Чт, 2024-04-25, 16:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 21 » Вибори президента Польщі: веде перед Коморовський. Туск зітхнув із полегшенням
08:24
Вибори президента Польщі: веде перед Коморовський. Туск зітхнув із полегшенням
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Спікер Сейму, виконуючий обов'язки президента Польщі, Броніслав Коморовський лідирує в першому турі президентських виборів. Про це заявили сьогодні в Державній виборчій комісії за підсумками підрахунку 94% бюлетенів, передає ИТАР-ТАСС.
Згідно з цими проміжними результатами, за нього проголосували 41,22% виборців. Його головного опонента Ярослава Качиньського підтримали 36,74% електорату. Саме ці два політики будуть боротися за президентське крісло у другому турі виборів, який відбудеться 4 липня.

На третьому місці - наймолодший кандидат Гжегож Наперальський з результатом 13,68%. У другому турі основна боротьба розгорнеться за голоси його прихильників і, як зазначив соціолог Іреніуш Кшеміньскій, "важко уявити собі, що вони проголосують за когось іншого, окрім Коморовського", передає Інтерфакс.

Інші сім претендентів не набрали і 3% голосів. Обробка бюлетенів триває. Остаточні підсумки виборів розраховують представити у другій половині дня.

Коморовський показав найкращі результати на заході Польщі і в Гданську, а Качиньський на сході країни, повідомляє Gazeta Wyborcza. "Той, хто ввечері лягав спати, впевнений у перемозі Броніслава Коморовського, вранці можуть пережити шок - пише видання. - Прогнозований розрив в 13% між Качинським і Коморовським в реальності складає 2,71% голосів", - відзначають автори.

Головний редактор Gazeta Wyborcza Адам Міхнік заявив, коментуючи підсумки виборів, що успіху Качиньського сприяла "атмосфера жалоби (що склалася після загибелі його брата - ред.), однак у другому турі нічого не визначено". "У другому турі потрібна буде повна мобілізація", - заявив відомий публіцист і історик Міхнік.

Дострокові президентські вибори у Польщі відбулися в неділю. У боротьбі брали участь 10 кандидатів. За даними виборчої комісії, явка виборців склала 53,57% з 30 млн виборців, інформують польські ЗМІ.

Результат голосування у другому турі багато в чому залежатиме від явки. Правий електорат у Польщі традиційно більш стабільний і дисциплінований. Тому, чим нижча явка, тим вигідніше становище Качиньського.

За оцінками політологів, Коморовський є помірно правим, а Ярослав Качиньський ультраправим політиком. Обидва - колишні активісти антикомуністичного руху "Солідарність".

Гаслом передвиборної кампанії 61-річного Ярослава Качиньського стала фраза "Польща найважливіше", а сам Качинський, який очолює партію "Право і справедливість", постав в образі політика, що володіє мистецтвом компромісу задля блага нації, передає Бі-Бі-Сі.

Польський прем'єр "з великим полегшенням" дізнався про лідерство Коморовського

У радикальну трансформацію Ярослава Качинського не вірить колишній прем'єр-міністр Польщі Влодзімеж Чімошевіч, який підтримав Коморовського. Закликав не голосувати за Качинського і нинішній прем'єр, лідер правлячої партії "Громадянська платформа" Дональд Туск.

Польський прем'єр "з великим полегшенням" дізнався про попередні підсумки першого туру президентських виборів. Коморовський, за словами Туска, отримав "виразно кращий результат", ніж він сам п'ять років тому, коли балотувався на пост президента, передає РИА "Новости".

"Досвід поляків зараз інший. Всі знають, що таке "Право і справедливість" і Качиньський", - зауважив прем'єр-міністр Польщі. За його словами, зараз прихильникам Коморовського належить зробити "велику роботу" - призначений на 4 липня другий тур виборів, в якому кандидатові від "Громадянської платформи" знову протистоятиме Ярослав Качиньський. "Це дуже важкий виклик", - зазначив польський прем'єр.

Коментуючи третє місце Наперальского на президентських виборах, Туск сказав: "Виріс серйозний партнер для діалогу". Як заявив колишній прем'єр-міністр Польщі, член Валдайського клубу Лешек Міллер, "підсумок другого туру президентських виборів багато в чому залежатиме від того, що скаже Наперальскій своїм виборцям і за кого буде рекомендувати голосувати 4 липня".

Польський філософ і публіцист Броніслав Лаговський висловив думку, що в разі перемоги Коморовського він разом з Туском намагатиметься проводити прагматичну політику.

Однак в умовах панування "правих, католицьких і націоналістичних ЗМІ", які мають великий вплив у Польщі, у цих політиків не буде свободи дій, резюмує експерт.

Не виключено і повторення сценарію 2005 року, коли в першому турі президентських виборів лідирував Дональд Туск, а в другому перемогу отримав Лех Качиньський: за нього проголосували 54% виборців.

Виборча кампанія була затьмарена не тільки подіями під Смоленськом 10 квітня, коли катастрофа президентського лайнера забрала життя ряду відомих польських політиків і громадських діячів, але і потужною повінню, тому агресивної агітації не спостерігалося.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 999 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ