Пт, 2024-03-29, 00:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 23 » Вчені з'ясували, як звучить Всесвіт. ВІДЕО
15:12
Вчені з'ясували, як звучить Всесвіт. ВІДЕО
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Вченим вдалося змоделювати звуки, які виробляють субатомічні частинки, подібні легендарній "божественній частці", або бозону Хіггса в науковій термінології, яку експерти з CERN сподіваються виявити за допомогою Великого адронного колайдера.

Результати цієї роботи допоможуть фізикам не упустити частку Хіггса в тому випадку, якщо вони її нарешті виявлять, повідомляє BBC .

Доктор Лілі Есквіт працювали над цим проектом у співпраці із звуковими інженерами, щоб "переформатувати" дані, що утворюються в результаті зіткнення частинок в коллайдері, у звукову форму. "Якщо енергія близько, то ви почуєте низькі звукові тони, а якщо далеко, то вищі. Якщо енергії багато, то звук стає голосніше, якщо її менше, то тихіше", - розповіла фізик.

Atlas - це лише один з експериментів у роботі з адронним колайдером. Основним інструментів у цих дослідах є калориметр, який використовується для вимірювання енергії частинок і зроблений з семи концентричних пластів. Кожен пласт звучить по-своєму, так як тон залежить від кількості енергії, що перебуває в ньому.

На даний момент доктор Есквіт та її команда створили кілька імітацій того, що може статися всередині адронного колайдера в результаті зіткнення частинок. За словами одного з програмістів проекту, створені звукозапису є насправді не чим іншим, як даними, які іншим шляхом одержати не вдасться.

Таким чином, фізики, що працюють з адронним колайдером, отримають новий спосіб аналізу даних. Вчені проекту Atlas впевнені, що людський слух здатен добре розрізняти більш дрібні зміни, ніж очі, і ці спостереження допоможуть ідентифікувати "божественну частинку".

Річард Добсон, композитор, також бере участь у проекті, дивується, наскільки мелодійними виявилися звуки зіткнення елементарних частинок. "У цих звуках можна розрізнити чіткі структури, як ніби вони кимось продумані. Створюється відчуття, що вони розповідають якусь свою історію. Вони настільки динамічні й мінливі, що нерідко нагадують сучасні музичні твори", - захоплюється Добсон.

Програмісти також настроєні досить лірично, хоча експеримент переслідує цільком наукові цілі. Один з них сказав, що, незважаючи на те, що основною метою є створення нових інструментів для аналізу для фізиків, цей проект дасть людям можливість підслухати, як звучить Всесвіт.

За його словами, всі учасники експерименту, слухаючи отримані ними звукозапису, відчули щось подібне релігійним переживанням.

"Ти відчуваєш себе ближче до розгадки таємниці природи, і це нерідке враження серед учених, що займаються подібними питаннями. Це так інтригую. У цьому так багато таємного і незвіданого", - сказав на закінчення.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1364 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ