Ср, 2024-04-24, 12:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 17 » ВР України обговорила пенсійну реформу. Кабмін від неї не збирається відмовлятися
15:32
ВР України обговорила пенсійну реформу. Кабмін від неї не збирається відмовлятися
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

16 лютого уряд не задовольнив прохання депутатів Верховної Ради і експертів про відкликання суперечливого законопроекту пенсійної реформи. Парламентарі закликали розв'язувати проблеми Пенсійного фонду не за рахунок простих українців, а шляхом легалізації зарплат і створення робочих місць.

У Кабміні не мають наміру відмовлятися від підвищення віку виходу на пенсію і перегляду сум пенсійних виплат, бо заручилися підтримкою Міжнародного валютного фонду, Світового банку і ООН, пише "КоммерсантЪ-Украина".

- Депутати вважають, що Кабмін нечесно розв'язує проблеми коштом простих українців
- НФПУ визначив, хто програє, а хто виграє від пенсійної реформи
- Огляд преси, 17 лютого. До українців наближається пенсійна реформа, без альтернатив

Опісля двох місяців після оприлюднення урядового законопроекту про проведення пенсійної реформи в парламенті вирішили публічно обговорити документ з експертами, представниками профспілок і працедавців. Голова Верховної Ради Володимир Литвин відразу ж порекомендував депутатам прислухатися саме до думки фахівців, щоб їхні рекомендації було враховано, а не зациклюватися на пропозиціях про скасування окремих норм законопроекту. Парламентські слухання тривали три години.

Позицію Кабміну представляв лише віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, з чого учасники слухань зробили висновок, що Пенсійний фонд (ПФУ), Мінфін та Мінекономрозвитку і торгівлі самоусунулися від участі в доопрацюванні законопроекту. Пан Тігіпко протягом півгодини переконував присутніх, що альтернативи пенсійній реформі немає.

13,7 млн українських пенсіонерів отримують пенсію розміром в середньому 1,1 тис грн, дефіцит ПФУ в 2010 році перевищив 34 млрд грн, а погіршення демографічної ситуації призведе до того, що через декілька років кожен працівник утримуватиме одного пенсіонера. Але якщо парламент підтримає всі пропозиції Кабміну, то дефіцит фонду вже цього року скоротиться майже удвічі, сказав чиновник.

В уряді пропонують збільшити пенсійний вік для жінок (з 55 років до 60 років) і термін виходу на пенсію військовослужбовців (підвищується мінімальний стаж з 20 до 25 років), стаж для отримання мінімальної пенсії - з 5 до 15 років, скасувати індексацію спецпенсій і зменшити пенсії пенсіонерів, які працюють. В результаті консультацій, зазначив Тігіпко, в законопроект внесуть низку змін, які узгоджені з прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Обмеження максимального розміру виплат 12 мінімальними пенсіями поширюватиметься не тільки на новопризначені пенсії, а й на чинні. Цілком ймовірно, що максимальний рівень пенсій буде обмежено 10 мінімальними пенсіями. При визначенні розміру пенсій може бути враховано зарплату за період до 2000 року. "Цей період може бути продовжений ще на 5 років - до 2005 року", - додав Сергій Тігіпко.

Згодні в Кабміні і на "пом'якшення" норми про вислугу років для військових і держслужбовців - не піднімати їм пенсійний вік протягом двох років, починаючи з 2013 року, а розбити на 4 роки - щорічно на півроку. А другий рівень пенсійного забезпечення (персоніфіковані накопичувальні рахунки в ПФУ) буде введено тільки через два роки - з 2013-го.

Втім, уряд не готовий знімати законопроект з розгляду, хоча раніше пан Тігіпко й обіцяв, що його буде відкликано з Верховної Ради. Більш того, вже в березні віце-прем'єр пообіцяв внести до парламенту проект Трудового кодексу. "Якщо зараз ми цього не зробимо, то не зробимо ще в найближчі 10 років. Чим швидше реалізуємо реформи, тим швидше отримаємо ефект", - резюмував Тігіпко.

Голова представництва Світового банку в Україні Мартін Райзер відзначив на вчорашніх слуханнях, що запропонована Україною пенсійна реформа є найбільш соціально збалансованою в порівнянні з європейськими ініціативами, і заяви експертів щодо того, що українці після виходу на пенсію живуть лише кілька років, необґрунтовані. "Тривалість життя жінок - 80 років, тобто після виходу на пенсію вони живуть ще 20 років", - зазначив Райзер, викликавши в залі сміх.

"Пенсійну реформу в Україні необхідно проводити вже зараз, оскільки навантаження на Пенсійний фонд постійно росте, і з часом держава не зможе забезпечувати виплати пенсіонерам", - упевнений координатор системи ООН в Україні Олів'є Адам.

Депутати вважають, що Кабмін нечесно розв'язує проблеми коштом простих українців

Депутати не сумніваються в необхідності проведення реформи, але обурені тим, що проблеми Пенсійного фонду уряд має намір розв'язувати коштом простих українців. "Я закликаю Кабмін говорити правду. А правда полягає в тому, що уряд хоче не поліпшити пенсійне забезпечення, а ліквідувати дефіцит фонду. І все це не за рахунок держбюджету або олігарха. І підтвердження тому - скасування збору в ПФУ з продажу валюти, - обурювався Петро Цибенко (Компартія). - Ми рівняємось на Європу, а живемо, як в Африці". Пан Цибенко пропонує не підвищувати пенсійний вік для жінок, а створювати стимули для пізнішого виходу на пенсію.

Голова парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів Валерій Сушкевич ("БЮТ-Батьківщина") відзначає, що поки йде обговорення реформи, люди масово звільняються, щоб не позбутися можливості виходу на пенсію за чинними нормами. "Тільки в одному з районів Київської області наприкінці року звільнилося більш ніж 100 осіб", - говорить він.

Для ліквідації дефіциту фонду є достатньо механізмів, наприклад легалізація зарплат. "Близько 120 тис директорів підприємств отримують мінімальну зарплату. Якщо вони задекларують зарплату на середньому рівні 2240 грн, бюджет ПФУ збільшиться на 700 млн грн", - підрахував пан Сушкевич. На його думку, при поточному розвитку банківського і фондового ринку в 2013 році складно почати персональні накопичення.

На думку Сушкевича, в найближчій перспективі уряд повинен створити не менш ніж 5 млн робочих місць. Якщо це відбудеться, у трудових мігрантів (поза Україною працює 3-6,5 млн людей) з'явиться стимул повернутися. "Якщо вони тут заплатять внески з середнього рівня зарплати, додатково з'явиться 12 млрд грн. Плюс ще більше 2 млрд грн, якщо буде погашено заборгованість з зарплати", - заявив Валерій Сушкевич. Ще 1,5 млрд грн дасть повернення збору з торгівлі безготівковою валютою. "А підвищення пенсійного віку для жінок дасть економію лише 500 млн грн на рік", - порівняв депутат.

Сушкевич піддав гострій критиці пропозиції уряду, що стосуються пенсійного забезпечення інвалідів. За його словами, в уряді пропонують втричі збільшити - з 5 до 15 років - стаж, необхідний інвалідам для призначення пенсії. Він відзначив, що за ситуації, коли не виконується українське законодавство щодо працевлаштування інвалідів, такі кроки уряду спрямовані тільки на погіршення пенсійного забезпечення інвалідів.

Заступник голови федерації профспілок Сергій Українець запропонував відкликати законопроект і спочатку прийняти програму зайнятості на найближчих 5 років. Крім того, він заявив, що профспілки вимагатимуть припинення співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) у разі, якщо він наполягатиме на збільшенні пенсійного віку для жінок, передає УНІАН.

Можливість стабілізації ситуації щодо пенсійного забезпечення представник профспілок бачить у підвищенні заробітних плат. За його словами, є три ресурси для стабілізації пенсійної системи. Перший - виведення з тіні 120 млрд грн заробітних плат, що забезпечить додаткові надходження до бюджету Пенсійного фонду на рівні 40 млрд грн. Другий - забезпечення зайнятості 5-7 млн людей, що не мають нормально оплачуваної роботи. "Кожен мільйон зайнятих додасть у ПФ ще 10 млрд грн", - відзначив Українець. І третій ресурс, за його словами, полягає в тому, щоб спонукати бізнес повністю розраховуватися з найнятими робітниками.

НФПУ визначив, хто програє, а хто виграє від пенсійної реформи

У Національному форумі профспілок України вважають, що найбільше від запропонованої урядом пенсійної реформи постраждають жінки, військовослужбовці, окремі групи громадян пенсійного віку та держслужбовці, а виграють - високооплачувані посадовці та ті, хто вже вийшов на пенсію. Про це йдеться у переданому УНІАН повідомленні прес-служби Національного форуму профспілок України.

За даними НФПУ, найбільше від нової пенсійної реформи постраждає 5 категорій громадян: жінки віком 55 років; військовослужбовці, які на момент запровадження реформи матимуть вислугу 20 років, але не встигнуть вийти на пенсію; громадяни, які на момент запровадження реформи досягли пенсійного віку, але не мають можливості підвищити свій пенсійний стаж до необхідних 15 років; громадяни, які не мають пенсійного стажу, достатнього для отримання повної пенсії, та пенсіонери, які працюють у статусі держслужбовців або прирівняні до цього статусу.

При цьому від реформи виграють лише дві категорії населення. Ті, хто встиг вийти на пенсію до запровадження реформи, та колишні високопосадовці, які отримують від 10 до 40 тис грн пенсії.

"Протягом першого року запровадження реформи надходження до Пенсійного фонду збільшаться від 500 млн до 1 млрд грн. Але ці кошти не розв’яжуть проблеми дефіциту Пенсійного фонду. Більшість цих коштів потрапить з кишень тих, хто програв від запровадження реформи, до кишень тих, хто від неї виграв. Це, у свою чергу, може спричинити соціальну напруженість та конфлікти між різними групами пенсіонерів, поглибить та заморозить соціальну несправедливість", - зазначив голова НФПУ Мирослав Якібчук.

Як повідомлялося, проект пенсійної реформи, поданої урядом у Верховну Раду наприкінці минулого року, передбачав з 2011 року почати поступове підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років: щороку на півроку.

Згідно з ним, запустити другий, накопичувальний, рівень пенсійної системи планували в рік ліквідації дефіциту Пенсійного фонду, який в 2010 році становив 34,4 млрд грн.

Слід зазначити, що комітет Верховної Ради з питань соцполітики та праці пропонує відхилити урядовий проект пенсійної реформи і звільнити заступника міністра соцполітики Василя Надрагу. Відповідне рішення було ухвалено комітетом за результатом розгляду проекту пенсійної реформи, поданого урядом.

Розглянувши на своєму засіданні проект пенсійної реформи, члени комітету дійшли висновку, що уряд "не врахував спільних напрацювань трьох сторін соціального діалогу та наукових установ".

Раніше стало відомо, що віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко має намір просити Кабінет міністрів відкликати з Верховної Ради законопроект "Про заходи з законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". "16 лютого у нас будуть слухання у Верховній Раді. До того часу я вноситиму пропозиції Кабінету міністрів відкликати цей законопроект", - сказав він.

Тігіпко вважає, що такий крок необхідний для того, щоб врахувати в цьому законопроекті результати його громадського обговорення. Віце-прем'єр висловив надію, що уряд підтримає його ініціативу.

Як повідомлялося, 13 грудня 2010 року в Раді був зареєстрований законопроект №7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи".

Прем'єр-міністр доручив віце-прем'єру-міністру, міністру соціальної політики Сергієві Тігіпку організувати громадське обговорення пенсійної реформи.

Раніше Кабмін заявляв, що законопроект про реформування пенсійної системи передбачатиме обмеження максимального розміру пенсій і збільшення віку виходу на пенсію для державних службовців.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) вирішив відновити кредитну співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (15,35 млрд дол за поточним курсом) наприкінці липня. Київ у серпні 2010 року отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд. У грудні 2010 Україна отримала другий транш кредиту у розмірі SDR1 млрд.

Згідно з Меморандумом з МВФ, Україна має намір реформувати пенсійну систему з метою її фінансового оздоровлення, зокрема, збільшити потрібний для пенсії стаж і зрівняти терміни виходу на пенсію жінок і чоловіків. Планувалося до кінця вересня 2010 року внести законопроект з метою набуття ним чинності до кінця 2010 року, в якому передбачити поступове збільшення пенсійного віку для жінок до рівня чоловіків - з 55 до 60 років.

Наприкінці грудня 2010 року прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що припускає відмову від підвищення пенсійного віку за підсумками громадського обговорення пенсійної реформи. "На жаль, неприємне, але поступове підвищення пенсійного віку. Знову ж ми говоримо: ми віддали в парламент цей законопроект, зараз під керівництвом Тігіпка пройде, ну, будемо говорити без усіляких применшень, всенародне обговорення цього проекту", - сказав Азаров.

"Давайте послухаємо наших людей, якщо наших людей влаштовує така система, мене не зупинить жоден Міжнародний валютний фонд, ми скажемо, що не хочуть наші люди, хочуть жити, як живуть", - додав він.

Азаров зазначив, що плановане постійне зростання внутрішнього валового продукту передбачає постійну потребу в створенні нових робочих місць, і для того щоб забезпечити її, необхідно вдаватися до такого непопулярного кроку, як підвищення пенсійного віку.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1073 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ