Чт, 2024-03-28, 13:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 16 » Вітрина й задвірки регіональних виборів у Росії - InoPressa
10:33
Вітрина й задвірки регіональних виборів у Росії - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Західна преса коментує вибори в регіональні і муніципальні органи влади в Росії, фокусуючи увагу на результатах опозиційних кандидатів. Прямі вибори губернаторів відновлені після довгої перерви, і це плюс за всіх застережень, пишуть ЗМІ. Кремль не допускає навіть м'якої демократизації, кажуть критики, справжня антикремлівська опозиція залишається на вулицях.

"У російської опозиції слабкі результати на виборах" - сповіщає в заголовку The Washington Post. Стаття супроводжується виразною фотографією: сувора літня жінка з бюлетенем у руках. Політична опозиція, мабуть, не зуміла втілити невдоволення Путіним у перемоги на виборах, пише журналістка Кеті Леллі.

Більшість виборців підтримало "Єдину Росію", яка після парламентських виборів енергійно намагається зміцнити свою владу. Члени "ЄР" залишаються на більшості відповідальних посад, мають колосальний вплив за допомогою ЗМІ і своєї ролі в розподілі бюджетних коштів, роз'яснює автор. Сам Путін зберігає популярність за межами Москви.

Про труднощі, з якими зіткнулася опозиція, свідчать вибори мера Хімок, зазначає автор. "Активістка екологічного руху Євгенія Чирикова, одна з найчарівніших постатей в опозиції, каже, що "ЄР" на кожному кроці використовувала проти неї свою міць. За словами кандидата, її скарги на порушення не були розглянуті судом до виборів, а начальство звеліло держслужбовцям голосувати за чинного мера", - передає журналістка.

"На виборах в Росії проявилася сила владної партії на тлі низької явки виборців" - зазначає The New York Times. Кандидати від опозиції спробували здобути користь із пом'якшення законів про вибори, пишуть журналісти Елен Баррі і Ендрю Рот. Однак, за попередніми даними, в більшості місць перемагають кандидати від "ЄР", зокрема два чинних губернатори, яких вважали уразливими перед суперниками з КПРФ. "Низька явка в деяких населених пунктах - знак, що всі суперники слабкі", - додає газета.

Та хоч як би там було, люди активніше беруть на себе роль незалежних спостерігачів за виборами. Громадяни стали набагато серйозніше ставитися до порушень, які раніше вважали неминучими, пояснює Олексій Макаркін (Центр політичних технологій, Москва).

Так, у Хімках, за офіційними даними, працювали 3 тис спостерігачів. При цьому чинний мер Шахов стверджував, що опозиціонери сподівалися зірвати вибори. "Чиновники готові до хвилі повідомлень про порушення, опублікованих в Інтернеті, тим часом як у дні парламентських виборів ця тенденція застала уряд зненацька", - коментує газета.

Що стосується губернаторських виборів, то Кремль вів жорсткий добір кандидатів, а потім уклав негласні угоди з сильними суперниками, щоб ті відкликали свої кандидатури, пише видання. "Єдинороси" хочуть перемогти на виборах у максимально можливій кількості місць з максимально малою кількістю скандалів", - каже Макаркін.

"Ймовірно, кількість порушень, зафіксованих минулої неділі, - не більше, ніж на попередніх виборах, але повідомлень надходило більше, бо спостерігачі пройшли навчання, а їхня мотивація посилилася", - переказує газета слова Андрія Бузина, завідувача спостереженням за виборами в організації "Голос".

"На "іспиті", яким стали регіональні вибори в Росії, прихильники Путіна підтвердили свою владу" - такий заголовок дає The Times. Кореспондент Ілля Архипов нагадує: "Кремль" просіяв "кандидатів на губернаторських виборах, використовуючи так званий муніципальний фільтр, а глави як мінімум 20 регіонів були замінені або змінені до того, як набрали чинності поправки до законів".

Провладна партія змушена займатися "еквілібристикою", вважає видання: їй доводиться уникати жорсткої демонстрації сили, яка могла б зміцнити опозицію.

Хай там як, глава "Голосу" Григорій Мелконьянц заявив, що Кремль не допускає м'якої демократизації: "Ми спостерігаємо майже стільки ж порушень і такий самий адміністративний тиск під час виборчої кампанії, як раніше".

Зі свого боку, аналітик Микола Петров (Carnegie Moscow Center) вважає, що Кремль, побоюючись масових акцій протесту, "скрупульозно вивчив регіони і вирішив допустити вибори лише там, де сюрпризів не очікується". І все ж у Брянській та Рязанській областях вибори супроводжувалися скандалами, що, можливо, свідчить про розкол еліт.

"Росіяни голосують за глав регіонів", - сповіщає The Times. Відновлення прямих губернаторських виборів - маленька перемога російської "сніжної революції", зазначає журналістка Хелен Уомак. Правда, у виборах брали участь, крім правлячої партії, лише кандидати від парламентської - "лояльної", як висловлюється газета, опозиції. "Справжня антикремлівська опозиція залишається на вулицях", - пояснює автор.

Хоч як би там було, російська влада не здатна "подолати свою залежність від "керованої демократії",

йдеться в коментарі. В найважливіших регіонах, включаючи Москву і Московську область, Кремль призначив нових голів до переходу до нової системи, в інших регіонах кандидатів "профільтрувати".

На погляд деяких аналітиків, Путін чекає результатів регіональних виборів, перш ніж зробити кадрові перестановки в уряді.

"Звинувачення в підтасовуваннях на виборах в Росії" - так названа ​​стаття у Financial Times. Розвіялися надії, що відновлення губернаторських виборів - не суто номінальна, а реальна реформа, зазначає журналіст Чарльз Кловер. Кандидати від опозиції стверджують, що минулої неділі влада вдалася до залякування та колосальної фальсифікації голосів.

"Організація "Голос" звинуватила владу в скупці бюлетенів відсутніх виборців по 1 тис рублів штука й у вкиданні бюлетенів", - пише газета, зазначаючи, що ЦВК, зі свого боку, звинувачує "Голос" у провокації.

"Неймовірно брудні вибори", - назвала вибори мера Хімок кандидат від опозиції Євгенія Чирикова. За її словами, коли вона спробувала зафіксувати порушення, голова однієї виборчої комісії напав на неї і відібрав мобільник. Чирикова подала 50 судових позовів до своїх суперників, звинувачуючи їх у порушеннях.

І все ж проведення виборів - вже прогрес, зауважив депутат Держдуми Олексій Митрофанов.

Російський аналітик Олександр Кинєв вважає, що влада "намагалася не допустити висунення серйозних суперників" і "фактично допомагала" офіційним опонентам "збирати підписи". За його даними, на виборах у місцеві органи влади майже три чверті кандидатів не були зареєстровані.

"Росіяни йдуть голосувати на тлі найсильнішого за останні 20 років народного невдоволення" - такий заголовок статті, підготовленій агентством EFE, в El Mundo.

"Змагання в демократичній виборчій системі буде дуже гострим, а в майбутньому - ще набагато гострішим", - пророкує глава думської фракції "ЄР" Андрій Воробйов.

Газета наводить й іншу думку: влада розділила виборчий процес на "вітрину" і "задвірки", сказав в інтерв'ю "МК" глава аналітичного відділу "Голосу" Олександр Кинєв. "Вітрина" - це, наприклад, вибори мера Хімок, де всі кандидати зареєстровані, а на виборців не тиснуть. Але більша частина країни, на погляд аналітика, - це "задвірки", де небажаних кандидатів відсіюють, а на членів виборчих комісії тиснуть.

П'єр Авріль, оглядач французької Le Figaro, назвав свій матеріал "Провал російської опозиції на місцевих виборах". Опозиція та неурядові організації заявляють про численні порушення на перших регіональних виборах після повернення Путіна до влади, пише журналіст.

Євгенія Чирикова, яка виступає проти Путіна, програла в неділю на виборах в підмосковних Хімках, повідомляє Авріль. Чинний мер Хімок, член "Єдиної Росії", отримав 44%. "Євгенія Чирикова повинна навчитися програвати гідно", - заявив Олег Шахов, відкинувши всі звинувачення у фальсифікаціях. Активістка WWF вбачає свою причину програшу Євгенії Чирикової: "Вона будувала кампанію на екології, проте це неголовна турбота росіян".

Під тиском вулиці російська влада змушена була полегшити реєстрацію партій і повернути губернаторські вибори, нагадує видання. "Якщо частина регіонів виступає як політична вітрина, то в більшості з них ми стикаємося з тими ж тенденціями, що й раніше, зокрема зі зняттям під будь-яким приводом небажаних кандидатів", - зазначає асоціація "Голос", вказуючи, наприклад, на Рязанську область.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1139 | Додав: adminA | Теги: виборів у Росії, InoPressa, Вітрина й задвірки
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ