Ср, 2024-04-24, 08:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 28 » В Україні відзначають 15-річчя Конституції
13:13
В Україні відзначають 15-річчя Конституції
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Конституція України була прийнята 28 червня 1996 року після дебатів між прихильниками сильної виконавчої влади і народними депутатами, що відстоювали широкі повноваження парламенту.

Разом з тим незабаром Конституція стала об'єктом критики у зв'язку з нібито внутрішніми суперечностями і неузгодженостями, викликаними поспішністю її ухвалення.

Супротивники внесення поправок звинувачували своїх опонентів в спробах підсилити органи виконавчої влади, урізавши повноваження парламенту.

П'ятнадцята річниця ухвалення Конституції України відзначатися буде по всій країні з великим розмахом, у тому числі і в столиці України - Києві, повідомляє ТСН.ua.

Київ, на честь святкування Дня Конституції України, покаже величезний гала-концерт, який відбудеться в рамках проведення фестивалю "Сходи до неба-2011".

Усе дійство свята пройде на Європейській площі. У концерті візьмуть участь зірки першої величини відомі всьому світу.

Під час концерту любителям модного одягу і вбрання можна буде побачити показ останніх віянь моди і літні колекції від провідних дизайнерів і модельєрів.

Нагадаємо, що 25 червня на зустрічі з представниками ЗМІ в Межигір'ї Янукович розповів про майбутні зміни в Конституції України, відзначивши, що "краща Конституція - та, яка виконується".

Відзначимо, перша конституція в Європі була заснована в Україні в 1710 році гетьманом Пилипом Орліком. Під час його обрання між козацькою старшиною і главою запорізького воїнства було укладено договір - "Пакти і Конституції прав і вільностей Війська Запорізького" (Pacta et Constitutiones legum libertatumque Exercitus Zaporoviensis), що отримали в українській історіографії назву Конституції Пилипа Орлика.

24 червня 2011 року в Києві відбулося відкриття пам'ятника засновникові першої конституції Пилипу Орлику.

Довідка

Спроби прийняти Конституцію в Україні робилися з перших років проголошення незалежності. У 1992-1993 роках під керівництвом президента Леоніда Кравчука був напрацьований перший проект Основного Закону, проте він так і не був прийнятий.

8 червня 1995 року між гілками влади був підписаний Конституційний договір, на підставі якого мала бути розроблена Конституція. У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти.

27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній раді.

Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійному залі всю ніч із 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту - про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні, після чого Основний Закон був остаточно затверджений.

Вважається, що прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність і стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

8 грудня 2004 року парламент розпочав конституційну реформу, прийнявши зміни в Основний Закон. Новий документ набрав чинності з 1 січня 2006 року.

1 жовтня 2010 року Конституційний суд України скасував зміни до Конституції, внесені у 2004 році, і поновив дію Конституції 1996 року. Це означає повернення України до президентсько-парламентської форми правління та значне розширення повноважень Віктора Януковича.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 887 | Додав: admin | Теги: народними депутатами, виконавчої влади, Дебатів, Конституція України, 28 червня 1996 року
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ