Пт, 2024-03-29, 15:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Липень » 13 » В Україні Uber звинуватили в порушенні інтелектуальних прав
12:43
В Україні Uber звинуватили в порушенні інтелектуальних прав
Інші останні Автоновини: авто та транспорт на сайті holosUA.com/

Не встигла компанія Uber запустити підрозділ таксі в Україні, як її вже звинуватили в порушенні інтелектуальних прав.

Виявляється, харків'янин Дмитро Ракитянський наприкінці минулого року зареєстрував в Україні патент на корисну модель "Спосіб створення єдиного автоматизованого інформаційного простору транспортних послуг", пише ЛІГА.net. Деякі принципи роботи програми Uber перетинаються з українським винаходом, стверджує він.

"Компанії Uber в Україні направлено претензію про порушення патентних і авторських прав", - повідомив користувач Facebook під ім'ям Реб Клімрод. На своїй сторінці у Facebook він називає себе Chief Information Officer (CIO) американської компанії WebTaxi inc. За його власними словами, Реб Клімрод - це робочий псевдонім, а справжнє ім'я - Дмитро Ракитянський (володар патенту). Він уточнив, що залишив претензію до Uber на сайті його київського підрозділу в полі для зворотного зв'язку. Якщо американський стартап не відреагує, WebTaxi направить офіційну претензію безпосередньо на адресу "Убер Україна".

WebTaxi inc зареєстрована в штаті Делавер у грудні 2015 року. Як стверджує Ракитянський, в США у нього є партнер.

Ракитянський доводить, що головні особливості його патенту – самостійна реєстрація водія у додатку і робота з клієнтом безпосередньо, без фінансових посередників.

"Клієнти мають можливість бачити й обирати водія, що знаходиться на карті. Uber копіює функціональність програми, яка захищена патентом і авторським правом в Україні. Захищати права правовласників буде американський адвокат", - уточнив Ракитянський. Окрім зазначеного патенту, він також є власником свідоцтва на реєстрацію авторського права №58447 від 05.02.2015 "Інформаційний сервіс автоматизованої взаємодії автоперевізників і клієнтів безпосередньо один з одним".

Ракитянський запевняє, що за 6 місяців додаток встановили 17 тис. водіїв у 25 містах України. У проект, каже він, інвестовано 200 тис. доларів. І зараз компанія перебуває в пошуку подальших інвестицій для повноцінного старту. Представник компанії каже, що проект передбачає фіксовані умови: водій платить сервісу 5 грн на день. Якщо протягом дня немає замовлень, гроші повертаються.

Ще одна відмінність від Uber, за словами Ракитянського, - можливість для водіїв WebTaxi самостійно встановлювати тарифи. Окрім того, проект не буде наймати водіїв, а лише надає сервіс для обслуговування клієнтів.

У прес-службі Uber здивовані такій новині.

"Якщо чесно, дуже дивний посил. Додаток Uber вперше з'явився на світ у 2009 році і на сьогодні є більш ніж у 470 містах світу. Усі права і технології, на основі яких працює додаток Uber, зареєстровані у відповідності до всіх чинних норм міжнародного законодавства", - коментує менеджер з комунікацій компанії Євгенія Шипова.

Юристи по-різному дивляться на перспективи WebTaxi захистити своє ноу-хау.

"Тут можливий конфлікт патентів. В Україні (як і в США) не можуть досконально перевірити патенти всього світу. Це глобальна проблема права інтелектуальної власності", - каже керуючий партнер ЮК Юскутум Артем Афян. Але, за його словами, з урахуванням того, що Uber працює давно і в США є хороша експертиза, її патент повинен залишитися в силі.

"Шанси у Ракитянського притягнути до відповідальності Uber за порушення невеликі", - погоджується патентний повірений Марія Ортинська. За її словами, мова може йти про порушення авторських прав лише в разі, якщо Uber скопіював вихідний код комп'ютерної програми, зовнішній вигляд інтерфейсу або тексти на сайті.

"Патент на корисну модель Укрпатент видав без перевірки відповідності критерію світової новизни. Також заявка на отримання патенту була подана лише в 2015 році. Це означає, що патент, найпевніше, не є новим, адже сервіс Uber відомий досить давно", - додає Ортинська.

Зараз корисна модель стала основним інструментом патентних тролів, додає Афян.

"Є варіант, що компанії Uber запропонують викупити цей патент за 100 тис. доларів, що буде дешевше за ціни судового розгляду. Якщо так трапиться, то ми маємо справу з тролінгом", - пояснює він.

Як повідомлялося, в грудні 2015 року Міністерство інфраструктури анонсувало появу сервісу Uber в Україні, а раніше, в липні, Uber Technologies Inc. шукала менеджера для українського ринку. Тоді була відкрита вакансія на посаду керуючого (general manager) в Києві. Згадувалося, що Uber має штаб-квартиру в Сан-Франциско і присутній більш ніж у 300 містах світу. Пізніше ЗМІ повідомили, що головою українського представництва призначений Аркадій Вершебенюк.

Уже в лютому 2016 року стало відомо, що компанія Uberlin - авторизований партнер сервісу пошуку таксі Uber, почала збирати базу водіїв в Україні задля подальшого їх підключення до сервісу.

30 червня 2016 року сервіс замовлення таксі Uber офіційно почав роботу в Києві.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Автоновини: авто та транспорт | Переглядів: 691 | Додав: adminA | Теги: Україна, порушення інтелектуальних прав, über
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ