеної волатильності ринків населення рефлекторно шукає порівняно захищені методи збереження коштів, і найбільш очевидний з них – купівля твердих валют".

Надалі ситуація залежатиме лише від коливань курсів валют. "Якщо ситуація залишатиметься спокійною, то обсяг гривневих депозитів знову почне зростати. Якщо долар підскочить до 8,15-8,20 грн, відтік триватиме", - каже Борисов.

Слід зазначити, що українці в серпні 2011 року купили у банків валюти на 824,2 млн дол більше, ніж продали, тоді як в липні - на 865,4 млн дол. Продаж валюти населенням банкам в серпні в порівнянні з липнем зріс на 7,4% - до 2,209 млрд дол, а купівля - на 3,8%, до 3,033 млрд дол.

Сукупний обсяг готівкових операцій у серпні зріс на 5,2% порівняно з липнем - до 5,243 млрд дол.

За даними НБУ, обсяг банківських внесків фізичних осіб у вільно конвертованій валюті (ВКВ) минулого місяця збільшився на 247,4 млн дол і до 31 серпня становив 18,189 млрд дол.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1842 | Додав: abel
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ