Чт, 2024-04-25, 12:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 17 » Війна світів: уряд кидає виклик газовій монополії Росії
15:06
Війна світів: уряд кидає виклик газовій монополії Росії
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" закупить у російського "Газпрому" 26 млрд куб м газу в 2012 році, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко в ефірі телеканалу "Інтер" у п'ятницю, 16 листопада.

"У цьому році купимо у Росії 26 млрд куб м. Анонсували 27, але закупимо 26", - зазначив міністр.


Бойко підкреслив, що Україна буде платити виключно за спожитий обсяг палива, незважаючи на претензії РФ з приводу скорочення закупівель.


"У наступному році ми ще зменшимо закупівлі у "Газпрому", якщо не буде зменшення ціни", - резюмував міністр.


Як повідомлялося, раніше заступник голови "Нафтогазу" Вадим Чупрун повідомив , що компанія купить у "Газпрому" 27,5 млрд куб м газу в поточному році. За його словами, в наступному році закупівлі газу у РФ планується скоротити до 20 млрд куб м.


"Нафтогаз України" в першому кварталі 2012 року імпортував російський газ за ціною близько 416 дол за 1 тис куб м, у другому - близько 425 дол за 1 тис куб м, в третьому - близько 426 за 1 тис куб м, у четвертому - близько 430 дол за 1 тис куб м.


За даними Державної служби статистики, в цілому імпорт російського газу в Україну в 2011 році склав 40 млрд 1747000 куб м, його вартість - 12 млрд 361,172 млн дол.


Прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу на 2012 рік передбачає імпорт "Нафтогазом України" 27 млрд куб м газу, а також підконтрольної бізнесменові Дмитрові Фірташу Ostchem Holding Limited (Кіпр) - 8,124 млрд куб м.


Довідка

НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти через трубопроводи по території країни.


Бойко: Україна готова до суду з Росією щодо закупівель газу і не задоволена умовами транзиту до Європи


Україна готова до можливої судової тяганини з РФ з приводу закупівель газу, а також не задоволена умовами діючого контракту з транзиту російського газу в Європу, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко в ефірі телеканалу "Інтер" в п'ятницю, 16 листопада.


"У нас є суперечки (з Росією з приводу закупівель газу), можуть бути навіть судові. Якщо буде суд - значить, буде ... Ми готові, вивчили цей варіант. І, в тому числі, отримали консультації з транзитним контрактом, який, на жаль, нас не влаштовує. Але, тим не менш, він був підписаний, і, не дивлячись на всі тертя з російськими колегами, ми в повній мірі виконуємо зобов'язання перед Європою щодо забезпечення транзиту російського газу", - зазначив міністр.


Бойко повідомив, що Україна готова відстоювати національні інтереси в судах.


"Ми абсолютно праві і ми будемо діяти так, як відповідає нашим національним інтересам Будемо це відстоювати в Стокгольмі, або в Лондоні, або в Парижі. У нас іншого виходу немає", - уточнив він.


Бойко підкреслив, що низкою європейських компаній уже вдалося домогтися зниження ціни на російський газ в ході судових розглядів з "Газпромом".


Як повідомлялося, Україну не влаштовує ціна газу, що закуповується у РФ за контрактом від 2009 року. У зв'язку з цим, країна значно скорочує закупівлі російського газу.


У свою чергу, Росія вважає, що зниження закупівель до заявлених Україною обсягів суперечить чинному контракту, не виключає звернення до суду з цього приводу.


"Газпром" і "Нафтогаз України" 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з якими українська сторона отримала знижку в ціні на газ, яка дорівнює величині зниження експортного мита при поставках газу в Україну.


Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом України" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладена базова ціна в 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.


Відзначимо, що газове питання є наріжним каменем в українсько-російських двосторонніх відносинах.


Раніше неодноразово повідомлялося про безуспішні спроби України домогтися зниження вартості російського газу, що постачається до України.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1158 | Додав: admin | Теги: Уряд, Росія, газова монополія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ