Пт, 2024-03-29, 04:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 9 » Вчені з'ясували, що магнітне поле Землі на 250 млн років старше, ніж вважалося раніше
16:25
Вчені з'ясували, що магнітне поле Землі на 250 млн років старше, ніж вважалося раніше
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/


Магнітне поле нашої планети з'явилося ще 3,5 млрд років тому, тобто на 250 млн років раніше, ніж вважалося досі, з'ясували геологи з ПАР і США. За їхніми словами, саме магнітне поле нашої планети дозволило створити надійну атмосферу й захистити перші примітивні форми життя від згубної космічної радіації.
"Всі ці дані змушують думати нас про походження життя на Землі. Очевидно, що одна з теорій - це вода. Однак магнітне поле - це не менш важливий компонент. Гляньте на Марс, він повністю висох, тому що не зміг втримати існуючу на планеті рідину", - говорить Джон Тардуно, один з авторів роботи, передає CyberSecurity.ru.

Група дослідників з Нью-Йорку й південноафриканського міста Натал дійшла до висновку, що магнітне поле планети з'явилося 3,455 млрд років тому.

Саме після цієї тимчасової оцінки можна говорити, що наша планета оформилася в її нинішньому вигляді і її перестали атакувати космічні уламки, а екосистема на Землі стабілізувалася й почала наповнюватися киснем.

Раніше вчені також дійшли до висновку про те, що саме магнітне поле нашої планети в тому вигляді, як воно було створено 3,5 млрд років тому, дозволило створити атмосферу, що виступає у вигляді щита для водяної пари, що випаровувалася в космічний простір.

До того значне випаровування ішло під дією активних сонячних променів, які буквально спопеляли поверхню Землі точно так само, як і в космосі.

Автори дослідження кажуть, що саме від точки 3,5 млрд років можна говорити про початок хіміко-біологічних процесів, а все, що було до того часу, підкорялося іншим законам існування.

Обчислити саме цей часовий відрізок учені змогли на підставі аналізу розташування найдавніших кам'яних порід у кратоні Каапваал на території сучасної ПАР. За оцінками дослідників, вік цього кратона становить більше, ніж 3 млрд років.

Кратони або древні платформи являють собою ядра материків і займають великі частини їхньої площі (мільйони квадратних кілометрів). Вони складені типовою континентальною корою потужністю 35-45 км.

Як говорять автори дослідження, у кратонах існує не тільки каміння, але й залізні породи, які формуються тільки відповідно до напрямку магнітних полів нашої планети.

І по їхньому напрямку й розташуванню можна судити про магнітне поле в якийсь конкретний період розвитку. Унікальність південноафриканського кратону полягає в тому, що він за всі 3,5 млрд років практично не зазнавав серйозного температурного впливу й не змінювався по впливом розріджених порід.

За словами вчених, виявилося, що хоч 3,5 млрд років тому магнітне поле й виникло, його потужність була не такою як у наші дні. Навіть 3,2 млрд років тому воно було майже вполовину слабкішим від теперішнього.

На підставі аналізу молодих зірок, схожих на наше Сонце, дослідники роблять припущення про те, що Сонце 3,5 млрд років тому оберталося швидше, ніж сьогодні, більш швидке обертання розігрівало його поверхню ще більше, що провокувало більш агресивні й потужні радіаційні сонячні вітри, які йшли на тоді ще молоду Землю.

Дослідники підрахували, що для того, щоб зрівняти тодішні викиди радіації із сьогоднішніми, Землі варто було б перебувати в 4-5 разів далі на орбіті. Тоді середнє радіаційне тло на Землі був порівняне з моментами, коли зараз ми фіксуємо найсильніші магнітні бури.

Відзначимо, що не дуже давно вчені виявили незаростаючі діри у магнітосфері Землі, що може спричинити серйозні проблеми для планети.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1439 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ