Пн, 2024-04-29, 09:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 28 » Вирок Луценка обурив Україну
15:02
Вирок Луценка обурив Україну
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Печерський райсуд, який зібрав аншлаг, поставив крапку в справі екс-глави МВС Юрія Луценка. Вирок - 4 роки з конфіскацією майна (нагадаємо, прокуратура просила 4,5 року, а сам Луценко стверджував, що отримає 8 років). Враховуючи, що 14 місяців Луценко вже провів за ґратами, на волю він вийде в грудні 2014 року.

Також він має сплатити на користь МВС 643 тис грн компенсації за перевитрату коштів на святкування Дня міліції. Крім того, Луценка позбавили статусу держслужбовця першого рангу і права протягом двох років після виходу на свободу обіймати відповідальні посади. Його водій Леонід Приступлюк отримав три роки умовно, повідомляють Олександр Ільченко, Анастасія Рафал і Дмитро Коротков в статті "Операція: Луценко-2014" в газеті "Сегодня".

Нерозбірливе читання суддями протягом шести годин обвинувального вироку посилило враження фарсу, ділиться своїми враженнями з читачами газети "Экономические известия" автор статті "Суд сам себе висік" Костянтин Рильов. Під час зачитування не можна було в залі розібрати ні слова, зате з вулиці добре було чути, як прихильники екс-міністра скандували: "Юрі - волю!"

Відчуття спектаклю також посилювалося від багатьох віп-персон у залі суду, дипломатів. Крім колег Юрія Луценка з НУ-НС там був помічений "бютівець" Олександр Турчинов і лідер "УДАРу" Віталій Кличко. "Думаю, вирок буде таким, як замовили, тобто 4,5 року з конфіскацією", - сказав пан Луценко перед початком засідання.

Через шість годин після початку засідання суддя Оксана Царевич приступила до оголошення резолютивної частини вироку. Проте щось у суддів пішло не так. Оголосивши, що Юрій Луценко повинен відшкодувати державі збитки в розмірі 643 тис грн, а також про позбавлення його першого рангу державного службовця, пані Царевич несподівано замовкла, пише Валерій Кучерук в статті "Як двічі два" в газеті "КоммерсантЪ-Украина".

Розгублено подивившись на Сергія Вовка, вона протягнула йому стос паперів з вироком. "Ну?" - не витримали присутні, проте пан Вовк нічого не відповів і, недовго радившись з колегами, разом з ними мовчки вийшов із залу. "Швидше за все, у вироку стояли крапки, - поспішив прокоментувати ситуацію Юрій Луценко. - Вони просто забули поставити термін!"

Втім, за кілька хвилин колегія суддів повернулася в зал, і пан Вовк оголосив вирок - 4 роки позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною обіймати керівні посади протягом трьох років. Суд врахував час, проведений Юрієм Луценком у Лук'янівському СІЗО - з 27 грудня 2010 року. Таким чином, термін, що залишився, становить 2 роки і 10 місяців.

Вердикт Луценко сприйняв спокійно і назвав його "подарунком президенту до другої річниці інавгурації". "Я думав, після цього пролунає: дорогий Вікторе Федоровичу, вітаємо вас з другою інавгурацією", - прокоментував Юрій Луценко рішення суду.

А ось опозиційні нардепи на чолі з Олександром Турчиновим, які майже весь час оголошення вироку стояли в коридорі, вирішили взяти кімнату суду штурмом, але їх відтіснив "Грифон", а самого підсудного відвезли з суду. Адвокати Луценка вважають справу замовною і заявили, що оскаржать вирок у суді вищої інстанції. За законом, у них є на це 15 днів.

"Ми не визнаємо цього вироку, оскільки він нелогічний і невідомо на чому ґрунтується - з таким же успіхом його можна було оголосити через тиждень після початку першого засідання у цій справі", - вже на вулиці заявив журналістам Олексій Баганець. У свою чергу представник держобвинувачення Віктор Клименко визнав вердикт справедливим.

"Вирок Печерського суду аргументований в першу чергу доказами, отриманими в ході судового слідства, - підкреслив він. - Я впевнений, що сьогоднішній вирок зробить наше суспільство кращим, оскільки кожен буде розуміти, що призначення на високі державні посади - це персональна відповідальність за свої дії". Після цього прихильники Юрія Луценка закидали прокурора сніжками, і йому довелося повертатися в будівлю суду.

Як пишуть "Экономические известия", цей "автоматичний" голос суддів - знаковий. Таким нічого не виражається, позбавленим дикції, змазаним тоном можна прочитати що завгодно. І таблицю множення. І постанову про розстріл за неправильну парковку. Це конвеєр. Суддя не асоціює себе з вироком, який він оголошує. Він тільки "оглашатель". Адже в даному рішенні не були враховані десятки свідків на користь обвинуваченого.

"Колись суддя Вовк і ці дві його дівахи будуть покарані за свідомо неправосудне рішення, - сказав газеті "Экономические известия" народний депутат від "Нашої Україна - Народної самооборони" Володимир Ар'єв. - За засудження невинної людини. Є така стаття в КК, яка передбачає конкретний тюремний термін. Може, це буде не через рік, може, через десять років. Але за такі рішення потрібно карати суддів".

Газети запропонували своїм читачам думки деяких експертів і політиків з приводу вироку Юрія Луценка.

"Судді виконували номер. Вони не виносять зараз вирок, а лише озвучують його, - каже політолог Володимир Фесенко. - Повне відчуття фарсу! Висунули звинувачення, які, крім посмішки, нічого не викликають". На думку експерта, за те, за що судили Юрія Луценка, можна засудити будь-якого міністра. Але найгірший ефект для влади - публічна дискредитація судової системи. На очах усієї Європи. "Судова система нагадала унтер-офіцерську вдову, яка відшмагала себе сама", - резюмував пан Фесенко.

Віктор Балога, глава Міністерства з питань надзвичайних ситуацій: "Мене засмутив цей вердикт. Я ніколи не приховував, що хотів звільнення пана Луценка. Те, що йому поставили в провину, дрібне і непереконливе. Покарання явно неадекватне діянням. Максимум, що його могло чекати, - це відшкодування збитків. Винесений вирок віддаляє Україну від Європи. Там не практикують тюремної ізоляції за посадові злочини такого масштабу".

Віталій Кличко, лідер партії "УДАР": "Вирок несправедливий. Це рішення суду разом з вироком Юлії Тимошенко фактично ставить хрест на всій системі українського правосуддя. Особливо якщо порівняти звинувачення на адресу екс-міністра внутрішніх справ з тим рівнем корупції, що безкарно розквітає у вищих ешелонах влади. Я неодноразово повторював, що справи Луценка і Тимошенко мають політичне забарвлення. Сьогодні це очевидно всім, як і те, що країна продовжує скочуватися у прірву авторитаризму".

Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи: "Такого вироку Юрій Луценко не заслужив. Цей вирок - незаконний і несправедливий. Весь процес - знущання над правосуддям. Безсумнівно, його провину не доведено, його засуджують за ті управлінські рішення, які не можуть спричинити кримінальну відповідальність. Це все дуже погано і вкрай негативно позначиться на іміджі країни".

Владислав Лук'янов, народний депутат від Партії регіонів: "Дохлого кота штовхати ногами вважаю нижче своєї гідності. Луценко заслуговує жалю. Але подумайте про простих громадян, які не є високими чиновниками, і вони несуть відповідальність жорсткішу. Можна за вироком як людині співчувати будь-кому, але потрібно на посаді робити все, щоб не було притягнення до відповідальності".

Ігор Когут, голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив: "Я вважаю покарання Луценка несиметричним щодо злочину, в якому він звинувачується. Таке рішення суду прийнято, щоб не пустити Тимошенко і Луценка на вибори. Реакція Європи буде однозначно яскравою".

Володимир Олійник, народний депутат від Партії регіонів: "Добре, що починають притягати до відповідальності не тільки простих людей, а й високих чиновників. Я вважаю, що це рішення матиме профілактичну дію, на ставлення чиновників до розподілу бюджетних коштів".

Юрій Гримчак, народний депутат від НУ-НС: "Сьогодні всі, хто був присутній на процесі, зрозуміли одну річ: судді вперше в житті бачили вирок. Це не був суд, не був вирок суду, це був вирок політичної системи політику, щоб він не міг балотуватися і брати участь у політичному житті".

Рішення у справі Юрія Луценка викликало осуд міжнародної громадськості. Глава делегації Європарламенту з питань співпраці з Україною Павел Коваль (Польща) назвав вирок "надзвичайно драконівським". "Вирок прикметний тим, що там взагалі немає ознак корупції", - зазначає євродепутат.

Британія і Польща засудили політично вмотивоване судочинство в Україні, а Євросоюз оприлюднив спільну заяву комісара ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле і керівника зовнішньополітичної служби ЄС Кетрін Ештон: "Ми розчаровані вердиктом щодо Луценка, який означає, що в Україні тривають судові процеси, які не відповідають міжнародним стандартам чесного, прозорого і незалежного правосуддя".

Німецький депутат Марія-Луїза Бек ("Альянс лібералів і демократів за Європу") назвала Юрія Луценка жертвою політичної вендети, пише Олена Яхно в статті "Чотири роки політичної вендети" в газеті "День". "Суд проти нього був несправедливим, що було детально засвідчено спостерігачами з Данського Гельсінського комітету. Окрім того, "злочини", в яких його звинувачують, не можуть виправдати такий термін його ув’язнення, навіть якщо б прокуратура змогла довести всі звинувачення проти нього".

І ще один момент. Існує думка, що Тимошенко та Луценко, коли були при владі, не поміняли систему. І в нинішній ситуації є якийсь відсоток їхньої вини. Дійсно, в тому, що відбувається в Україні, є величезна провина команди "помаранчевих", яка багато часу витрачала на з’ясування стосунків. Є величезні кадрові помилки. Невипадково з 20 осіб, які пройшли за списком "Народної самооборони", 15 продали Луценка і радісно пострибали в "тушки".

Але з іншого боку, весь народ зараз сидить у соціальних мережах, обурюється Печерським правосуддям у Facebook, але на цьому все й закінчується. На вулиці ніхто не виходить! І це теж показовий момент. Суспільство також має дозріти, аби сказати "ні" беззаконню та судовому свавіллю, підсумовує Олена Яхно.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1194 | Додав: adminA | Теги: Вирок Луценка обурив Україну
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ