Пт, 2024-04-26, 00:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2010 » Липень » 6 » В Україні запровадили 11-річну середню та обов'язкову дошкільну освіту
16:39
В Україні запровадили 11-річну середню та обов'язкову дошкільну освіту
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Верховна Рада України ухвалила закон, яким запровадила 11-річну систему середньої освіти, а також обов'язкову дошкільну освіту. За ухвалення законопроекту №6518 проголосували 248 депутатів при мінімально необхідних 226.
"З 1 вересня ми будемо і далі продовжувати навчатися 11 років", - прокоментував ухвалення закону перший заступник голови Верховної Ради України Адам Мартинюк під час засідання, повідомляють "Українські новини".

Зокрема, Рада встановила, що термін здобуття повної загальної середньої освіти становить 11 років, у тому числі в загальноосвітніх навчальних закладах 1-го ступеня (початкова школа) - чотири роки, 2-го ступеня (основна школа) - п'ять років, 3-го ступеня (старша школа, здебільшого з профільним напрямом навчання) - два роки.

Крім того, парламент встановив, що дитина може отримувати дошкільну освіту у сім'ї до досягнення п'ятирічного віку, а держава повинна забезпечувати обов'язкову дошкільну освіту дітей старшого дошкільного віку.

Також Рада виключила із закону про середню освіту положення, відповідно до яких тривалість навчального року в загальноосвітніх навчальних закладах 1-го ступеня не може бути меншою за 175 робочих днів, 2-3-го ступеня - 190 робочих днів, без урахування часу на складання перевідних та випускних іспитів.

Крім цього, парламент встановив, що загальноосвітні навчальні заклади можуть входити до складу освітніх округів, спілок та інших об'єднань.

Перший віце-спікер висловив впевненість, що глава держави підпише цей закон.

У свою чергу, народний депутат від НУ-НС, лідер групи "За Україну!" В'ячеслав Кириленко звернув увагу на ті проблеми, які, за його словами, створює цей документ. Він звернув увагу на "примусову дошкільну освіту" за браком дошкільних установ в Україні. За словами депутата, витрати, які потягне за собою цей законопроект, зокрема на запровадження обов'язкової дошкільної освіти, перекриють економію від скасування 12-річки.

Крім того, сьогодні було внесено зміни до Закону України "Про загальну середню освіту" в частині встановлення 11-річного терміну для здобуття повної загальної середньої освіти, нормування типів навчальних закладів, впровадження інклюзивної освіти дітей з особливими потребами.

Напередодні Міністерство освіти і науки заявляло, що повернення до 11-річної середньої освіти та введення обов'язкової однорічної дошкільної освіти може стати альтернативою 12-річній середній освіті.

Раніше міністр освіти Дмитро Табачник заявляв, що понад 79% громадян негативно ставляться до запровадження 12-річної освіти. "Риторичним здається питання: що краще для молодої людини - ще рік навчатися в школі з крейдою в руках чи в будь-якому вищому професійно-технічному закладі отримувати обрану професію, що краще для держави, яка поставила перед собою амбітні цілі розвитку економіки, - вкладати мільярди в продовження навчання у середній школі чи у якісну підготовку фахівців", - зазначав він.

Сьогодні Табачник позитивно оцінив ухвалений парламентом закон про 11-річне навчання у середній школі.

За його словами, тепер необхідно буде працювати над підвищенням якості освіти. За його словами, 11-річна навчання - це одна з небагатьох консолідованих позицій, яка підтримувалась і вчителями, і батьки, і учнями.

Він додав, що згідно з законом передбачено один рік дошкільного навчання і 11 років навчання в школі. "Для цього зроблені всі розрахунки. Ми встигаємо абсолютно нормально переглянути навчальні програми, розвантажити їх", - сказав Табачник.

За словами міністра, якби закон не був прийнятий, то освіта чекала б катастрофа, зокрема, протягом року довелося б ввести 17 тисяч додаткових ставок вчителів, з яких 8,5 тисяч, - у сільській місцевості. "А для цього немає достатньої кількості кадрів та ресурсів", - додав він.

За словами Табачника, виникли б і інші проблеми - брак шкільних приміщень, збільшення бюджетних витрат на отримання 12-го року навчання, а також покупку шкільних автобусів.

12-річне навчання в Україні запровадили з 1 вересня 2002 року. Тоді міністром освіти і науки був Василь Кремень. Навчання дітей в школі починається з 6-ти років, а починаючи з другого класу, діти вивчають іноземну мову, яку їм оберуть батьки.

Зараз Кремінь, ставши президентом Національної академії педагогічних наук України, вважає, що середня освіта в Україні має бути менше ніж 12-річною.

"Діти повинні закінчувати 9-й клас і йти до профільних шкіл, які можуть називатися... профільні ліцеї", - сказав він у травні.

Ті, хто встигли піти до школи до 2002 року, закінчували 10 класів. Хоча випускниками вони вийшли з 11-го класу, фактично відучилися лише 10 років, оскільки в державних школах 4-й клас був відсутній і діти з третього відразу переходили до п'ятого. Решті призначено було навчатися в школі на 2 роки довше.

Це нововведення викликало проблеми в переписуванні та вдосконаленні програм у 2002 році. Прогнозуються наслідки цієї реформи і у найближчому майбутньому.

Так, за словами колишнього віце-спікера Миколи Томенка , існує реальна небезпека щодо вступної кампанії 2012 року, оскільки, за даними Міністерства освіти і науки, в Україні у 2011 році буде 235 тисяч випускників, у 2012 році - жодного, а у 2013 році - 427 тисяч.

Сьогоднішня опозиція виступала проти переходу на 11-річну систему освіти, називаючи ідею "мракобіссям" , проте "біло-блакитні" впевнено йшли до своєї мети.

До речі, варто звернути увагу, що під час виборчої кампанії в статусі кандидата на посаду президента Віктор Янукович обіцяв не вводити 11 років школи, а повернути десятирічну освіту.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1533 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ