Ср, 2024-04-24, 12:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 29 » Викрадену з одеського музею картину Караваджо знайшли в Берліні
17:43
Викрадену з одеського музею картину Караваджо знайшли в Берліні
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/


Картина знаменитого італійського художника епохи Відродження Мікеланджело да Караваджо "Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди", викрадена з Одеського музею західного і східного мистецтва два роки тому, знайдена. Про це заявив начальник одеської обласної міліції Михайло Яцків. За його словами, картина була виявлена в Берліні 25 червня. За підозрою в її викраденні заарештовані троє громадян України та житель Німеччини, пише газета "Сегодня".
Як повідомив Михайло Яцків, спочатку картину привезуть до Києва. А згодом відправлять у рідний музей Західного і Східного мистецтва. В Україну після двох років пошуків полотно доставлять у супроводі співробітників спецпідрозділу МВС "Титан".

"Затримані зловмисники раніше вже потрапляли в поле зору правоохоронців, - сказав головний радник міністра внутрішніх справ Костянтин Стогній. - Але тоді їх причетність до викрадення полотна Караваджо довести не вдалося. Тепер, після експертизи, проведеної німецькими та українськими фахівцями, встановлено справжність картини, оскільки необхідно було переконатися, чи це не копія".

Стогній підтвердив, що в операції були задіяні співробітники одного із структурних підрозділів центрального апарату МВС. За даними видання, це офіцери міліції з нещодавно створеного секретного Управління спецоперацій, що займається оперативними розробками організованих злочинних угруповань.

Як повідомив міністр МВС Анатолій Могильов, в даний час вирішується питання про екстрадицію до України українців, які затримані. Крім того, за його словами, затримано учасника цього угрупування на території України, передає Інтерфакс-Україна.

Відповідаючи на питання про те, чи була ця картина викрадена на замовлення, Могильов зазначив, що ця картина була вкрадена і доставлена в Берлін як "предмет цінний" не для певного замовника. За його словами, її доставили в Берлін з метою пошуку покупців і відповідно продажу цієї картини. Зараз встановлюється, яким чином ця картина змогла перетнути кордон України.

"Проведено більше 20 обшуків, доведена причетність до більш як 20 кваліфікованих крадіжок на території України", - розповів глава МВС.

Міністр зазначив, що ця група діяла протягом кількох років в Україні і спеціалізувалася на крадіжках досить великих цінностей.

"Німеччина потрапила під приціл вже давно. Там великий чорний ринок серед російськомовних любителів мистецтва, - розповіло джерело в одеській міліції .- Ми зв'язалися з німецькою поліцією, яка почала опрацьовувати підпільних дилерів антикваріату. "Поцілунок Іуди" знайшли випадково - трьох українців запідозрили в незаконному продажу зовсім іншого твору мистецтва і провели обшук квартири одного з них. Крім Караваджо, були знайдені й інші шедеври. Саму картину грабіжники згорнули під час перевезення в трубку. Через це фарба на полотні трохи потріскалася, але пошкодження незначні".

Незважаючи на запевнення міліції, що справжність картини встановлена, в одеському музеї поки що не поспішають радіти. "Боюся, щоб ця знахідка не виявилася такою ж "пустишкою", як інформація про продаж Караваджо на одному з московських інтернет-сайтів за 60 млн рублів. Пізніше з'ясувалося, що це "качка", запущена міліцією, яка пробувала зловити злодіїв на "живця", - говорить директор музею Володимир Островський. - Якщо ж картина дійсно наша, забезпечимо гідний прийом. Буде виставка однієї картини - Караваджо".

Полотно Караваджо "Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди" було вкрадене з Одеського музею Західного і Східного мистецтва в ніч проти 31 липня 2008 року. Зловмисник зламав вікно на другому поверсі, піднявшись туди по риштованнях. При цьому не спрацювала сигналізація. Злодій вирізав картину з рами і тим же шляхом покинув місце злочину. Вартість картини оцінюють в 100 млн доларів. Така сума у багатьох експертів викликає сумніви, так само як і справжність самої картини. Кажуть, що писав її учень Караваджо. Це вважається найбільшим пограбуванням українських музеїв.

Серед інших найбільших музейних пограбувань в історії України також був випадок у 1997 році, коли з Чернігівського художнього музею двоє злочинців, озброївшись обрізом, зв'язали охоронця, вимкнули сигналізацію та забрали 10 картин європейських майстрів, вартість яких оцінили в 3,5 млн доларів. Злочин не розкрито й досі.

У 2007 році з Тернопільського обласного художнього музею вкрали етюд Іллі Рєпіна "Український пейзаж" вартістю 2 млн доларів. Через півроку правоохоронці затримали злодія - двічі судимого киянина, картину повернули.

У 2006 році з садиби родини художниці Марії Примаченко у селі Болотня на Київщині зникли понад 100 її полотен на суму 800 тисяч доларів. Через два місяці більшість картин знайшли.

У 1998 році з Чернігівського художнього музею вкрали "Портрет дівчини в білому чепчику" Жана-Батіста Греза вартістю 500 тисяч доларів. Картину знайшли через три роки.

У 2005 році в Одеському художньому музеї зникла картина Івана Айвазовського "Морський вид". Полотно вартістю 350 тисяч доларів виявили через півроку на Кіровоградщині.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 1072 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ