Чт, 2024-04-25, 19:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 11 » Вибори ще не почалися, а вже безліч порушень. СБУ та МВС викривають
19:49
Вибори ще не почалися, а вже безліч порушень. СБУ та МВС викривають
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Голова СБУ Валентин Наливайченко запевняє, що у спецслужби достатньо сил і засобів для упередження будь-яких технологій фальсифікації результатів президентських виборів. Про це він сказав сьогодні на брифінгу в Києві.

За словами Наливайченка, на одній із виборчих дільниць працівники СБУ виявили спробу втілити технологію фальсифікації під назвою "Ріка", яка полягає у занесенні на територію виборчої дільниці додатково надрукованого і поміченого навпроти певної кандидатури виборчого бюлетеня з наступним винесенням і передачею певним особам чистого бюлетеня для голосування та отримання за це грошової винагороди.

Як зазначив Наливайченко, найбільш вразливим у цьому є друкування списків і фіксація дачі грошей за виконану "роботу". "Але у нас достатньо і сил і засобів, щоб таку брудну, примітивну закордонну технологію припинити", - запевнив голова СБУ.

Також він заявив, що на цих виборах спецслужба у співпраці з органами внутрішніх справ та прокуратурою не допустить використування під час голосування так званої "каруселі". "Каруселі" не буде, повірте мені. Зброя не стріляє тільки тоді, коли немає набоїв, а тому треба позбавити (організаторів цієї технології – ред.) "чорної" готівки у весь цей процес", - сказав він.

Разом з тим, Наливайченко закликав громадян не піддаватися на провокаційні чутки, які розповсюджують окремі "технічні" кандидати на пост глави держави.

За словами Наливайченка, СБУ відомо про плани деяких "технічних" кандидатів щодо розсилання запрошень, у яких стверджується, що виборець, який прийшов у день голосування до виборчої дільниці, має там же сплатити за комунальні послуги або заплатити за виборчий бюлетень, оскільки, як стверджується у подібних закликах, "виборчий процес є достатньо коштовним" тощо.

"Все це брехня. Ніяких оплат ніхто не встановлював", - наголосив Наливайченко.

Також він назвав брехнею інформацію про те, що начебто молоді люди, які не служили в армії, повинні з’являтися у день голосування на виборчу дільницю, маючи при собі відповідний документ для того, щоб потім цю людину було направлено на військові збори тощо.

СБУ зафіксувала у Донецькій та Луганській областях спроби підкупу членів дільничних виборчих комісій для проведення ними роботи з визнання недійсними результатів голосування на президентських виборах на окремих ДВК.

За словами Наливайченка, зокрема, у населеному пункті Патріотичне Новоазовського району Донецької області голова ДВК №62 виборчого округу №62 намагався примусити секретаря виборчої комісії розповсюджувати агітаційні матеріали на підтримку одного з кандидатів.

Також працівниками спецслужби виявлено дані щодо можливої наявності у Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій, Донецькій, Луганській та Харківській областях у Державному реєстрі виборців невідповідностей. Як зазначив Наливайченко, йдеться про так званих "двійників" - осіб, які нещодавно були зняті з реєстрації і зареєстровані у зруйнованих будинках, будівлях, яким змінили назви, адреси тощо.

За наявними даними, вказана електронна база містила інформацію на майже 10 тисяч осіб і може бути використана для фальсифікацій.

Крім того, працівники СБУ виявлені передумови до порушень виборчого законодавства у формуваннях Збройних Сил України. Зокрема, у виборчих списках військових частин Повітряного командування в Одесі неточності складають до 10% (зняття з реєстрації, зміна прізвищ, неточності у вигляді невідповідності декількох букв тощо), що може бути використано для видачі зайвих бюлетенів.

Як зазначив голова СБУ, для вчасного виправлення цих недоліків поінформовано МВС.

Також СБУ попередила місцеві органи влади Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Львівської областей про недопустимість видачі виборчих бюлетенів осіб, які тимчасово перебувають за кордоном, іншим особам. Для цього у взаємодії з МВС взято на контроль кількість бюлетенів, які відправлено за кордон відповідно до даних консульських установ.

Крім того, сказав Наливайченко, в СБУ фіксують недоліки організації підготовки і проведення виборів. Зокрема, у Тернопільській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Хмельницькій областях недостатній або відсутній технічний захист інформації у приміщеннях виборчих комісій, у тому числі через відключення від зовнішньої системи електропостачання, відсутність кодових замків, охорони тощо.

В Івано-Франківській, Донецькій, Луганській, Хмельницькій областях виявлено факти неповного складу комісій, через що деякі з них тимчасово припинили свою роботу.

Також існує проблема з виділенням приміщень під виборчкоми у Дніпропетровській, Житомирській, Чернівецькій, Волинській областях через відсутність договорів оренди власниками або у зв’язку з відсутністю коштів для укладення такої оренди.

Як зазначив Наливайченко, про всі ці виявлені факти поінформовано Центральну виборчу комісію, органи внутрішніх справ, Генеральну прокуратуру.

Від сьогодні на офіційному сайті Служби безпеки України почав роботу і буде щоденно оновлюватися розділ "Законність проведення виборів Президента України", - повідимив Наливайченко.

За його словами, у вигляді моніторингової таблиці тут буде розміщуватись інформація про виявлені СБУ порушення, у тому числі за телефонними, усними, письмовими зверненнями громадян, які мають бути усунуті для забезпечення законності виборів Президента України.

Також СБУ окремо повідомлятиме про хід усунення органами виконавчої влади та виборчими комісіями виявлених порушень.

Крім того, на цьому сайті будуть оприлюднюватися прізвища членів виборчих комісій, які допустили своїми діями чи бездіяльністю серйозні порушення.

"Всі матеріали нашого документування нікуди не пропадуть і будуть передані органам внутрішніх справ або прокуратурі, і "всі бажаючі" побачити себе в списку порушників там будуть", - запевнив Наливайченко.

Також він поінформував, що 31 грудня в СБУ та регіональних підрозділах започатковано цілодобову роботу телефонів довіри та створено оперативні групи для надання правової оцінки отриманих у встановленому законодавством порядку повідомлень громадян про порушення виборчого законодавства.

За фактами порушення виборчого законодавства вже порушено 20 кримінальних справ, заявили в МВС

За фактами порушення виборчого законодавства вже порушено 20 кримінальних справ. Про це повідомили у Департаменті зв’язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ України.

Так, з 19 жовтня 2009 року до 11 січня 2010 року під час проведення передвиборчої кампанії з виборів Президента України до органів внутрішніх справ із 24 регіонів надійшло 154 повідомлення про події.

Серед таких подій найбільше зафіксовано хуліганських проявів - 67, фактів виявлення агітаційних матеріалів, надрукованих з порушенням законодавства – 27. Із заявлених порушень вагому частку становлять крадіжки, пограбування, розбійні напади - 21. Також задокументовано вісім випадків втрати (крадіжки) печатки, вісім повідомлень про підкуп виборців. Сталося п’ять пожеж та підпалів, три випадки незаконної агітаційної діяльності, три - пошкодження майна, поінформували в ДЗГ.

Внаслідок проведених перевірок за зібраними матеріалами порушено 20 кримінальних справ. З них 11 - за ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України; 5 - за ст. 185 (крадіжка); 3 - за ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна); 1 - за ст. 357 (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток).

Також стосовно 44 осіб складено адміністративні матеріали, зокрема, за ст. 189-2 (порушення правил виготовлення та порядку обліку і зберігання печаток та штампів, а так само виготовлення, ввезення, реалізація та використання самонабірних печаток), 212-13 (виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск) КупАП.

Для розгляду за належністю направлено сім матеріалів до прокуратури та один - до територіальних виборчих округів (комісій). Також винесено 48 постанов про відмову в порушенні кримінальної справи. За рештою матеріалів рішення не прийнято, проводяться перевірки.

На Тернопільщині спостерігачі виявили низку порушень в роботі ОВК та веденні передвиборчої агітації

На Тернопільщині спостерігачі громадської організації "Опора" виявили ряд порушень в роботі ОВК та веденні передвиборчої агітації. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив спостерігач від ГО "Опора" Ігор Сцібайло.

Він розповів, що, зокрема, спостерігачі виявили факт використання членами Окружної виборчої комісії №167 у місті Зборові авторучок з написом "Янукович – наш президент". За словами Сцібайла, голова ОВК пояснив використання канцелярських приладів із символікою одного з кандидатів відсутністю фінансування. Крім того, "голова комісії зізнався, що папір було отримано від БЮТ і що комісія готова прийняти допомогу від будь-якої політичної сили, оскільки коштів на канцтовари не надійшли", розповів Сцібайло. Він додав, що після зауваження спостерігачів голова ОВК пообіцяв стерти написи з отриманих ручок.


Виявили спостерігачі й інші порушення. "На будинку Теребовлянської райдержадміністрації висять агітаційні плакати Віктора Ющенка. Також мають місце численні факти роздачі представниками БЮТ актів на землю чи купленої за державні кошти медичної апаратури разом із буклетами про Юлію Тимошенко. У багатьох церквах під час Різдвяних свят читалися вітання від Олега Тягнибока", – розповів Сцібайло.

За його інформацією, в окремих селах виборчі дільниці перенесено з клубів, де немає опалення, в приміщення шкіл або сільрад, які мають меншу площу. "З одного боку це порушення, але ми розуміємо, що люди повинні якось працювати, а це важко робити в неопалюваному приміщенні", – зауважив Сцібайло.

Загалом, за його оцінкою, готовність матеріально-технічної бази виборчих комісій в регіоні наразі становить 80%.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1291 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ