Сб, 2024-04-20, 12:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Червень » 19 » Всеправославний собор на Криті почався без РПЦ
19:56
Всеправославний собор на Криті почався без РПЦ
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

Святий і Великий собор православної церкви, відомий як Всеправославний собор - почався в неділю 19 червня з божественної літургії в соборі Святого Міни в місті Іракліон на грецькому острові Крит, повідомляє DW.

"Тільки в єдності живучи Православ'я наше як досвід віри і життя, зможемо ми пройти поприще драматичної історії сучасного світу і дати рятівне свідоцтво і далеким, і ближнім", - йдеться в тексті проповіді Варфоломія на сайті Константинопольської православної церкви.

Нинішня зустріч отців церкви історична - представники православних церков зустрічаються вперше з часів розколу, який стався понад 1200 років тому. Очікувалося, що участь в соборі візьмуть понад 300 єпископів з 14 помісних православних церков.

Однак незадовго до початку собору патріархат Російської православної церкви і православних церков Грузії, Сербії, Болгарії, а також лояльного до сирійського президента Башара Асада Антіохійського патріархату в Дамаску відмовилися брати участь в соборі. Таким чином, в даний час в ньому беруть участь понад 170 єпископів, уточнює агентство KNA.

Планується, що Всеправославний собор триватиме до 26 червня.

Всеправославний Собор не скликався понад тисячу років і готується понад півстоліття. Всі рішення на ньому будуть прийматися консенсусом. У кожної помісної Церкви буде делегація з 24 архієреїв, але голос у кожної Церкви буде один. До порядку денного не вноситимуться неузгоджені питання, а всі проекти документів, які передбачається прийняти на цьому форумі, опубліковані для ознайомлення з ініціативи Російської православної церкви.

Учасники Собору візьмуть документи на такі теми: відносин Православної церкви з іншим християнським світом, поста, шлюбу, церковної місії в сучасному світі, опіки православних в діаспорі.

СКУ закликає Вселенського патріарха надати автокефалію Православній церкві в Україні

Світовий конгрес українців (СКУ) підтримує прагнення українського народу про надання автокефалії Православної церкви і звернувся до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томас щодо автокефалії Православної церкви в Україні, передає "Інтерфакс-Україна".

"Світовий конгрес українців закликає святійшого Варфоломея, архієпископа Константинополя - Нового Риму і Вселенського патріарха і Великий і Святий Собор, який 16-26 червня 2016 проходить на Криті, Греція, надати автокефалію Православної церкви в Україні. Ця Церква консолідує український народ навколо національних інтересів, які сьогодні перш за все пов'язані з захистом незалежності і територіальної цілісності України від російської агресії", - заявив президент СКУ Евген Чолій, повідомляє в неділю прес-служба Конгресу.

Нагадаємо, 16 червня Верховна Рада України прийняла звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томас щодо автокефалії Православної церкви в Україні.

У своєму зверненні Верховна Рада закликає Варфоломія визнати недійсним акт 1686 року, згідно з яким "в порушення канонів" Київська метрополія була приєднана до Московського патріархату.

"Український парламент закликає Вселенського патріарха взяти активну участь в подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об'єднавчого собору, який вирішив би всі спірні питання і об'єднав українське православ'я", - йдеться в зверненні.

За фактом Всеправославний собор відкрився в Колімбарі на північному заході Криту в суботу, 18 червня. Формально ж його відкриття відбудеться в понеділок, 20 червня, в Православній академії Криту. Собор триватиме до 27 червня.

Раніше відкласти собор запропонували Болгарська, Антіохійська, Грузинська і Російська церкви. Сербський патріархат заявив, що залишає за собою право покинути форум "якщо церкви, які візьмуть участь в Соборі (...) відмовляться брати до уваги всі питання, проблеми і розбіжності".

Разом з тим, Вселенський патріарх Варфоломій, який прибув на Крит 15 червня, у своєму привітанні зазначив, що радість історичної події - проведення Всеправославного собору, затьмарена рішенням деяких церков не бути присутнім, і "відповідальність за їх рішення лежить на цих церквах і їх приматах, так як, всього п'ять місяців тому, на Соборі православних предстоятелів в Женеві, ми прийняли рішення і підтвердили своїми підписами, що ми повинні зібратися на Криті в червні і реалізувати прагнення церков протягом багатьох років - оголосити і проголосити єдність нашої Православної Церкви, а також вивчити і досягти спільного вирішення проблем, що представляють інтерес для православного світу ". Варфоломій висловив надію на те, що предстоятелі церков ще змінять своє рішення і приєднаються до учасників Собору.

Останній раз православні церковні лідери проводили таку зустріч в 787 році. Після 1054 року, коли відбувся "великий розкол" між православними і католиками, такі собори більше не проводилися.

Ідея провести Всеправославний собор з'явилася в 1920-х роках, але підготовка почалася тільки в 1961 році. З тих пір було проведено багато підготовчих нарад, остання з яких відбулася в Женеві.

Всеправославний собор на Криті покликаний об'єднати лідерів 14 незалежних православних церков для встановлення єдності серед 300 мільйонів православних християн. На порядку денному Собору шість тем: відносин православної церкви з іншим християнським світом, до посту, шлюбу, церковної місії в сучасному світі, окормлення православних в діаспорі, способи проголошення автономії православних церков. Окремо передбачалося ще прийняти послання Собору.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 928 | Додав: adminA | Теги: крит, всеправославний собор, без РПЦ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ