Чт, 2024-04-25, 01:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 29 » Вищий спецсуд залишив Тимошенко 7 років
15:45
Вищий спецсуд залишив Тимошенко 7 років
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга захисту екс-прем'єра України Юлії Тимошенко на вирок у "газовій справі" задоволенню не підлягає.

"Колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає", - зачитав мотивувальну частину ухвали суддя Олександр Елфімов на засіданні Вищого спецсуду, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У рішенні наголошується, що докази зібрані належним чином. "Колегія суддів, беручи до уваги, що правило допустимості доказів є предметом регулювання національного законодавства, вважає, що суди зробили правильний висновок про доказ провини Тимошенко у скоєнні інкримінованого їй злочину", - сказав суддя-доповідач.

Суд також вважає безпідставним твердження захисту екс-прем'єра про те, що в діях Тимошенко не було мотивів.

Нагадаємо, що колегія суддів Вищого спецсуду на засіданні 16 серпня взялася до розгляду касації, а 21 серпня суд завершив слухання і пішов до нарадчої кімнати для ухвалення рішення.

Інформацію про те, що ухвалу суду буде оголошено о 10.00 29 серпня, було оприлюднено на офіційному сайті Вищого спецсуду.

Тимошенко не була присутня на слуханнях, бо перебувала на лікуванні в Центральній клінічній лікарні №5 Харкова.

Адвокати Юлії Тимошенко просили вищу судову інстанцію визнати незаконними рішення Печерського районного та апеляційного судів, за якими екс-прем'єра визнано винною, скасувати їх і закрити справу через відсутність складу злочину.

Адвокат Тимошенко Юрій Сухов не виключали того, що Вищий спецсуд передасть "газову справу" Юлії Тимошенко на додаткове розслідування чи новий судовий розгляд. Таку думку він висловив на засіданні 16 серпня, виступаючи з поясненнями на підтримку касаційної скарги. Адвокат попросив Вищий спецсуд у такому випадку врахувати стан здоров'я Юлії Тимошенко та не обирати їй запобіжного заходу.

Рішення касаційної інстанції набирає чинності з моменту оголошення. Воно може бути оскаржене в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

Якби касаційна інстанція задовольнила скаргу захисту частково (направила на додаткове розслідування в прокуратуру, в суд першої інстанції або Апеляційний на новий розгляд) або ж виправдала екс-прем'єра, то в Юлії Тимошенко були б шанси опинитися на волі, оскільки за іншими кримінальними справами, порушеними стосовно Тимошенко, немає діючого запобіжного заходу, пов'язаного з утриманням під вартою.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових умов з Росією в 2009 році.

29 грудня 2011 року Апеляційний суд залишив у силі цей вирок, відхиливши всі клопотання захисту; на оголошенні рішення були присутні лише прокурори, захисту екс-прем'єра і самої Тимошенко не було.

Екс-прем'єр відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року. 9 травня її було переведено в ЦКБ №5 для проходження курсу лікування. Лікування та реабілітація екс-прем'єра проводиться за рекомендаціями лікарів з берлінської клініки "Шаріте".

Захисник екс-прем'єра Сергій Власенко стверджує, що рекомендації німецьких лікарів та міжнародної медичної комісії про забезпечення 8 тижнів без стресу для Юлії Тимошенко не виконуються.

Тим часом у Харкові проходять судові засідання ще за одним звинуваченням, інкримінованим Юлії Тимошенко, яке стосується діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України". На цих засіданнях Тимошенко також не присутня. Засідання відкладаються через стан здоров'я екс-прем'єра. Брати участь в засіданнях суду у режимі відеоконференції Тимошенко категорично відмовляється.

Крім того, стосовно екс-прем'єра є й інші звинувачення з боку прокуратури - щодо машин швидкої допомоги, за Кіотським протоколом, які в даний час не передані на розгляд в суди.

Тимошенко та її адвокати оскаржуватимуть рішення Вищого спец суду в Європейському суді

Захист екс-прем'єра України Юлії Тимошенко має намір оскаржити рішення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, який залишив у силі вирок щодо "газової справи", в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

"На сьогоднішній день абсолютно ясно, що все це затягування, яке відбувалося в цьому суді (Вищий спецсуд), було пов'язано тільки з одним - щоб вчора Європейський суд не міг розглянути порушення ст.6 Європейської конвенції з прав людини. Але буквально до кінця тижня нами буде завершено доповнення скарги та передано в ЄСПЛ саме в частині відсутності справедливого правосуддя для Тимошенко в Україні ", - заявив після оголошення рішення суду захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко.

У свою чергу дочка Тимошенко Євгенія також підтвердила наміри захисту звертатися в ЄСПЛ. "Ми сьогодні знову отримали ганебне рішення, яке ще раз доводить, що в Україні почалася диктатура. Ми не зупинимося в нашій боротьбі", - підкреслила Євгенія Тимошенко.

Голова Ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк заявив, що сьогоднішнє рішення Вищого спеціалізованого суду України є політично мотивованим. Європейський суд з прав людини визнає, що Тимошенко не мала в Україні права на справедливий суд.

За його словами, судове засідання ще раз засвідчило, що "жодного складу злочину в діях колишнього прем’єр-міністра не було". "За словами представників генпрокуратури, Тимошенко не підписувала газовий контракт, особистої вигоди не було, ніяких директив не потрібно було", - наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що рішення ВССУ, який визнав закононним ув’язнення Тимошенко на сім років, є абсолютно політично мотивованим.

Він підкреслив, що Юлія Тимошенко отримає право на справедливий суд тільки в Європейському суді з прав людини. "Саме тому вони затягували розгляд цієї справи. Але це нас не зупинить від того, щоби подати нову скаргу до Європейського суду з прав людини. І ми переконані, що цей суд задовольнить всі подання, які стосуються Тимошенко", - наголосив голова Ради Об’єднаної опозиції "Батьківщина".

"У першу чергу Європейський суд з прав людини визнає, що це було незаконне ув’язнення. Переконаний, що суд визнає, що було втручання в приватне життя, що були політичні переслідування та застосування тортур і найважливіше - що Тимошенко не мала в Україні права на справедливий суд. І тому вона буде виправдана", - підкреслив Арсеній Яценюк.

Суддя зачитував ухвалу понад 2,5 години. Народні депутати від опозиції, присутні в залі суду, слухали ухвалу стоячи.

Прокуратури задоволені рішенням суду, і кажуть що воно обгрунтоване

Державне обвинувачення згідно з рішенням Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який залишив у силі вирок щодо "газової справи" екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.

"Касаційний суд погодився з рішеннями, які були прийняті судами першої та апеляційної інстанції ... Ми погоджуємося з рішенням касаційного суду. За нашим переконанням, вина засудженої Тимошенко повністю доведена зібраними у справі доказами", - сказала прокурор Оксана Дрогобицька по закінченні засідання Вищого спецсуду.

"Незважаючи на спроби захисту, суд підтвердив провину Юлії Тимошенко. Захист, замість того, щоб зосередиться на зборі доказів, перетворила суд в шоу", - додала вона.

На переконання Дрогобицької, як під час розгляду в судах першої та апеляційної інстанції, так і під час розгляду касації, була "спроба захисту повернути розгляд справи в політичне русло".

"Захист замість того, щоб зосередиться на спростуванні провини засудженої Тимошенко, обрала (іншу стратегію) ... Розгляд справи перетворилося на цирк, політичне шоу", - підкреслила вона.

Що стосується поведінки Юлії Тимошенко під час судового розгляду в Печерському суді, а також її відсутності при розгляді апеляції, то, на переконання Оксани Дрогобицької, "це свідчить про те, що" вона, на наше переконання, винна ".

Прокурор наголосила, що саме винний людина обирає "шлях погроз, образ і політичну мотивацію". Невинні ж, як вважає держобвинувач, спростовують свою провину доказами. "Ми з вами жодного доводу на спростування провини Тимошенко не почули. Одні голослівні звинувачення", - підкреслила вона.

Повертаючись до питання про можливе рішення Європейського суду з прав людини, Дрогобицька зазначила, пославшись на практику суду, що "завжди Європейський суд спочатку оцінює ... чи було порушено право на захист ... Завжди в своїх рішеннях враховує, насамперед, те, як діяло національне законодавство ". Після цього, за її словами, ЄСПЛ посилається на практику розгляду справи.

При цьому Дрогобицька підкреслила, суди України діяли в рамках законодавства, слухання були прозорими, порушень допущено не було.

Також прокурор впевнений, що Тимошенко повинна відшкодувати збиток "Нафтогазу" після приведення вироку у виконання. Виплата компенсації у "газовій справі" екс-прем'єра України Юлії Тимошенко має бути, коли вирок буде приведений у виконання.

"Це буде, коли вирок буде приведений до виконання", - сказала журналістам прокурор Дрогобицька, відповідаючи на запитання про те, коли Тимошенко зобов'язана буде виплатити встановлений судом збиток Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Відповідаючи на питання про те, чи є у Тимошенко шанси в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), прокурор сказала: "Це буде рішення Європейського суду".

Захист Тимошенко вважає, що рішення суду продиктовано прагненням Януковича позбутися свого політичного опонента

Захисник екс-прем'єра України Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив, що рішення Вищого спецсуду продиктовано прагненням президента України Віктора Януковича позбутися свого політичного опонента.

"Сьогодні громадянин Віктор Янукович повністю продемонстрував, що йому абсолютно наплювати в цій країні на все, йому наплювати на права громадян, на закон. Сьогодні оголошувало не рішення цього опереткового суду, це оголошувало рішення Януковича тримати Тимошенко - свого основного політичного опонента - у в'язниці стільки , скільки це можливо ", - заявив він журналістам у середу після оголошення рішення суду.

Захисник екс-прем'єра вважає, що після цього рішення в Україні остаточно завершилося формування тоталітарної держави.

"Ось такого ідеального правосуддя хоче Янукович для України. Моїх колег, які займаються адвокатською практикою, вже виганяють із залів судових засідань, користуючись прецедентами Кірєєва, людей позбавляють можливості захищатися, відкривають надумані кримінальні справи, використовую прецедент справи Юлії Тимошенко. І це не буде зменшуватися - це буде тільки збільшуватися ", - заявив він.

Власенко назвав звернення Януковича до українців з нагоди Дня незалежності, в якому він закликав суди припинити незаконний тиск на людей, "зверненням канібала до самого себе із закликом стати вегетаріанцем". "Віктор Янукович сьогодні - це український канібал", - підсумував Сергій Власенко.

Прихильники Тимошенко поховали українського правосуддя біля стін Вищого спецсуду

Близько 100 прихильників екс-прем'єра України Юлії Тимошенко провели акцію, в ході якої символічно поховали українське правосуддя біля будівлі Вищого спеціалізованого суду України.

Біля суду пройшла невелика "похоронна процесія", на чолі якої народний депутат Андрій Павловський ніс хрест із написом "Тут поховано українське правосуддя. 24.08.1991 - 29.08.2012".

Крім того, учасники процесії несли невеликий труну, в якій лежала статуетка Феміди. Потім мітингувальники, серед яких народний депутат Юрій Одарченко, на газоні біля стін суду вирили яму і закопали труну. На цю могилу поклали штучний вінок, а в головах українського правосуддя встановили хрест.

Після того, як Вищий спецсуд оголосив рішення, прихильники Тимошенко під будівлею суду почали скандувати "Ганьба" ". До того часу частина учасників акції вже розійшлася.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 993 | Додав: admin | Теги: спецсуд, Тимошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ