Ср, 2024-04-24, 15:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 9 » Виробництво сигарет в Україні впало більше ніж на 20%
13:04
Виробництво сигарет в Україні впало більше ніж на 20%
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

За даними галузевої асоціації "Укртютюн", з моменту набуття чинності новими ставками акцизу на тютюнові вироби в травні цього року обсяги випуску сигарет вітчизняними підприємствами зменшилися на 21,5%. Виробники говорять, що споживачі переорієнтовувалися на дешевші сигарети і контрабанду.

Депутати стверджують, що українці стали менше палити. Проте дані соціологічних досліджень свідчать, що цього не відбулося, пише "КоммерсантЪ-Украина".

За даними асоціації "Укртютюн", в травні-вересні обсяг виробництва сигарет в Україні знизився на 21,5% - до 47,03 млрд шт. З початку року в країні було вироблено 85,22 млрд шт сигарет проти 98,77 млрд шт роком раніше. Зазначимо, що до травня падіння виробництва, обумовлене кризою, не перевищувало 2%. За словами гендиректора асоціації Валентини Хоменко, тютюнові компанії були вимушені зменшити обсяг виробництва через зниження попиту, викликаного подорожчанням у зв'язку з останнім підвищенням ставок акцизного збору.

З 1 травня набув чинності ухвалений 31 березня закон, згідно з яким адвалорная складова акцизного збору на тютюнові вироби зросла з 16% до 20%, а специфічна - з 15,6 грн до 35 грн/1000 шт для сигарет без фільтру і з 37,5 грн до 60 грн/1000 шт для сигарет з фільтром. Специфічна ставка з початку наступного року повинна індексуватися на рівень інфляції. Влітку Кабмін запропонував підвищити адвалорну ставку ще раз - до 36%.

Один з авторів закону про ставки акцизного збору, що діють зараз, народний депутат Олег Ляшко (БЮТ) вважає, що негативна динаміка обсягу виробництва сигарет свідчить про зниження їх споживання.

"Скорочення споживання корелюється з падінням виробництва. Про які-небудь ознаки збільшення нелегальних продажів мова не йде", - упевнений депутат. Він також вважає, що досягнута і інша мета закону - підвищення доходів до держбюджету. За даними ДПАУ, з початку року обсяг акцизного збору від тютюнових виробів збільшився в порівнянні з минулим роком в 2,6 разу - до 5,7 млрд грн. "Сума відрахувань, звичайно, менше, ніж ми планували, але трохи", - говорить Ляшко.

Виробники не розділяють цю думку. "Падіння виробництва на рівні 20% викликане різким підвищенням цін на сигарети через збільшення акцизу в травні. Після травневого підвищення акцизів ціни на пачку сигарет без фільтру були збільшені на 1,25-1,6 грн, на пачку сигарет з фільтром - на 1,7-3 грн", - зазначає директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько.

В результаті українські споживачі перейшли на дешевші сигарети, що нелегально ввозяться з Росії і Молдови, запевняє Хоменко. У неофіційних бесідах представники галузі говорять, що ситуація все більше нагадує 2000-2001 роки, коли кожна третя пачка сигарет, що продається в Україні, була контрабандною. Тому компанії починають згортати програми з модернізації виробництва і планують скорочення штату.

Ввезення сигарет з Росії і Молдови пояснюється тим, що в цих країнах для виробників створені кращі умови, ніж в Україні. Збір на пачку найдешевших сигарет (вартістю 1,6 грн до сплати акцизу) в Україні становить 1,02 грн, в Росії в перерахунку на гривні - 0,42 грн, а в Молдові - 0,07 грн. На найдешевші сигарети з фільтром (3 грн) в Україні - 2 грн, в Росії - 0,83 грн, в Молдові - 0,17 грн. У асоціації "Укртютюн" розповіли, що мають в своєму розпорядженні дані МВС, згідно з якими за 8 місяців поточного року в Україні була затримана контрабандна тютюнова продукція на 1,82 млн грн, що в 26 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Втім, начальник прес-служби Держмитниці Світлана Судак говорить, що спроб вивозу сигарет з України більше, ніж спроб ввезення. "Якщо ми і затримували при імпорті нелегальне ввезення сигарет, то в основному дешевих. Навпаки, це з України нелегально вивозилася продукція", - зазначає вона. Це пояснюється тим, що мінімальна ціна пачки сигарет в країнах Євросоюзу сягає 5 євро.

Тим часом дані соціологічних досліджень говорять про те, що в перевагах українських курців відбулися серйозні зміни. За даними Інституту соціальної і політичної психології Академії педагогічних наук України, число курців в Україні з 2004 року лише зростає. При цьому, згідно з проведеним інститутом з 14 по 20 вересня опитуванням, третина респондентів перейшла на дешевші, а значить, менш якісні сигарети, 5-8% - на продукцію з сусідніх країн. При цьому 57% респондентів заявили, що подальше підвищення цін на сигарети може призвести до того, що вони почнуть купувати нелегальну продукцію, з якої податки не сплачуються.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1490 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ