Чт, 2024-03-28, 11:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Вересень » 30 » Витісняє газпром Baltic Pipe: значення газопроводу для ЄС та України
13:21
Витісняє газпром Baltic Pipe: значення газопроводу для ЄС та України
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

З 1 жовтня до Польщі з Норвегії почне надходити природний газ новим трубопроводом – Baltic Pipe. Символічне відкриття вентиля цього шляхопроводу, щорічна потужність якого 10 млрд кубометрів газу, відбулося 27 вересня.

Але значення Baltic Pipe далеко не символічне. Європа і Польща, зокрема, диверсифікує постачання енергоресурсу, відмовляючись від російського імпорту, і що особливо важливо – звільняється від політичного шантажу, без якого газпром не працює в ЄС.

Новий маршрут транспортування природного газу також важливий і для України – про деталі запуску і значення Baltic Pipe розповідаємо детально.

Стратегічний Baltic Pipe і диверсифікація в ЄС

Проєкт Baltic Pipe було закладено ще 20 років тому. А ідея створення такого шляхопроводу з'явилася на зорі 90-х років. І полягала в тому, щоб постачати природний газ із норвезького шельфу в Данію і Польщу, а також сусідні країни.

Залежно від політичної кон'юнктури в самій Польщі, реалізацію амбітного плану періодично відкладали. І тільки вже за правління нинішньої партії «Право і Справедливість» проект активно будували останні кілька років.

Baltic Pipe являє собою масивний інфраструктурний об'єкт, який з'єднує норвезьку, датську і польську енергосистеми, загальною протяжністю 900 км, з яких 275 км – проходять по морському дну. Його пропускна здатність – 10 млрд кубометрів газу на рік. На повну потужність магістраль запрацює ближче до 2023 року.

"Цей проєкт має велике значення для економіки Європи, енергетичного суверенітету ЄС" - Анджей Дуда, президент Польщі.

Загальна сума інвестицій в об'єкт склала 1,6 млрд євро. За словами польського президента Анджея Дуди, цей проєкт став одним із найскладніших в історії країни.

Польща, як відомо, достроково розірвала контракт із газпромом у травні цього року, після відмови польської PGNiG оплачувати імпортований з рф енергоресурс у рублях. У будь-якому разі, Варшава відмовилася від довгострокового контракту з російським монополістом, починаючи з 2023 року. Війна в Україні прискорила цей процес.

Загалом Польщі необхідно 20 млрд кубометрів газу на рік, 8,7 млрд кубів від цього обсягу давав газпром. Чиновники впевнені, що їм буде чим замінити російський імпорт, оскільки, крім законтрактованих у Норвегії 2,4 млрд кубометрів по Baltic Pipe, Польща може транспортувати газ реверсом із Німеччини та володіє терміналом СПГ на своїй території.

До речі, згідно з даними BloombergNEF від 27 вересня, 2023 року ЄС, щоб перекрити відмову від російських енергоресурсів, зможе імпортувати на 40% більше СПГ порівняно з минулим роком.

Мета Євросоюзу, як відомо, не тільки диверсифікувати джерела поставок, а й сприяти створенню власного та єдиного ринку газу на континенті. За словами представника ЄС, трубопровід Baltic Pipe відповідає європейській політиці диверсифікації та цілям єдиного ринку:

"Baltic Pipe – ключовий проєкт для забезпечення безпеки поставок у регіон і результат політики ЄС, спрямованої на диверсифікацію джерел газу. Трубопровід відіграє важливу роль у пом'якшенні наслідків нинішньої енергетичної кризи" - Кадрі Сімсон, єврокомісар з енергетики.

Крім покриття власних потреб, Польща зможе транспортувати паливо в інші регіони ЄС – країни Балтії, за допомогою ще одного нового трубопроводу GIPL.

З Польщі енергоресурс по Baltic Pipe може надходити до Данії та Швеції, включно з СПГ, який поляки закуповують у США і Катарі. Тому для Варшави цей шляхопровід – перспектива східноєвропейського газового хаба.

Значення Baltic Pipe

Запуск шляхопроводу польський президент Анджей Дуда назвав «великим кроком зі зміцнення суверенітету Польщі». Після початку російської агресії в Україні 2014 року Варшава почала активно просувати політику диверсифікації джерел енергетики, і Baltic Pipe – один із проєктів, який Польща реалізує в рамках своєї національної програми. Ця програма передбачає розвиток внутрішньої енергетичної інфраструктури, нові конектори із сусідніми країнами і сховища для СПГ.

Європейський Союз офіційно визначив Baltic Pipe як стратегічний проєкт, тому, крім національних операторів, також брав участь у фінансуванні будівництва, виділивши 267 млн євро.

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький зазначив, що із запуском Baltic Pipe Європа звільняється від російського політичного шантажу за допомогою газу:

"Сьогодні ми можемо з цілковитою впевненістю сказати: епоха домінування росії в газовій сфері закінчується. Епоха, позначена шантажем, погрозами і вимаганням" - Матеуш Моравецький, Прем'єр-міністр Польщі.

На етапі підготовки проекту до будівництва росія роками активно перешкоджала його початку, переконуючи європейських партнерів у недоцільності балтійської труби. Нібито транспортування газу буде нерентабельним і набагато дорожчим за імпорт із рф. Але поляки, як і українці, знають ціну дешевому російському продукту.

Міністр енергетики України Герман Галущенко наголошує на стратегічній важливості газопроводу і для України:

"Запуск Baltic Pipe – це можливість і для України підвищити надійність газопостачання. Цього року ми збільшили гарантовані потужності для імпорту газу з Польщі і продовжуємо над цим працювати. Також зросли потужності імпорту газу зі Словаччини, тому коли запрацює на повну потужність інтерконектор між Словаччиною та Польщею, Україна зможе збільшити імпорт і через Словаччину" - Герман Галущенко, міністр енергетики України

Головний висновок із запуску Baltic Pipe полягає в тому, що Європа здатна відмовитися від російського газу, який продається з політичним шантажем і погрозами безпеці всьому континенту. Приклад Польщі дуже показовий для сусідніх країн – Варшава готова платити за свій енергетичний суверенітет. У майбутньому, Baltic Pipe стане частиною політики диверсифікації і для України.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 296 | Додав: adminA | Теги: Baltic Pipe, газопровод, Україна, Газпром, ЄС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ