Сб, 2024-04-20, 03:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 27 » "В Україні є лиш криза - нічого іншого"-Юрій Андрухович
17:36
"В Україні є лиш криза - нічого іншого"-Юрій Андрухович
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Популярний український письменник Юрій Андрухович розповідає в інтерв'ю Tageszeitung про те, що його країна скотилася сьогодні до арештів, стеження, цензури - тих реалій, які українці хотіли перемогти в ході Помаранчевої революції.

Коментуючи вирок екс-прем'єру України Юлії Тимошенко, Андрухович вказує на те, що в 1990-ті роки, коли та була успішним підприємцем, в країні панував тотальний хаос. "Безсумнівно, вона не завжди дотримувалася букви закону - але інакше в тих реаліях було просто неможливо працювати. І якщо говорити про те, що Тимошенко заслужила свій термін, тоді до неї на лаву підсудних мали сісти більше сотні інших бізнесменів, які збивали свої капітали в той-таки час. Але сьогодні більшості з них нічого не загрожує".

Крім того, продовжує письменник, реабілітували екс-президента Леоніда Кучму, якого пов'язували зі вбивствами опозиційно налаштованих журналістів.

"Від революції 2004 року залишився історичний шанс, який ми втратили", - констатує Андрухович. "Сьогоднішні можновладці навколо Віктора Януковича роблять все можливе для того, щоб спалити мости до опозиції. (...) По суті, будь-який українець, який намагається публічно висловлювати свою думку, перебуває в небезпеці: процес над Тимошенко - тільки найгучніша історія. Будь-хто може стати жертвою свавілля поліції - і це трапляється щодня. Це повернення до епохи Кучми, з тією лиш різницею, що тепер все набагато жорсткіше, ніж раніше. Кучмі було хоча б важливо, який імідж буде у його країни серед західних демократій".

Вільно про сьогоднішню ситуацію в країні можна говорити тільки в Інтернеті. В Росії склалася така сама ситуація. Однак, каже письменник, все може розвиватися і за китайським сценарієм - коли держава контролює й Мережу.

За словами Юрія Андруховича, те, що сьогодні студенти не є рушійною силою протестних настроїв, як це було в 2004 році, пов'язано насамперед з тим, що університети втрачають свою автономію. "Так, торік стало відомо про те, що органи держбезпеки змушували ректорати йти на співпрацю, регулярно повідомляти про політичну активність своїх студентів і співробітників. Відкрито оголосити про це ризикнув лише ректор Католицького університету Львова, (...) а тисячі його колег просто погодилися на співпрацю з владою". На думку письменника і публіциста, українське суспільство в цілому сьогодні не дозріло до нових протестів - люди не бачать у цьому сенсу і мети.

Україна тяжко постраждала від фінансової кризи. Однак у Києві не сформувалося рухів, подібних до європейських і американських під гаслом "Захопи...". "Ми були б щасливі, - зауважує Андрухович. - Усі розуміють: навіть якщо криза серйозно зачепить Європу, там однаково все буде краще, ніж у нас. У нас є лиш криза - нічого іншого".

Українська владна еліта, зауважує письменник, хоче бути європейцями і одночасно з цим деспотами у себе в країні. "Вони мають нерухомість у Європі, зберігають свої гроші в європейських банках - їм є що втрачати в Європі". А європейці, зі свого боку, змушені грати роль друзів Києва, бо Україна має серйозне геополітичне значення. Якщо тиск з Брюсселя буде занадто сильним, Київ повернеться у бік Москви. Це нескінченна гра, резюмує Юрій Андрухович.

Переклад InoPressa




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 816 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ