Чт, 2024-04-25, 11:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 13 » Виправдали колишнього даїшника, який вбив підлітка і свого напарника
15:44
Виправдали колишнього даїшника, який вбив підлітка і свого напарника
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Одеська Феміда відпустила на свободу колишнього міліціонера Миколу Гончарука, від рук якого в 1993-му і 1995 роках загинуло двоє людей. Про це йдеться в судових вироках, які має в розпорядженні "Сегодня".

28 травня 1993 року старшина ДАІ Микола Гончарук з напарником на "Москвичі" збили 15-річного підлітка Максима Будаєва, що їхав на мотоциклі. Хлопець загинув.

"Даїшники пересувалися на авто без проблискових маячків і розпізнавальних знаків міліції, - згадує мати загиблого підлітка Світлана Будаєва. - На суді Гончарук розповідав, що вони вирішили таким чином зупинити мотоцикл, що рухався із швидкістю 20 км/год, з трьома підлітками. Через зіткнення з "Москвичем" мій син впав на дорогу і напоровся на лозину, що стирчала біля узбіччя. Лозина наскрізь проткнула йому легені і печінку, почався внутрішній крововилив. Але замість того щоб надати допомогу підліткам, Гончарук з товаришем вискочили з машини і почали бити Максима, що нерухомо лежав, кулаками і палицею (згідно з результатами медекспертизи у Максима було зламано 16 ребер, проткнута печінка і легеня, а також виявлено струс мозку - ред.). Згодом я дізналася, що Гончарук отримав премію і вдячність від начальства за цю "операцію"!

Максим Будаєв помер у лікарні після двох операцій на наступну добу після ДТП. Цікаво, що співробітники навіть не спромоглися надати меддопомогу або викликати швидку. Тому в лікарню Максима доставили лише через дві години після події. Усі ці факти були пізніше встановлені слідством і доведені на суді. Проте старшину Гончарука так і не затримали, завівши лише кримінальну справу "за фактом ДТП". Більше того, незважаючи на слідство, правоохоронець ще два роки після трагедії справно ніс службу разом зі своїм напарником.

У 1995-му Гончарук "випадково" вбиває з табельної зброї за неясних обставин того самого напарника, з яким у 1993-му збив трьох підлітків. На суді старшина запевняв, що куля з його пістолета потрапила в чоло колезі "з необережності".

Але батько загиблого міліціонера наполягав: Гончарук свідомо убив його сина - нібито через те, що той виявився небезпечним свідком розправи над підлітками і, мучений совістю, збирався надати свідчення проти напарника. Проте Гончарук знову не потрапляє за ґрати. Напередодні останнього засідання суду в 1996-му він тікає.

13 років екс-даїшника шукав карний розшук. Лише у 2009 році Гончарука затримують за досить курйозних обставин (він прийшов у банк просити кредит на бізнес) і поміщають у СІЗО (при цьому Гончарук запевняє, що не ховався, а усі ці роки спокійнісінько жив у себе вдома - ред.).

Те, що сталося далі з колишнім міліціонером, нагадує театр абсурду. У 2010-му Київський райсуд Одеси таки визнає його винним в смерті двох осіб. Гончарука звинувачують відразу за чотирма статтями КК - скоєння ДТП, що спричинила смерть людини, перевищення службових повноважень, ненадання допомоги потерпілому і вбивство "з необережності". Злочинцеві тоді дали 8 років в'язниці.

Але Гончаруку знову вдається уникнути покарання! Він подав апеляцію на "несправедливий" вирок. Остаточно "пересуджували" справу в Приморському райсуді Одеси. Суддя Олексій Капля врахував "позитивні характеристики" Гончарука і засудив до 5 років за ґратами,.. тут-таки звільнивши "у зв'язку із закінченням терміну давності" вчинених злочинів.

Для Світлани Будаєвої звільнення вбивці її сина стало справжнім шоком. "Я шукатиму правди у Верховному суді. Якщо потрібно, дійду і до Європейського суду, -обурюється одеситка. - Крім того, за вироком 2010 року винуватець смерті мого сина повинен був віддати мені 250 тис грн. Але Приморський райсуд забув про це".

Тимчасом, на думку правознавців, Миколу Гончарука відпустили на свободу незаконно. "За ст.49 КК особа, що ухилялася від слідства, не має права на звільнення від відповідальності за злочин по закінченню терміну давності. Тому вирок неправильний, його можна легко оскаржити у будь-якій судовій інстанції", - стверджує юрист Ігор Завальнюк.

Минулого року мотоцикліст, якого затримали за порушення правил дорожнього руху на Сумщині, помер від внутрішнього крововиливу в легенях в результаті падіння на нього начальника ДАІ одного з районів області. За словами судмедекспертів, слідів побоїв на тілі водія немає, а смерть настала через сильне здавлювання грудної клітки.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 885 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ