Пт, 2024-04-19, 19:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Жовтень » 28 » Вперше Букерівську премію отримав американський письменник
08:07
Вперше Букерівську премію отримав американський письменник
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

Американський письменник Пол Бітті став лауреатом Букерівської премії (Man Booker Prize) за 2016 рік. Про це було оголошено на урочистій церемонії в лондонській ратуші. Бітті став першим американцем, який отримав цей приз, який до 2013 року присуджували лише авторам з британської Співдружності націй, Ірландії і Зімбабве, вказує ТАСС.

Бітті, що живе в Лос-Анжелесі, отримав Букера за роман "Розпродаж" - яскраву сатиру, що висміює американську расову політику.

Бітті очікував, що читачам "буде непросто переварити" його твір. Однак оцінка, яку дали роману члени журі, виявилася найвищою.

"Розпродаж" - це одна з тих дуже рідкісних книг, де сатиру, яка є надзвичайно складним предметом і не завжди застосовується з успіхом, вдалося занурити в серце сучасного американського суспільства з такою звірячою дотепністю, якої я не спостерігала з часів (Джонатана) Свіфта і (Марка) Твена. У ній (книзі) вдалося випатрати кожне соціальне табу і політично точні нюанси, кожну "священну корову". Вона змушує нас як сміятися, так і здригатися. Вона одночасно кумедна і болісна", - зазначила голова журі Аманда Форман.

У боротьбі за "Букер" - одну з найпрестижніших літературних премій світу вартістю 50 тисяч фунтів стерлінгів, Пол Бітті випередив п'ятьох інших претендентів на перемогу, з-поміж яких були британська письменниця Дебора Леві - авторка книги "Гаряче молоко" (Hot milk), її співвітчизник Грем Макрі Барнет з твором "Його кривавий проект" (His Bloody Project), американка Оттесса Мошфейг і її книга "Ейлін" (Eileen), британсько-канадський письменник Девід Сзалі з романом "Вся суть людини" (All That Man Is) і канадка Мадлен Тьєн із твором "Не говори, що у нас нічого немає" (Do Not Say We Have Nothing).

Вперше присудження Букерівської премії відбулося в 1969 році. Тоді її лауреатом став британський автор Персі Ховард Ньюбі (1918-1997) за роман "За це доведеться відповісти" (Something To Answer For). Лауреатами нагороди в різні роки були такі автори, як Салман Рушді ("Опівнічні діти"), Бен Окрі ("Голодна дорога"), Кінгслі Еміс ("Старі чорти"), Родді Дойл ("Падді Кларк - Ха-ха-ха"), Айріс Мердок ("Море, море"). Двічі її отримували Джон Кутзее, Пітер Кері та Хіларі Мантель. Чотири володаря нагороди - Вільям Голдінг, Надін Гордімер, Відіадхар Найпол і Джон Кутзее - згодом стали лауреатами Нобелівської премії з літератури.

До 2013 року Букерівська премія присуджувалася авторові, що проживає в одній із країн Співдружності націй, Ірландії чи Зімбабве. Однак потім журі дозволило претендувати на неї письменникам з інших країн світу за твір, написаний англійською мовою і опублікованому в Сполученому Королівстві.

Нагадаємо, у 2015 році лауреатом Міжнародної Букерівської премії став угорський письменник Ласло Краснахоркаї, відомий своїми похмурими гротескними творами.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 828 | Додав: adminA | Теги: американський письменник, Букерівська премія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ