Пт, 2024-04-19, 03:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 3 » В Україні від початку року в ДТП загинули 2,4 тисячі осіб
10:49
В Україні від початку року в ДТП загинули 2,4 тисячі осіб
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/
В управлінні ДАІ мають намір впровадити автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху (ПДР) за допомогою стаціонарних пристроїв. Причиною цього є високий рівень аварійності та неможливість гарантувати безпеку на дорогах через скорочення в ДАІ. Експерти вважають, що для цього необхідно внести зміни в Кодекс про адміністративні правопорушення, що дозволяють використовувати стаціонарні пристрої для фіксації порушень ПДР.

Заступник начальника управління ДАІ (УДАІ) Володимир Резніков повідомив, що Державтоінспекція хоче впровадити автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху.

"Діюча система безпеки на дорогах є неефективною. В країні зберігається високий рівень аварійності", - пояснив пан Резніков. За його словами, в 2012 році в Україні сталося близько 15,5 тисяч дорожньо-транспортних пригод (ДТП), в результаті яких загинули 2,4 тисячі осіб і більше як 19 тисяч травмовано: "Це один з найгірших показників у Європі. У нас у ДТП гине 11 осіб на 100 тисяч населення, а в Англії чи Німеччині тільки 4 людини".

Систему автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху було впроваджено в Україні в 2008 році. Через рік її було скасовано через численні скарги водіїв, які намагалися оскаржити результати фіксації в судовому порядку. Основною причиною протестів стала технологічна недосконалість приладу для фіксації порушень правил дорожнього руху "Візир" і відсутність сертифіката відповідності на нього, виданого Держслужбою спецзв'язку, пише "Коммерсантъ-Украина".

У грудні 2010 року Конституційний суд (КС) визнав неконституційним накладення штрафів на підставі даних "Візира" без складання співробітниками ДАІ протоколу про адміністративні правопорушення.

Причини великої кількості ДТП, на думку заступника начальника УДАІ, полягають у недотриманні правил дорожнього руху, а також у неможливості співробітників ДАІ гарантувати безпеку на дорогах. Останнє пан Рєзніков пов'язує зі значним скороченням співробітників Державтоінспекції. Зокрема, в 2011 році особовий склад відомства було скорочено майже на 14 тисяч осіб.

Разом з тим, за словами заступника начальника УДАІ, система автоматичної фіксації порушень ПДР діє в багатьох країнах світу. "Якщо ми хочемо поліпшити ситуацію на дорогах, то теж повинні ввести автоматичну фіксацію", - пояснив Резніков. Таке рішення, на його думку, допоможе різко знизити кількість ДТП і навантаження на співробітників ДАІ. "У Німеччині спеціальна стаціонарна техніка реєструє 80% правопорушень на дорогах, і лише 20% виявляють співробітники поліції", - додав пан Резніков.

За задумом ДАІ, порушення правил дорожнього руху будуть виявляти стаціонарні фото- і відеокамери, розставлені в місцях підвищеної аварійності (за даними Державтоінспекції, їх у країні - 1143). У першу чергу будуть фіксуватися перевищення швидкості; виїзди на зустрічну смугу, на заборонний сигнал світлофора, на залізничний переїзд при закритому шлагбаумі, а також рух по пішохідних переходах або тротуарах. Дані про порушення будуть передаватися в центр обробки інформації та аналізуватися. Після цього власникові транспортного засобу за місцем проживання буде надіслано повідомлення про штраф, який він повинен буде сплатити або оскаржити. В разі несплати інформація буде направлена в Державну виконавчу службу для стягнення суми штрафу.

На думку головного редактора газети "Дорожній контроль" Олексія Кирієнка, після відновлення практики фіксації ДАІ не вдасться уникнути "хвилі скарг на штрафи", як це було в 2008-2009 роках: "Адже зараз одним автомобілем можуть користуватися кілька людей, а штрафи будуть нараховуватися тільки власникові". Він вважає, що автоматична фіксація "безумовно корисна", але, враховуючи рішення КС, для її впровадження доведеться внести зміни в Кодекс про адміністративні правопорушення, що дозволяють штрафувати водіїв на підставі даних стаціонарних пристроїв.

За словами Резнікова, такі зміни передбачені в законопроекті N5220-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою підвищення безпеки дорожнього руху", зареєстрованому в Раді 27 лютого. Пан Резніков вважає, що цей документ буде ухвалено восени. Тим часом голова профспілки таксистів Василь Попик вважає, що автоматична фіксація порушень правил дорожнього руху не буде однаковою для всіх. "Ті ж депутати постійно порушують ПДР. Думаю, що фіксація не зробить усіх рівними на дорозі", - сказав пан Попик.

"Якщо держава створить такі умови, що порушувати Правила дорожнього руху стане невигідно з якихось причин, тоді й пішоходи, і водії будуть відчувати себе захищеними", - додав Резніков, пише "Комсомольска правда" в Україні".

На його думку, прищеплювати правосвідомість громадянам потрібно з дитячого садка, школи, а держава повинна забезпечити контроль - це європейська практика.

"Коли люди відчувають, що з боку держави є суворі штрафні санкції, тоді вони приводять свою поведінку у відповідність до законодавства. Статистика свідчить, що посилення відповідальності за порушення ПДР відразу зменшує кількість загиблих. У 1997 році відповідальність підвищили - відразу зменшилася кількість постраждалих. Потім її ослабили - ДАІ перестала ухвалювати рішення за статтями про вміст алкоголю в крові водія, про позбавлення прав, і статистика жертв почала зростати", - пояснює Резніков.

Він також повідомив, що на зміну "Візиру" прийшов новий, більш досконалий прилад - "ТруКам", який міряє швидкість лазерною технологією. Резніков визнав, що "Візир" часто помиляється, якщо на дорозі багато автомобілів, а "ТруКам" вираховує порушника і фіксує його, навіть якщо той ховається за іншими машинами. Внести зміни до даних приладу не можна, виключено будь-які втручання і підробки. Таким чином, вимоги представника ДАІ стають більш законними, а порушник не зможе уникнути відповідальності.

"Якщо ми будемо використовувати "ТруКам" і збережемо таким чином хоч одне життя - це вже перемога. Наведу порівняння: у 2007 році на дорогах загинуло 9,6 тисяч осіб, а в 2010-му, коли стали застосовувати фотофіксацію, уже 4,8 тисяч. Нам казали, що криза, транспорту стало менше. Але це не так. З кожним роком кількість автомобілів збільшувалася, але фотофіксація зобов'язувала людину не порушувати правила - боялися штрафів. Як тільки ми скасували фотофіксацію, знову загиблих стало більше", - констатує чиновник.

У ДАІ переконані, що фотофіксація необхідна, це питання навіть не варто ставити. "Деякі кажуть, що співробітники ДАІ некомпетентні, беруть хабарі. Тоді давайте зробимо так, щоб не було з ким домовлятися. Поставте камери - з ними не посперечаєшся - як у Німеччині. У нас же на трасах досягають надхмарних швидкостей, бо знають: швидкість не відстежується. Не подобаються співробітники ДАІ - забирайте, ми і так вже скоротили кадри. Але щось повинно бути натомість! Потрібно використовувати сучасну техніку, як це роблять у всій Європі", - каже заступник начальника ДАІ.

Зазначимо, що в лютому 2010 року Окружний адмінсуд Києва заборонив ДАІ використовувати вимірники швидкості "Візир". Таким чином суд задовольнив позов представників Ради автомобілістів України Тетяни Чурікової та Олексія Андроникова до МВС і ДАІ.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1008 | Додав: adminA | Теги: початку року, Україні в ДТП загинули 2, 4 тисячі осіб
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ